Inför Ultimate Fight Night

Lauzon vs. Florian toppar det tyngsta cardet som Zuffa fått ihop på en fight night.

Efter påtryckningar och böner ifrån fans gick Zuffa och Spike TV till slut med på att göra kvällens sändning en timme längre. Fight night brukar annars inte vara mer än UFC Light, en plats där slocknande hype kan gå en sista match på sitt kontrakt innan de skickas ut ifrån Zuffa. Cardet som skrapats ihop till kvällens gala är något annat, och anses vara bättre än många UFC-galor. Biljetterna till arenan Broomfield Center i Colorado sålde snabbt slut och förväntningarna är på topp. Lättviktare dominerar, och rankinglistorna kommer få jobba hårt när resultaten trillar in.

[b]Lättvikt: Joe Lauzon (15-3) vs. Kenny Florian (9-3) [/b]

Main event blir ett nördarnas krig utan dess like. ”J-Lau” och ”Kenflo” tävlar alltid om utmärkelsen sämsta fighternamn och minst skräckinjagande utseende. Två stillsamma killar med beskedlig uppsyn, så länge de befinner sig utanför buren vill säga. Florian är svartbälte i BJJ och fick sitt genombrott när han tävlade som mellanviktare i TUF, två viktklasser över sin naturliga vikt. Den svårstoppade Kenflo har fått chans på titeln och är ett etablerat namn vid det här laget. J-Lau är mer av en nykomling, som brötade in på UFC med en helt otippad KO över Jens Pulver. Gemensamt för dessa två är att de fightas smart, intensivt och kreativt. Florian har en fördel i ren teknik, medan Lauzon lever på sin förmåga att, som han själv uttrycker det, ”sätta ihop saker och bli mer än summan av delarna”. Klura på det citatet.

[b]Weltervikt: Thiago Alves (18-4) vs. Karo Parisyan (25-4) [/b]

Hetta mot kamphund. Smeknamnet ”pitbull” är utslitet men passar riktigt bra på Thiago Alves. Den brasilianske amerikanen har welterviktens mest explosiva muay thai, och nöter ner sina offer med en kontrollerad aggression som gör Alves unik i divisionen. Tre TKO:s på raken har han radat upp, och vägen mot nästa steg i rankinglistorna är inom räckhåll. ”The heat” Parisyan, en armensk amerikan som satt judo på MMA-kartan, vet vad som väntar och kommer göra mötet till stil vs. stil. Med stark judobas samt fysisk och psykisk tuffhet är Parisyan rustad för att hantera Alves attacker. Samtidigt har ”the heat” klockan mot sig, och hans svårigheter att avsluta matcher kan bli ett problem. Ju längre det varar, desto fler chanser för ”pitbull” att gå lös på mjukdelar med sina sparkar.

[b]Lätt tungvikt: Matt Hamill (5-1) vs. Tim Boetsch (7-1) [/b]

Hamill må vara en atlet av hög klass och en gudabenådad brottare, men inget imponerar mer än att mannen är döv. Eller rättare sagt, faktumet att han är ensam i världen om att tävla mot eliten trots ett gravt funktionshinder. En riktig amerikansk dröm som hjälper en att glömma hans något oputsade teknik. Boetsch blev ett one hit wonder över en natt, efter den snygga knocken mot David Heath i sin hittills enda UFC-match. Detta är två killar med uppdraget att visa att de är på riktigt och inte bara hype.

[b]Lättvikt: Kurt Pellegrino (17-3) vs. Nate Diaz (8-2) [/b]

Pellegrino är en gatekeeper i UFC, som hoppas bli mer än så. Men hittills har han varit för begränsad för att nå upp till en höge nivå i sitt game. En första klassens journeyman om man så vill. Ikväll är han bokad som ett steg i karriären för Stocktons stolthet, lillebrorsan Diaz. Nate är likt sin bror, så ghetto och street att de skapat en egen genre av fighters. Ett koncept byggt på hård träning, seghet och obegränsat självförtroende. Fighten lyser starkare än fysiken i de gängliga Diazbröderna. Nate som vann en säsong av TUF, har Zuffas investering i ryggen och matchas klokt. Det är meningen att han ska vinna ikväll om man säger så.

[b] Lätt tungvikt: James Irvin (13-4-1) vs. Houston Alexander (8-1) [/b]

En genial matchning. Som av en händelse har två fighters med exakt samma karriär bakom sig haft turen att landa på samma fightcard, och fått chansen att mötas. Här erbjuds muskler, käftsmällar och rent löjligt mycket testosteron. Inte så mycket finess, inte så mycket jiu jitsu. Bara en garanterad våg av läder genom luften. Enda alternativet till en snabb KO skulle vara om de slår sig trötta. Irvin och Alexander är inga långdistanslöpare.

[b]Lättvikt: Gray Maynard (5-0-1) vs. Frank Edgar (7-0) [/b]

Två stjärnskott till brottare i den lättaste divisionen. Edgar radade upp segrar mot bra motstånd och landade på en tredjeplats över årets bästa fighters i UFC 2007. Maynard är en TUF-produkt som aldrig riktigt har blivit testad. Fördel i snabbhet och teknisk briljans till Edgar, fördel i styrka till Maynard. En kommer gå ifrån mötet som årets framtidslöfte.

[b]Weltervikt: Josh Neer (23-6-1) vs. Din Thomas (23-7-0) [/b]

Vad är det som fightas och fightas men aldrig når fram till en titelmatch? De här två killarna är kvalificerade att svara på det. Thomas och Neer har varit med i gamet länge och stilar med exakt lika många matcher i ryggen. Veteraner i sporten och samtidigt två män som aldrig verkar få till det när det verkligen gäller. Journeyman eller contender? UFC har inte plats för alla, och förloraren här kan få se sin karriär ta slut i buren.

[b]Lättvikt: Ryan Roberts (14-2-1) vs. Marcus Aurelio (14-5-0) [/b]

Av alla smeknamn man kan ta sig som fighter, är ”Are you ready?” ett av branschens sämsta. Men nykomlingen Roberts gillar det. Byggd som en kopia av Sean Sherk har Roberts skrapat ihop ett snyggt record i små shower, men har aldrig mött en fighter i samma klass som Aurelio. Brasilianske ”Maximus” kommer tvinga på Roberts sin BJJ, och ta reda på hur redo den amerikanske brottaren verkligen är.

[b]Lättvikt: Jeff Cox (13-3) vs. Manny Gamburyan (9-3) [/b]

Han den där som egentligen borde vunnit TUF om det inte hade varit för en axelskada. Gamburyan har fått en ny chans av UFC och byggs så sakta upp igen. Med kroppsbyggnad och game som en komprimerad version av sin kusin Parisyan, är ”the anvil” ett fruktat inslag i lättvikten. Cox har fått rollen som offerlamm utan några egentliga verktyg att stoppa den ettrige armeniern. Eller jo, han är längre. Men de flesta kan toppa Gamburyans 165 cm å andra sidan.

[b]Lättvikt: Samy Schiavo (10-4) vs. Clay Guida (22-6) [/b]

Då var vi där igen med ett bekant tema. Debutant möter gammal favorit som behöver en seger. Man ska aldrig säga aldrig, men att vara cardets enda fransman, gå sin första i buren, och därtill matchad mot en osårbar galning som Guida, ger inte snygga odds hos bookmakern.

[b]Weltervikt: Roman Mitichyan (9-1) vs. George Sotiropoulos (8-2) [/b]

Kampen om burens mest svåruttalade namn ställer en grekisk australiensare mot armenisk amerikan. Hänger ni med? Mitichyan är mest känd för att han ville slåss med bruten arm, och anger sin favoritteknik till ”uchi mata så de landar på ansiktet”. Sotiropoulos gjorde en helt okej match mot Shinya Aoki en gång i tiden. Riktigt spännande undercardmatch.

[b]Weltervikt: Anthony Johnson (4-1) vs. Tommy Speer (9-2) [/b]

Bonde söker någon att slå på. Energiknippet Johnson kommer studsa runt och undvika att bli nedtagen samtidigt som han pepprar med sin långa räckvidd. Farmaren Speer kommer köra sin imitation av traktor och jaga efter. Den här matchen kan bli precis hur kul, eller tråkig som helst.

Och med det sagt var det äntligen slut på den längsta introduktionen till en gala som setts på fightermag. Mycket nöje ni som kan se den ikväll.

Text: Andreas Bruzelius

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer