The Ultimate Countdown – plats 9

Marko Gyllenland presenterar sin högst personliga sammanställning över händelser, höjdpunkter såväl som bottennapp under 2009 som stuckit ut i kampsportsvärlden. Varje dag fram till nyår presenterar han något från det gångna året.

9. Idrottspolitik, 2009 var en viktig milstolpe för Svensk MMA

Rubriken i sig kan verka avskräckande för hur kul är det med politik egentligen? Dock vill jag lyfta fram några viktiga saker som påverkar din och min samtid i alla fall om det gäller utövandet av MMA.

För två år sedan bildades Svenska MMA Förbundet och de flesta klubbar som höll på med MMA i gick med i Förbundet som således fick en flygande start. Nu hade Länsstyrelsen och andra myndigheter en formell juridisk person i form av ett Förbund som motpart, i frågor gällande MMA. Detta var nödvändigt för att kunna få tillstånd ett tidsbundet tillsvidaretillstånd för MMA.

I mars månad blev MMA tillsammans med SW invalda i Svenska Budo och Kampsportsförbundet. MMA bildade där ett eget underförbund och fick därmed status som fullvärdig idrott enligt Riksidrottsförbundet (RF).

Därmed blev föreningar bidragsberättigade och man kunde nu hyra kommunala lokaler. Medlemmarna blev försäkrade under såväl träning som tävling och medlemmarna omfattades nu av Förbundets karantänsregler.

Den 18 april fick svensk MMA tillsvidaretillstånd vilket innebar att det tidigare tidsbestämda tillståndet ersatts och svensk MMA stod på fastare mark.

Därmed har sporten MMA på mycket kort tid gått från en bespottad, obskyr källarverksamhet till rumsren, accepterad och säker verksamhet, vilket vi har det svenska MMA Förbundet och alla dess medlemsklubbar att tacka för. Utan förbundets insats hade trångsynta politiker och förståsigpåare fått sporten förbjuden och skickad tillbaka till romartiden. Hatten av och ett stort tack för en gedigen insats! Vi ha bara sett början på MMA:ns utbredning i Sverige. Förbundet är ungt och har stor potential. Ska bli spännande att se utvecklingen av sporten som tog sina första stapplande steg i Sverige 1995. Men det är en helt annan historia…

Länkar till tidigare inlägg:

10. Uppstickaren Strikeforce och snurrsparkar
11. 2009 blev tjejernas år
12. Submission Wrestling på framfart
13. Bur eller ring är frågan?
14. Tjafs om poängsättning i UFC, vaselinfusk och poolhopp

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer