VM i Glima

I helgen avgörs det första VM någonsin i fornnordiska brottningen glima. Tävlingarna hålls i Danmark där 50 brottare väntas delta. Av dessa kommer fem ifrån Sverige. En liten trupp, men inte utan medaljchans.

Nordens egna kampart glima med tusenåriga anor sedan vikingatiden, har numera få utövare och blygsam spridning. Men arten finns ändå i tillräckligt många länder för att arrangera ett värdigt världsmästerskap. Tiden för mästerskapen känns rätt, då glima var en fullvärdig OS-sport för lite drygt hundra år sedan.

Glima är nationalsport på Island vilket avgör vilket land som är favorittippat. Islänningarna är än så länge överlägset bäst på att brottas på vikingarnas vis. Men Sverige kan anses som tvåa bland nationerna.

Glimas förgrundsgestalt i Sverige, och glimaansvarig för Svenska Budo- och Kampsportsförbundet (SBK), Lars Magnar Enoksen, tror på hyggliga medaljchanser.

– David Lundholm är den ende som har chans på medalj i byxtag, men i ryggtaget är det flera som bör kunna hävda sig. Joan Lundh borde till och med ha chans på guld i sin klass, säger Enoksen till SBK.

Lund och Lundholm vann byxtag respektive ryggtag när SM avgjordes tidigare i somras.

Världsmästerskapen i helgen hålls vid ett vikingaskeppsmuseum i Roskilde.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer