Nyhet

Pannie Kianzad – På gränsen till ett internationellt genombrott

Pannie Kianzad pendlar 2-3 gånger i veckan till Köpenhamn för att träna. Just nu pågår hennes kanske största match på Pro FC om två veckor. Fightermag.se tog ett snack med Sveriges kanske just nu bästa kvinnliga MMA-utövare. Pannie “Banzai” Kianzad (3-0) kommer att möta Milana Dudieva (8-2) på ProFC 50 den 16 oktober i Rostonv-on-Don, …

Pannie Kianzad pendlar 2-3 gånger i veckan till Köpenhamn för att träna. Just nu pågår hennes kanske största match på Pro FC om två veckor. Fightermag.se tog ett snack med Sveriges kanske just nu bästa kvinnliga MMA-utövare.

Pannie “Banzai” Kianzad (3-0) kommer att möta Milana Dudieva (8-2) på ProFC 50 den 16 oktober i Rostonv-on-Don, Ryssland. Nedan följer en intervju med Kianzad om hennes uppladdning, TUF-uttagningen och om hennes passion för sporten.

Du verkar ha bestämt dig för att bli bäst i världen på din sport i din viktklass. När tog du beslutet och hur tänkte du när du kom fram till det?
– Jag har väl alltid velat bli bäst ända sen jag började boxas, alltid velat bli världsmästare men det gick aldrig hem, iallafall inte med boxningen. Jag fick en nytändning redan i första shootfightingmatchen men jag bestämde mig för att satsa på riktigt efter jag vann SM 2011.

Vad har du lagt för plan för att komma dit?
– Jag är i en sån punkt i min karriär om man nu kan kalla det, där jag behöver lyckas internationellt också, inte bara inom Norden. Så för att synas , märkas och lyckas är vinst i Ryssland en bra start.

Du pendlar till Köpenhamn flera gånger i veckan, berätta varför?
– Jag började pendla till Köpenhamn för jag ville ha mer ut av min träning, jag är även på Kaisho, men för min egna satsning kände jag att jag behövde det lilla extra. Jag trivs väldigt bra med min nya tränare och kamrater, och de har fått mig att utvecklas mycket.

Vad får man försaka eller offra vid en elitsatsning?
– Detta med ett socialt liv är ju inte värst aktuellt precis, kärlekslivet får lida och du är mest bara ensam, förutom på träningarna. Du ser mest dina träningskamrater och tränare, men man måste kunna balansera lite med. Jobba lite för att kunna försörja sig, någon att prata med och kramas. Det är viktigt för även hur mycket än du rullar och gosar på mattan, kommer du hem någon dag och bara känner dig helt tom och ensam.

Hur långt bort är ett internationellt genombrott?
– Jag tror mitt genombrott är bara 2 veckor härifrån.

Du ansökte till TUF, berätta om dina erfarenheter!
– Något viktigt jag tar med mig hem från USA och TUF är att jag ska vara på den nivån. Även om det inte gick hela vägen vet jag att jag har vad som krävs att tävla på den nivån som de tjejerna är just nu. Men det kommer.

Vad tycker du ska hända för att fler tjejer ska börja träna MMA och våga satsa på sin idrott?
– Många underskattar sporten, tiden, uppoffringarna man lägger när man verkligen satsar. Många ser det som en tillskott i vardagen, en hobby. Men när man gör det varje dag blir det en del av dig. Så mitt råd till alla , speciellt tjejer är att vill du det, brinner du för de, kan du tänka dig att andas MMA så kör all in. Tävla mycket, få mycket erfarenhet och förvänta dig både verbal och fysisk stryk. Det tar hårt på en och man måste vara hårdhudad. Men när du väl lyckas , får ditt namn blir känt så är det underbart.

Vad går igenom huvudet i en match om man får slag eller spark som skakar om en och testar ens vilja att fightas. Vad är det som gör att man inte ger upp?
– När jag iallafall går match känner jag knappt mina tår. Jag brukar nästan aldrig tänka på vad hon gör, slår eller nått utan på vilken kroppsdel mina slag ska landa. Jag ger aldrig upp för att jag vet att jag inte hade kunnat vara stolt eller sova om jag inte kunnat säga, jag har gjort mitt allt. Dessutom älskar jag att vinna! Det är en stor morot, att vilja vara bäst, våga misslyckas men även ta åt dig när du gör något bra.

Fokus nu ligger på din match om 2 veckor i Ryssland. Vad har du att förvänta dig?
– Denna matchen jag har framför mig har varit aktuell ett tag nu och jag förväntar mig ett slagsmål som vanligt, jag tar inget för givet eller underskattar någon. Dock vill jag nästan att hon ska underskatta mig för då känns min vinst bättre.

Träningsmässigt, hur laddar man om och planerar sin träning när en gala flyttas fram?
– Det gjorde inte så mycket att matchen blev flyttad utan jag bara fortsatta träna på och inte behöva stressa med att toppa formen än. Dock var de andra aspekter som att fixa nått visum och coach som var krångligt.

Vad har du för erfarenhet av att tappa vikt inför match?
– Jag började aldrig cutta vikt förrän jag började träna MMA. Jag brukar vilja ha vikten iallafall rätt utmätt innan jag sätter mig på flyget, så att det inte blir allt för mycket att ta dagen innan. Jag börjar planera cirka 1 månad innan matchen, då var det bökigt med att det blev uppskjutet med det funkar.

Hur många kilo har du kvar och hur kommer du att lägga upp viktminskningen?
– Jag gissar på att jag har mellan 5 och 6 kg kvar och det känns bra. Jag är stark fortfarande. Sista veckan myser jag och bara fokuserar på vikten.

Vilken inställning har du när du går in i buren. Vad känner du, glädje eller hat? Ilska, fokus? Berätta.
– Jag är lycklig när jag går in mot buren, för det är där jag känner mig som mest säker. För när jag väl står där vet jag att jag har klarat av all denna jobbiga uppladdningen och träningen och detta är bara bonusen. Samtidigt som jag är sjukt fokuserad är jag aldrig förbannad, jag har bara en otrolig vilja och driv som gör att jag brukar bara vilja köra över folk i matcher.

Vad vet du om din motståndare?
– Min motståndare är hård och erfaren. Det är precis vad jag behöver för att jag ska ta snäppet vidare till en bättre fighter. Jag gillar att mycket av hennes matcher hamnar på marken för det är något jag saknar i mina, jag vill gärna visa mina groundskills med, som jag tror kan bli en problematik för henne. Det kommer bli awesome:)

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer