OS: Boxning

Två (och en halv) svensk boxare ska kämpa om medaljerna i Beijing. Naim Terbunja och Kennedy Katende utgör den svenska truppen.

Naim Terbunja lovade för tio år sedan, som självsäker tonåring, att han skulle ta medalj på OS 2008. Ambitionen har funnits där länge för 23-åringen som en gång flydde ifrån Kosovo till Sverige. Terbunja anger sitt främsta OS-minne till när Muhammad Ali tände facklan, och sin OS-förebild som Roy Jones Junior.

183 cm lång tävlar Terbunja i -75 kg, där han får sägas tillhör toppskiktet i världen. Det är dock en vitklass full av talanger, där han mött flera av de bästa tidigare på mästerskap. Medalj är målet och inte ett orimligt sådant, även om det var länge sedan Sverige lyckades få en OS-boxare på pallen.

Kennedy Katende är som sin lagkamrat 23 år gammal. Att han ens tog sig till OS får ses som en osannolik bedrift. På en tävling i januari bröt Katende armen så illa att det krävdes metallskruvar för att laga den igen. Rehabiliteringen uppgavs av läkarna bli minst sex månader. Trots det lyckades Katende kvala till OS, och låter inte smärtorna i armen hindra honom. Viktklassen, -81 kg, är lika tuff som -75 som han tävlat i tidigare. Ambitionen med OS anger han som att vinna en match, och skulle han göra det blir medalj nästa mål.

På plats i Beijing finns även Badou Jack, som har delat medborgarskap. Efter att han missat kvalet som svensk, lyckades han ta sig till OS som representant för sitt andra hemland Gambia.

Katendes och Terbunjas viktklasser har första matchen 9, 14 eller 16 augusti. Vilket av dessa datum som gäller, avgörs på lottningen i Beijing senare idag.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer