Bosse Ringholm om lagförslaget på Fightermag.se

Idrottsminister Ringholm har skrivit en förklarande text om sitt kommande lagförslag, läs den här.

Tillståndsplikt för kampsporter



Att motionera själv eller att sitta på läktaren och se på när idrottshjältarna på arenan utför sina prestationer, är en viktig del i många människors liv, liksom i mitt eget. För mig handlar idrotten inte enbart om motion. Det är också ett område där vi tillsammans med andra människor får dela glädje, spänning och gemenskap. Idrott och motion är viktigt för att vi ska må bra såväl fysiskt som psykiskt.



Idrotten har sina tävlingsregler för att skydda utövarna och även samhället värnar om att den enskilde idrottsutövaren inte ska riskera sin hälsa. Det strider mot idrottens ideal att ha tävlingsregler som premierar våld och därmed innebär fara för deltagarnas hälsa, dvs tillåter att man slår och sparkar direkt mot huvudet. Dit hör bland annat proffsboxningen, och därför fick Sverige redan 1970 ett förbud.



Sedan detta proffsboxningsförbud infördes har en rad andra kampsporter introducerats i vårt land. Några få av dessa nya kampsporter tillåter slag och sparkar mot huvudet, men kan inte prövas mot den lag vi har idag, eftersom den endast omfattar proffsboxning.



Regeringen vill nu införa en ny lag i syfte att utvidga förbudet så att det omfattar alla de kampsporter där utövarna riskerar sin hälsa på grund av regler som tillåter våld direkt mot huvudet. Förslaget innebär att den organiserade kampsporten som har hög säkerhet för deltagarna kan fortsätta. Det är viktigt att värna om den allsidiga motion och de sociala värden som kännetecknar träning och tävling inom den breda kampsporten. Det är beklagligt att denna ofta förknippas med den negativa bild som våldsfixerade och extrema varianter av kampsporten ger.



I den föreslagna lagen vill regeringen reglera all kampsport som tillåter deltagarna att träffa motståndarens huvud med slag, sparkar eller annat våld. En match i sådan kampsport får inte anordnas utan tillstånd. Tillstånd ska lämnas endast om kampsportens tävlingsregler och säkerhetsbestämmelser är godtagbara för deltagarnas säkerhet.



Många frågar om vilka kampsporter som kommer att omfattas av den nya lagen. Det går inte att exakt ange vilka de är, eftersom kampsporterna utvecklas hela tiden och byter ibland namn.



En lista med ”förbjudna kampsporter” skulle hela tiden behöva uppdateras. Det säger sig självt att det skulle vara svårt att hålla listan aktuell, särskilt som det nog inte kan uteslutas att vissa arrangörer ständigt skulle byta namn på sin verksamhet. Merparten av dagens kampsporter kommer inte att beröras av den nya tillståndsplikten, eftersom dessa ju inte innehåller slag eller sparkar mot huvudet.



Regeringen vill ta sitt ansvar för att människor ska kunna njuta av idrotten, såväl som åskådare eller idrottsutövare. I det ansvaret ligger också att uppdatera lagstiftningen, så att omfattande våld direkt mot huvudet inte ska vara tillåtet vare sig i proffsboxningen eller inom vissa andra kampsporter. Det ligger i hela samhällets intresse, såväl åskådarnas som utövarnas. Medvetet våld mot ett oskyddat huvud kan inte accepteras vare sig på eller utanför idrottsarenan.



Bosse Ringholm

idrottsminister

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer