ArtikelNyhet

Inför UFC 291: Poirier vs. Gaethje 2

Snart blir det fest. Sista söndagsmorgonen i juli bjuder UFC på en av årets mest stjärntäta galor. Höjdpunkten är två publikälsklingar vars första möte blev en av tidernas bästa matcher, den här gången slängs BMF-bältet in i leken. Här får du koll på matcherna och tiderna.

Deras första möte är legendariskt. Dustin Poirier och Justin Gaethje krigade genom stryk, smärta och mjölksyra tills Poirier fick ett TKO-avslut i fjärde ronden. Mötet kröntes till årets match 2018, i slutet av juli får vi se om de törs gå in i ett krig av liknande kaliber. Om sportsbetting ska ge en fingervisning om möjliga utgången så är Poirier favoriten, men bara marginellt. Poirier vann sin senaste match i november då han besegrade Michael Chandler via rear naked i rond 3 medan Gaethje i sin senaste match tog hem ett domslut mot Rafael Fiziev i mars. Bägge hade i matchen dessförinnan utmanat Charles Oliveira om lättviktstiteln – och förlorat.

Trots att galan är numrerad finns inga bälten på spel, därför har UFC bestämt sig för att damma av det plojiga BMF-bältet (Baddest MotherFucker) som Jorge Masvidal och Nate Diaz tidigare hade en underväldigande uppgörelse om. Intervjuer tyder på att varken Poirier eller Gaethje verkar genuint roade av BMF-bältet.

Returmötet mellan dessa bonusmagneter lär avgöra vem som är näst i kö för en chans på titeln – härnäst verkar det vara Charles Oliveira som ska försöka överlista mästaren Makhachev (deras möte är bokat till 21 okotober 21, på UFC 294). Det kan nämnas att Justin Gaethje har flaggat för att han vill pensionera sig de närmaste åren.

TIDIGARE TITELINNEHAVARE GÖR UPP
Det ser ut som att kvällens co-main blir en uppgörelse mellan Jan Blachowicz och Alex Pereira. Den brasilianska kickboxaren lyckades inte försvara mellanviktsbältet, utan knockades av Israel Adesanya under senaste inträdet i buren. Dessförinnan hade han en fin vinstsvit i UFC. Pereira har varit otäckt stor för mellanviktsdivisionen – det ryktas om att han går upp sisådär tolv kilo mellan invägning och match – men nu gör han debut i lätt tungvikt (men är ändå längre än Blachowicz).

Efter att Blachowicz lyckats försvara lätta tungviktstiteln när Adesanya försökte göra anspråk på dubbelmästarstatus, så förlorade Blachowicz titeln till Glover Teixeira. Därefter fick polacken en vinst efter att Aleksandar Rakic drog på sig en otäck knäskada under matchen. Därefter blev det en omdiskuterad oavgjord titeluppgörelse mot Ankalaev.

FORNA STJÄRNAN VILL ÅTERFÅ LITE GLANS
Ett annat intressant möte väntas mellan Tony Ferguson och Bobby Green. Kanske är det sista gången vi ser den en gång så gnistrande Ferguson, som närmar sig 40-strecket och har fem raka förluster (dock mot högt rankade motståndare). Många fans hoppas att Ferguson har självbevarelsedriften att lämna handskarna i buren efter matchen.

Även Bobby Green har haft många förluster mot bra namn på sistone, men är favorit inför mötet med veteranen. Under fjolåret avslutades Green av Makhachev och Drew Dober, sedan behövde matchen mot Jared Gordon avbrytas efter en olycklig skallning. Tony Ferguson och Bobby Green brukar kunna fånga publikens uppmärksamhet med kreativ och stundtals konstig strikingstil. Dessutom har Ferguson fin grappling och Green har brottningsbakgrund.

DUKTIGA STRIKERS UR WELTERVIKTSDIVISONEN
Vi ser också skickliga grapplern Michael Chiesa ta sig an Kevin Holland, vars fokus ibland fladdrat runt – inte minst vid markkamp. Dock har Hollands aktiekurs stigit efter kriget mot Wonderboy i december och en vänsterkrok i våras som släckte Santiago Ponzinibbio.

Welterviktstemat fortsätter i form av av två spektakulära strikers: omtyckta karatekillen Stephen ”Wonderboy” Thompson mot Michel Pereira. Brasilianaren bjöd på allt från flygande knän till frivolter och capoeira i början av karriären, sedan UFC-debuten 2019 har han sansat stilen något och är nu uppe i fem raka vinster.

I slutet av förra året återvände Wonderboy till vinstkolumnen efter domslutsförlusterna mot Gilbert Burns och Belal Muhammad, vinsten mot Kevin Holland var ett krig som hade Fight of the Year-aura. Mötet mellan Wonderboy och Pereira lär bjuda på ögonblick du vill njuta av igen i slow motion.

KORTET OCH SÄNDNINGSTIDERNA
UFC 291 går i Salt Lake City bortifrån västra USA, vilket inte ger festligaste sändningstiderna för svenska tittare. Det tidiga underkortet börjar vid midnatt, underkortet startar vid tvåtiden under natten mot söndagen, framåt klockan fyra på söndagsmorgonen ska huvudkortet dra i gång. Här nedan följer kortet som det ser ut i dagsläget.

Huvudkort
Lättvikt – Dustin Poirier vs. Justin Gaethje
Lätt tungvikt – Jan Blachowicz vs. Alex Pereira
Weltervikt – Stephen Thompson vs. Michel Pereira
Lättvikt – Tony Ferguson vs. Bobby Green
Weltervikt – Michael Chiesa vs. Kevin Holland

Underkort
Weltervikt – Gabriel Bonfim vs. Trevin Giles
Tungvikt – Derrick Lewis vs. Marcos Rogeiro de Lima
Mellanvikt – Roman Kopylov vs. Claudio Ribeiro
Weltervikt – Jake Matthews vs. Darrius Flowers

Tidigt underkort
Flugvikt – C.J. Vergara vs. Vinicius Salvador
Weltervikt – Matthew Semelsberger vs. Uroš Medic
Flugvikt – Miranda Maverick vs. Priscila Cachoeira

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer