ArtikelNyhet

Inför ONE Fight Night 10: Johnson vs. Moraes 3 – och Zebaztian Kadestams återkomst

ONE styr upp den första galan på amerikansk mark och skakar därför fram organisationens största namn. Givna höjdpunkten är den svenska fightern Zebaztian Kadestam som till slut matchats mot en striker, minst lika underhållande blir det när flugviktens GOAT, Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson, och thaiboxningshistoriens hårdaste man, Rodtang, försvarar deras respektive bälten. Som vanligt bjuder ONE på ett kampsportspotpurri med något för alla. Här är kortet och tider.

Under 2018 och 2019 var Zebaztian Kadestam första svensken som hade titel i en stor MMA-organisation. Sen följde tuffa år med tre raka förluster mot starka brottare från nordost. I fjol lyckades han påminna welterviktsdivisionen om slagkraften som en gång tog honom till toppen, detta genom att tidigt knocka motståndarna Valmir da Silva Barbosa och därefter Iuri Lapicus.

Kadestam möter nu southpaw-strikern Roberto Soldic, som mosat motståndet i polska KSW. ONE-debuten i december blev dock en besvikelse, motståndaren Murad Ramazanov råkade knäa Soldic i skrevet efter två minuters ös. Totalt tolv av Kadestams 14 vinster är avslut, motsvarande siffra för Soldic är 18 av 20. Inte konstigt att de bokats in på det historiska USA-kortet – ett sömnigt möte är alltså väldigt osannolikt. Om och när Kadestam kan nosa på bältet igen är så oklart – men just nu går det riktigt bra och han har medvind.

Nuvarande welterviktsregent är Christian Lee, som dessutom har lättviktsbältet att försvara. En relevant faktor är att supersyskonskaran Lee drabbats av den tyngsta av förluster, då lillasyster Victoria gick bort i julas.

TRILOGI EFTER TVÅ SPEKTAKULÄRA AVSLUT
Kvällens huvudmatch är ingen mindre än världens bästa flugviktare i MMA-historien. Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson försvarar flugviktsbältet mot brassen Adriano Moraes, de senaste två åren har duon turats om att knäa varandra (knä mot motståndare på marken är ju tillåtet i ONE, och här tog DJ revansch med ett flygande knä). Helgens titelmatch sätter punkt på trilogin.

Näst sist ut på kortet är mannen vars två huvudingredienser är hårdkokthet och humorRodtang. För att lyfta familjen ur fattigdom gick han sin första match som åttaåring (!) och blev med tiden världens tuffaste thaiboxare samt flugviktsmästare i ONE. Rodtang möter Edgar Tabares som blev första mexikanska thaiboxaren med ett WBC-bälte. Tabares är väl medveten om att han är en extrem underdog, men pekar på att Mexiko överraskat förr.

– Precis alla som mött honom har försökt med samma grej, alltid. Jag ska testa hans taktik – den aggressiva stilen, har Tabares sagt och lyfte landsmaninnan Alexa Grasso som i mars besegrade den till synes omöjliga Valentina Shevchenko.

Ett tredje bälte står på spel denna afton. Supergrapplern Mikey Musumeci utmanas av Osamah Almarwai, som är Mellanösterns mest meriterade grappler (och tränar med supertvillingarna Ruotolo). Förhoppningsvis blir mötet inte lika brutalt som Musumecis förra match i ONE.

THAIBOXNING MED SVENSK KOPPLING
Även thaiboxningsdrottningen Stamp dyker upp denna afton, dock ska hon fortsätta sin hittills lyckade tillvaro inom MMA. Den här gången möter hon Alyse Anderson, som bland annat har trianglar som strikern Stamp måste passa sig för.

En svensk koppling här är att Rodtang och Stamp är Smilla Sundells träningskamrater, den unga svenskan är nuvarande stråviktsregent i ONE. Dessutom, de två motståndarna Sundell besegrade för att nå bältet möts på det här kortet (Jackie Buntan och Diandra Martin).

SUPER SAGE, BURMESISK NATIONALHJÄLTE OCH GRAPPLINGGODIS
Amerikanska helyllekillen Sage Northcutt återvänder. Han lämnade en ljus tillvaro i UFC, men fick värsta möjliga start hos sin nya arbetsgivare under 2019. I ONE-debuten knockades Northcutt efter bara 29 sekunder, Cosmo Alexandre gav honom komplicerade ansiktsfrakturer som tagit år och dagar att repa sig ifrån, efterföljande covid och blodproppar gjorde inte saken bättre. Han möter Ahmed Mujtaba, som här går sin sjunde match i ONE och har snygga submissions på sitt CV.

Det blir också tunga släggor i form av flitiga avslutaren och forna mästaren Aung La N Sang som är vad Manny Paquiao är för Filippinerna, när nationalhjälten Aung La N Sang slåss står Myanmar stilla. Han möter grapplern Fan Rong.

Reinier de Ridder, mellanviktsmästare i MMA, gästspelar återigen i ONE:s renodlade grapplinggren (förra gången blev det oavgjort mot Andre Galvao). Den här gången ställs han mot Tye Ruotolo (tvillingbrorsan Kade har ONE:s lättviktsbälte i grappling). Tye fullständigt körde över Garry Tonon i fjol och är van att tävla mot större och tyngre motståndare – Reinier de Ridder är huvudet längre. Kom också ihåg att ONE satt stopp för passiv ”guard pulling” och ”butt scooting”.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Observera att galan går på fredagen, i stället för att konkurrera med helgens UFC där återvändaren Henry Cejudo utmanar Aljamain Sterling om bältet. ONE Fight Night 10 går i Colorado i mellanvästra USA, sändningen startar klockan 02 svensk tid under natten mot lördag. Nu när ONE slår på stora trumman kan denna gala tyvärr inte strömmas gratis, utan återfinns på Prime Video.

Huvudkort
Titelmatch i flugvikt, MMA – Demetrious Johnson vs. Adriano Moraes
Titelmatch i flugvikt, thaiboxning – Rodtang Jitmuangnon vs. Edgar Tabares
Titelmatch i flugvikt, grappling – Mikey Musumeci vs. Osamah Almarwai
Atomvikt, MMA – Stamp Fairtex vs. Alyse Anderson
Weltervikt, MMA – Roberto Soldic vs. Zebaztian Kadestam
Lättvikt, MMA – Sage Northcutt vs. Ahmed Mujtaba
Mellanvikt, MMA – Aung La N Sang vs. Fan Rong
Mellanvikt, grappling – Reinier de Ridder vs. Tye Ruotolo
Stråvikt, thaiboxning – Jackie Buntan vs. Diandra Martin

Underkort
Flugvikt, MMA – Kairat Akhmetov vs. Reece McLaren
Lättvikt, MMA – Lowen Tynanes vs. Ok Rae Yoon

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer