ArtikelNyhet

Inför UFC 286: Edwards vs Usman 3

Äntligen återvänder UFC till London! Ladda upp för att se galan i direktsändning och heja fram två nordiska fighters – Gunnar Nelson samt Makwan Amirkhani. På menyn hittar vi såklart även det tredje mötet mellan Leon Edwards och Kamaru Usman som ännu en gång gör upp om welterviktstiteln Dessutom bjuds vi på en riktig kioskvältare mellan Justin Gaethje och Rafael Fiziev! Här får du koll på vad helgens UFC bjuder på.

Precis innan kvällens två huvudmatcher drar i gång ser vi isländska supergrapplern Gunnar Nelson, som går in som huvudkortets största favorit mot strikern Bryan Barberena. Egentligen var tanken att Nelson skulle möta Daniel Rodriguez.

Gunnar Nelson var ett stadigt inslag på welterviktsrankingen men försvann två år på grund av skador, bland annat efter att ha rullat med landsmannen Hafthor Julius Björnsson (mer bekant som ”The Mountain” från Game of Thrones). Innan skadeuppehållet åkte Nelson på två domslutsförluster, dock mot toppnamnen Leon Edwards och Gilbert Burns. Förra gången UFC gjorde ett stopp i London såg vi islänningen återvända och besegra Takashi Sato via domslut.

Generellt är Bryan Barberenas förluster mot respektabla motståndare, i december tvingades han klappa för en neck crank från Rafael dos Anjos. Dessförinnan hade han tre raka vinster mot Darian Weeks, Matt Brown och Robbie Lawler.

FINLAND MATAS MED TUFFA MOTSTÅNDARE
Underkortet avrundas med ännu en tuff utmaning för Makwan ”Mr Finland” Amirkhani som ställs mot hemmahoppet Jack Shore, tidigare mästare i Cage Warriors där han mosade motståndet. Shore tar härmed klivet upp till fjädervikt men Shore och Amirkhani är hyfsat jämnstora.

Som bantamviktare hade britten fem raka vinster tills han i juli fastnade i en armtriangel. Jack Shore är på pappret den bättre strikern och har en farlig rear-naked choke, men Makwan är ytterst flink på marken. Jack Shore är dock just nu kortets största favorit.

Mr. Finland hade tunga år med tre raka förluster, två via domslut mot Edson Barboza och Kamuela Kirk, och när han dök på Lerone Murphy möttes han av ett knä i ansiktet. I mars 2022 fick Makwan Amirkhani äntligen upprättelse i form av en snabb och vacker anakondastrypning, men blev knockad av Jonathan Pearce i juli.

HUVUDMATCH MED REVANSCHSUGEN TITELUTMANARE
Första gången Leon Edwards och Kamaru Usman möttes, år 2015, så vann Usman via domslut. Historien var på god väg att upprepa sig i augusti förra året, Usman var en minut från en bekväm domslutsvinst, men då bjussade Leon Edwards på en huvudspark som skickade dominanta welterviktsmästaren till en annan planet plus publikens hakor i golvet. Omedelbar returmatch, förstås. Bittert för Usman, som var en vinst från att tangera Anderson Silvas rekord på 16 raka vinster i UFC. Fantastiskt för Edwards, som länge legat i divisionens topp utan att få chans på bältet.

Leon Edwards ska försvara bältet framför en härjig hemmapublik mot en vinsttippad revanschsugen motståndare. Huvudmatchen blir extra spännande med tanke på hur resten av divisionens toppskikt ser ut: Colby Covington, Khamzat Chimaev och Belal Muhammad.

GOTT OM MATCHER ATT SE FRAM EMOT
Kvällens co-main måste också nämnas, för det lär bli galet. Fight of the Year-belönade Justin Gaethje möter intensiva strikern Rafael Fiziev, som har sex raka vinster och fått bonus i lönekuvertet de fem senaste matcherna.

På underkortet ser vi också Storbritanniens stigande stjärna Muhammad Mokaev ställas mot brasilianska nykomlingen Jafel Filho. Andra intressanta namn är forna Cage Warriors-mästaren Christian Leroy Duncan samt TUF-vinnaren Juliana Miller, som dyker upp på tidiga underkortet.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
Galorna i London är en välbehövlig välsignelse för den nordiska publiken. Boka din plats på en sportbar på lördagskvällen eller spana in Viaplays sändning. Tidiga underkortet startar klockan 18 svensk tid, underkortet drar i gång klockan 20 och huvudkortet inleds klockan 22.

Huvudkort
Weltervikt, titelmatch – Leon Edwards vs Kamaru Usman
Lättvikt – Justin Gaethje vs Rafael Fiziev
Weltervikt – Gunnar Nelson vs Bryan Barberena
Flugvikt – Jennifer Maia vs Casey O’Neill
Mellanvikt – Marvin Vettori vs Roman Dolidze

Underkort
Fjädervikt – Jack Shore vs Makwan Amirkhani
Lättvikt – Chris Duncan vs Omar Morales
Lättvikt – Sam Patterson vs Yanal Ashmoz
Flugvikt – Muhammad Mokaev vs Jafel Filho

Tidigt underkort
Fjädervikt – Leron Murphy vs Gabriel Santos
Mellanvikt – Christian Leroy Duncan vs Dusko Todorovic
Flugvikt – Jake Hadley vs Malcolm Gordon
Flugvikt – Joanne Wood vs Luana Carolina
Lättvikt – Jai Herbert vs Ludovit Klein
Flugvikt – Juliana Miller vs Veronica Macedo

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer