Nyhet

Kampsport som verktyg när vi bygger broar

Vi måste bygga mer broar. Vi måste bygga hundratals, tusentals! Vi måste få in fler grabbar och tjejer som är på glid. Jag skiter fullständigt i vilken kampsport dom landar i, bara dom kommer in. Och tycker det är kul. Och vill stanna kvar. För då kan dom få ett sammanhang i vardagen. Dom kan …

Vi måste bygga mer broar. Vi måste bygga hundratals, tusentals! Vi måste få in fler grabbar och tjejer som är på glid.
Jag skiter fullständigt i vilken kampsport dom landar i, bara dom kommer in. Och tycker det är kul. Och vill stanna kvar. För då kan dom få ett sammanhang i vardagen. Dom kan få lära sig om ordet respekt på nytt. Dom får lära sig att man aldrig kan ta den utan man måste förtjäna den. Dom måste få lära sig att det inte alls krävs så mycket som man tror. Och vem kan klandra dom? För hur mycket var man inte tvungen att göra på gatan för att få den ”respekten”?

I kampsporten kan vi ge dom disciplin, självförtroende, kroppskontroll, kunskap, respekt och ett socialt umgänge som inte försöker dra tillbaks dom till det livet dom vill lämna. Vi kan med dessa viktiga attribut hjälpa ungdomen att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Istället för att förlita oss på slumpen hjälper vi istället individen att ta kontroll över sin situation och sitt liv.

Men vi kan inte bara sitta på röven och vänta på att dom skall ramla in på våra nybörjarträningar.
Vi måste jobba aktivt. Vi måste synas. Vi måste våga prata om det. Vi måste våga prata med föräldrarna utan att vika ner blicken. Vi som har varit med om saker i livet som gett oss skin på näsan måste rakryggat kunna tala om detta för både föräldrar och ungdomar. Vi måste kunna berätta om valen vi gjorde och livet som vi fick. Det är ansvaret som blev vårt när vi blev instruktörer. Och vi viker aldrig ner oss. Kampsportare jobbar inte så.

Det finns flertalet organisationer som jobbar med ungdomar som är ”på väg utför ” om ni ursäktar ett kantigt utryck. Jag skulle vilja lyfta fram ”En annan sida av Sverige” (www.easas.se) . Anders ”Aje” Berntsson och Geir Stakset startade projektet och de träffades när Geir skrev boken ”Gängkriminell” där Aje har en stor roll när han berättar om sitt liv och sina val.
Dom jobbar intensivt med att hjälpa ungdomar ur situationer som håller att rinna dom ur händerna. Ambitionen är att lägga insatsen där myndigheter och instanser inte räcker till. Och det är DÄR vi kampsportare också har en bra och betydelsefull kostym att fylla.

Jag driver kickboxningsklubben West Coast Kickboxing i Partille utanför Göteborg och vi jobbar ihop med just En annan sida av Sverige. Förutom ett rent kunskapsutbyte har vi även gjort föreläsningar tillsammans där vi från flera olika håll belyst ungdomar i utanförskap och kampsportens förmåga att bygga broar.
Men det räcker inte med oss. Vi kan göra så galet mycket mer än ni någonsin kan föreställa er!

Och kan vi bara hjälpa en enda ungdom att ta rätt beslut vid rätt tillfälle så har vi räddat ett liv.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer