ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night: Luque vs. dos Anjos

Vicente Luque är tillbaka efter en otäck arbetsskada och ställs mot trotjänaren Rafael dos Anjos. På underkortet ser vi en Hall of Fame-fighter som närmar sig slutet av karriären. Här får du koll på matcherna och tiderna.

2020 och 2021 var en förträfflig tid för krigaren Vicente Luque som då styrde upp fyra avslut. Bland annat behövde både Tyron Woodley och Michael Chiesa klappa i första ronden för D’Arce-strypningar. Sedan blev det jobbigare för Luque. Först blev han utbrottad av Belal Muhammad, därefter knockad så pass illa av Geoff Neal att Luque åkte på en hjärnblödning.

Nu har Vicente Luque fått grönt ljus av läkarna och möter en före detta mästare och riktig slitvarg. 15 år har gått sedan supergrapplern Rafael dos Anjos UFC-debuterade med att knocka Jeremy Stephens. I lite mer modern tid kan vi se att mellan 2018 och 2020 var det gott om domslutsförluster mot divisionens toppnamn, därefter fick dos Anjos domslutsvinster mot Paul Felder och Renato Carneiro. Sedan lyckades Rafael Fiziev motstå dos Anjos brottning och slutligen gick brassen omkull efter Fizievs vänsterkrok. I december återvände dos Anjos till weltervikt och fick Bryan Barberena att klappa för en neck crank.

Huvudmatchen lär bli underhållande. Avsluten duggar tätt i Vicente Luques matchhistorik, och hatten av för snart 39-åriga Rafael dos Anjos som lyckats bjuda på tuggmotstånd för toppfighters i 15 års tid. I skrivande stund är dos Anjos svag favorit både hos svenska bettingbolag och på betting utan svensk licens.

TESTAR LYCKAN I NY DIVISION
Sist ut innan huvudmatchen är två rankade lätta tungviktare. Få kan skryta om en TKO-vinst via benspark på sitt CV, men Khalil Rountree Jr lyckades demolera Modestas Bukauskas ben i september 2021. Matchen markerade starten för Khalils tre raka vinster. Kraftpaketet Khalil är flitig på att hitta avslut på fötterna, men har samtidigt en klen bensintank som motståndaren kan utnyttja.

Knäckfrågan är om polisen Chris Daukaus är rätt man att lyckas tömma tanken. Ett tag såg Daukaus ut som morgondagens stjärna i tungviktsdivisionen, men efter att ha snabbt avslutats tre gånger på raken (av Derrick Lewis, Curtis Blaydes och Jairzinho Rozenstruik) prövar han lyckan i lätt tungvikt. Det ska bli intressant att se om några kilo färre gör att Daukaus kan nöta ner Khalil och hinna undan hans hårda slag.

Egentligen skulle vi sett Lando Vannata försöka ge karriären ett lyft efter många förluster. En skada med kort varsel satte stopp för planen, och i stället får Mike Breeden möta Terrance McKinney. McKinney fångade MMA-publikens uppmärksamhet genom spektakulära avslut, men tuffare motstånd blev uppenbart kämpigt – nu har McKinney avslutats två gånger på raken. Mike Breeden är rätt obeprövad, han har förlorat bägge matcherna i UFC. Herren som förlorar matchen kommer antagligen bli av med jobbet.

HALL OF FAME-FIGHTER PÅ UNDERKORTET
I ett uppenbart försök att locka tittare till underkortet har gamla goda Cub Swanson och Hakeem Dawodu hamnat tidigt på underkortet. Tuffa och påhittiga Cub Swanson passerar 40-strecket i år och har under 2023 testade tillvaron i en lättare division, men förlorade bantamviktsdebuten när Jonathan Martinez lyckades paja Swansons ben. I helgen återvänder han till fjädervikt och möter strikern Dawodu, vars senaste match också slutade i förlust. Dawodu lär också längta efter triumf då hans matcher på sistone ständigt slutat i jämna domslut.

Kul fakta att nämna när du diskuterar helgens gala: Cub Swansons pappa var svensk.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Helgens gala går i Las Vegas och börjar klockan 01 under natten mot söndag, huvudkortet börjar vid 04 på söndagsmorgonen.

Nästa helg blir det bättre sändningstider i form av en numrerad gala på östkusten. Då kommer Sean O’Malley få chans att norpa Aljos bantamviktstitel, och Amanda Lemos kanske kan beröva Zhang Weili på stråviktsmästarstatus.

Huvudkort
Weltervikt – Vicente Luque vs. Rafael dos Anjos
Lätt tungvikt – Khalil Rountree Jr. vs. Chris Daukaus
Lättvikt – Terrance McKinney vs. Mike Breeden
Stråvikt – Polyana Viana vs. Iasmin Lucindo
Tungvikt – Josh Parisian vs. Martin Buday
Mellanvikt – Josh Fremd vs. Jamie Pickett

Underkort
Flugvikt – Juliana Miller vs. Luana Santos
Mellanvikt – AJ Dobson vs. Tafon Nchukwi
Bantamvikt – JP Buys vs. Marcus McGhee
Fjädervikt – Francis Marshall vs. Isaac Dulgarian
Stråvikt – Jaqueline Amorim vs. Montserrat Ruiz
Fjädervikt – Cub Swanson vs. Hakeem Dawodu
Bantamvikt – Da’mon Blackshear vs. Brady Hiestand

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer