Michael Sjölin svarar idrottsminister Ringholm

Läs kampsportsförespråkaren Michael Sjölins bemötande av Bosse Ringholms artikel ’Tillståndsplikt för kampsporter’.

Är Bo Ringholm felinformerad?



När jag läser Bo Ringholms artikel så slås jag av två saker. Det ena är att det finns en del klara faktamässiga felaktigheter. Det andra är att det är åsikter om vad somliga anser vara idrott som styr.



Varken det ena eller andra kan vara acceptabel grund för lagstiftning – inte på något område!



Felaktigheter



Det går inte att som Bo Ringholm påstå att merparten av dagens kampsporter inte kommer att beröras av tillståndsplikten. Det är direkt felaktigt. Enbart i Svenska Budo och Kampsportsförbundet kommer 10 eller 11 (beroende på hur lagen ska tolkas) av 18 idrotter att bli tillståndspliktiga. Amatörboxningen blir tillståndspliktig. Tae kwon do blir tillståndspliktigt. Utanför RF blir Thaiboxning & Savate tillståndspliktigt. Enskilda evenemang i form av K-1, EVT, Master Cup, AllStyle Open m fl av det ca 50-tal årliga tävlingar för blandade kampsporter som hålls i Sverige kommer att bli tillståndspliktiga. Av detta är det endast en bråkdel som kan klassificeras som i Sverige ”nya” kampsporter. De är försvinnande få i sammanhanget.



Var har Bo Ringholm fått den felaktiga informationen ifrån att det bara skulle vara ett fåtal av kampsporterna som blir tillståndspliktiga?





Idrottens ideal



Att Bo Ringholm personligen anser att kampsporter – vilket ju är det han talar om – strider mot idrottens ideal må ju vara hänt. Men att han tycker det kan inte vara anledning att förbjuda vissa tävlingsformer.



Tvärtom anser de flesta som har någon relation till kampsport att just kampsporterna är de som främst står för och förmedlar idrottens ideal i sverige.



Han nämner våldsbejakande kampsporter men sådana finns inte i sverige. För vissa personer kanske marknadsföringen kring ett evenemang som K-1 kan verka våldsam men det ligger i betraktarens öga. Att K-1 och andra kampsportstävlingar kan vara extrema är inget konstigt. All elitidrott är extrem! Det är själva elitidrottens natur.



Det är också märkligt att idrotter som har regler som reglerar kampmomentet ska regleras. Dvs kampsporterna. Men idrotter där man konsekvent hyllar direkt våldsamma regelbrytare är acceptabla folkidrotter?



Och den faktiska skaderisken struntar Bo Ringholm i. Hälften av RF:s idrotter är farligare än kampsporterna. Inga allvarliga skador har någonsin inträffat i de tävlingar som Bo Ringholm vill förbjuda i Sverige, än mindre i den stora massan av kampsportsevenemang som Bo Ringholm vill göra tillståndspliktiga.



Lagförslaget



Det lagförslag som nu ligger hos lagrådet för bedömning ser trots allt ganska bra ut. Det är i stort rensat på de fördomar som genomsyrade den version som gick på remiss tidigare och innehåller väsentligt färre felaktigheter. Det är min förhoppning att dessa felaktigheter kan rättas till innan förslaget blir lag.



Om förutsättningarna för lagens implementation också är sådana att tillämpningen baseras på fakta och konkret riskbedömning och ej på åsikter och vad man tror är farligt eller så kommer Bo Ringholm att få ett enigt kampsportssverige bakom lagstiftningen!





Mot ett kampsportsförbud, men för en rimlig reglering baserad på fakta.



/Michael Sjölin

Läs kampsportsförespråkaren Michael Sjölins bemötande av Bosse Ringholms artikel ‘Tillståndsplikt för kampsporter’.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer