Nyhet

Krönika – Joel Herrey: De där små sakerna

För många ser de dagliga rutinerna som ett auto-play, ett händelseförlopp som bara sker utan vidare eftertanke. Kanske inte hela dagarna, men säkerligen stor del utav dem. Stunden från då väckarklockan ringer till att du går till jobbet eller skolan brukar inte vara stor variation på. Folk äter till och med oftast bara mellan 1-2 …

För många ser de dagliga rutinerna som ett auto-play, ett händelseförlopp som bara sker utan vidare eftertanke. Kanske inte hela dagarna, men säkerligen stor del utav dem. Stunden från då väckarklockan ringer till att du går till jobbet eller skolan brukar inte vara stor variation på. Folk äter till och med oftast bara mellan 1-2 olika frukostar varje dag. Kan ni känna igen er i att om man kör bil till arbetet på morgonen så kan man nästa undra vem som körde dit då du i ditt sinne var någon helt annan stans?

Det är lätt att bara låta dagarna och tiden gå. Många saker gör vi på ren rutin, och andra enkla saker gör vi däremot inte just för att vi inte har dem som del av vår rutin. Men ge dig själv denna tankeställaren: Vad är några enkla saker jag inte för närvarande inte gör? Enkla saker som storligen skulle kunna ackumuleras till fantastiska resultat längre fram?

Vi alla har exakt 24 timmar varje dygn att spendera. Det spelar ingen roll om man är uppväxt på gatan eller om man är av nobel börd, om man går i skolan eller om man äger en internationell mega-koncern, alla har vi lika mycket tid att spendera. Så frågan är inte hur mycket tid vi har, för den frågan svarade vi just på, utan vad man gör med tiden.

Jag har ett citat jag burit med mig i många år som speglar detta:

“The question is not if you are busy, for so are the ants.

The question is, what are you busy about?”

Jag vet med mig att jag gått på auto-pilot hur många gånger som helst, men att helt bryta detta mönster kan göra otroligt stora skillnader. Jag vet t ex med mig att jag bör läsa fler böcker för att vidga mina vyer, för att vässa mina talanger och intressen. Tror ni det skulle göra skillnad i slutet av året om jag istället för att ha snoozat en halvtimme varje morgon, lagt den halvtimmen på att läsa och studera? Istället för att mata kossor eller skörda fält på beroendeframkallande tidsfördriv lägger den tiden på att gå ut och motionera, skulle det göra skillnad om bara en månad? Jag tror ni börjar förstå vad jag är ute efter här.

Det finns dock en problematik med de här enkla sakerna som vi alla vet att vi borde göra. “The easy things to do are also the easy things not to do.” Det är denna lilla skillnaden som skiljer agnarna från vetet, det ordinära från det extraordinära. Det är det här som skiljer auto-piloten från stridspiloten.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer