Artikel

Träna kampsport: Kom i gång med Brasiliansk Jiu-jitsu

Man kan lätt tro att det är svårt att komma i gång med Brasiliansk jiu-jitsu – vilket inte är sant, det är faktiskt relativt enkelt. I denna artikel ska vi titta lite på hur det går till och vad man kan uppleva när man börjar med kampsporten som förkortas BJJ.

För dig som inte vet vad BJJ är kan det lätt beskrivas enligt följande: en kampsport som likt Judo tränas i dräkt (kallas gi) där man genom grepp, svep, stryp och lås vill få sin motståndare att ge upp.

För dig som vill börja med BJJ är det inte svårare än att hitta en BJJ klubb nära dig och anmäla dig till ett prova-på-pass. De flesta klubbarna erbjuder ett par prova-på-pass för att du ska få känna efter om det är något för dig.

Du kan hitta en klubb nära dig i vår Klubbkarta, klicka här!

Efter ett par prova-på-pass kommer du märka att det finns många detaljer att ta hänsyn till. Tränaren kommer att visa tekniker och få dem att se enkla ut, men sanningen är att varje rörelse måste vara exakt för att tekniken ska fungera. Det kan kännas lite överväldigande med alla detaljer och det är inte helt onormalt om du märker att din koordinationsförmåga är sämre än du tidigare trott.

Redan här ger många upp, men vi vill verkligen peppa dig att fortsätta. För dig som känner att denna utmaning är något för dig är det nu dags att investera i en gi. Att träna BJJ utan en gi är lite som att simma utan simglasögon.

När man handlar en gi är det viktigt att tänka på att den ska sitta bekvämt, att den ska vara luftig, slapp och inte begränsa dina rörelser. Ha i åtanke att olika dräkter sitter olika. Precis som vanliga kläder så sitter vissa dräkter bättre än andra. Var därför noggrann med storleksguiden när du hittat en gi som du gillar. Mät dina kroppsmått och jämför med respektive dräkts storleksguide för bästa passform. Ett vanligt missförstånd är att dräkterna ska vara kraftiga, så är det inte. Dräkter med högre kvalitet är ofta tunnare och gjorda i starka material. Dessa dräkter håller dig sval och rörlig, till skillnad från tjockare dräkter som lägger sig likt en blöt handduk över kroppen.

Tillbaka till BJJ träningen. För varje träningspass som går kommer du att märka hur fler och fler grundläggande rörelser hamnar på autopilot och hur din koordination utvecklas. Med en bättre fysisk form och förståelse för hur man rör sig kommer du snart kunna hantera mer komplexa tekniker. Det är här många fastnar i sporten och sannolikheten är hög att du också gör det.

Att börja med BJJ kanske låter lite som en dans på rosor, men så är det inte. Det kan vara väldigt tufft och ansträngande. Många tekniker måste appliceras nästintill felfritt för att fungera och det kan bli väldigt frustrerande när man, gång på gång, gör samma småfel.

En av de första stora utmaningarna är sparringen. I många kampsporter väntar man ett tag med sparring då det kan vara obehagligt och framkalla många känslor. Här skiljer sig dock BJJ eftersom man lätt kan anpassa sparringen efter nybörjare. Därav är det inte helt ovanligt att man får delta på sparringen efter ett par pass.

Under sparring är kommunikation viktigt, berätta för din partner att du är ny och att du vill börja i lugn och ro. Det finns en oskriven regel som säger att utövaren med mindre erfarenhet sätter tempot. Alltså kommer det inte gå fortare än vad du känner dig bekväm med.

Ett sista tips till sparringen är att försöka slappna av. Träna på att bli bekväm med att ligga under. Det är en obehaglig situation att ha någon liggande på sig, många börjar därav ovetande spänna sig och blir utmattade väldigt snabbt. Det är alltså viktigt att träna på att slappna av i underläge för att kunna utveckla sitt BJJ-game, då man ofta utgår från botten som nybörjare.

Två andra viktiga punkter är att vara ödmjuk och visa respekt för dina kamrater. Ingen gillar en machokille som hävdar sig på mattan. BJJ är en otroligt komplex sport och man kan lära sig något av alla oavsett om de är mer eller mindre erfarna. Därför är det enormt viktigt att vara öppen för att lära sig, lyssna och visa stor respekt för varandra.

För att summera denna artikel vill vi säga att BJJ är otroligt, sporten erbjuder en extremt avslappnad och familjär kultur som man inte hittar på många andra platser. Det är inte helt enkelt och du kommer att stöta på många motgångar. Men du kommer utvecklas på ett oändligt antal plan, både fysiskt och psykiskt. Sporten är väldigt teknisk och kan rekommenderas till dig som gillar lite hjärngympa. Du vet aldrig om det är något för dig förrän du provat, det kommer gå galant.

Blir du sugen på att komma i gång? Läs vidare och hitta en BJJ-klubb nära dig hos oss på Träna kampsport. Klicka här, Börja träna BJJ idag.

För klubbar! Har du en BJJ-klubb, vill synas bättre och få in fler medlemmar? Klicka här och gå mer i Klubbkartan, vår gratis tjänst som sammanställer alla Sveriges kampsportsklubbar på en plats. Ni får en egen klubbsida med er adress, en karta, kontaktuppgifter och en beskrivning av er verksamhet. Här kan folk i ert område hitta er och anmäla sig för att börja träna.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer