ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night 221: Yan vs. Dvalishvili

I helgen ska den svenska UFC-nykomlingen Anton Turkalj försöka bevisa hans plats i organisationen efter förlustdebuten. Om du är vaken vid midnatt mellan lördag och söndag kan du se hans match i direktsändning – här får du koll på helgens matcher och sändningstider.

Först, en titt i backspegeln. I september ryckte Anton Turkalj in med kort varsel efter att Shamil Abdurakhimov dragit sig ur matchen mot Jailton Almeida. Det blev ett möte i catchvikt där Turkalj blev överkörd av avslutsmaskinen Jailton Almeida, som gått från klarhet till klarhet under sitt år i UFC. Turkalj tvingades klappa för en rear-naked choke i slutet av första ronden.

Anton Turkalj har mellan 2015 och 2018 skaffat meriter i amatör-MMA, efter att han blev proffs styrde han upp sju snabba avslut på raken, därefter en domslutsvinst i Contender Series. Av Alexander Gustafsson har Turkalj kallats för framtiden och ”stark som en tjur och jävligt driven”.

Den kaxiga 26-åringen från Göteborg ställs denna gång inför brasilianska UFC-debutanten Vitor Petrino, ett 25-årigt kraftpaket som likt Turkalj knockat motståndare på regionala galor och snappades upp av Contender Series. För Turkaljs räkning är helgens match antagligen en ”vinna eller försvinna”-situation. Anekdot: Anton Turkaljs pappa är en av deltagarna i årets Robinson, som har premiär den 19 mars.

Högprofilerade bantamviktare
Kvällens huvudmatch är andrarankade Petr Yan som haft två frustrerande år. Han förlorade bältet då Aljamain Sterling inte ville fortsätta efter att ha käkat ett otillåtet knä (vilket Aljo fått mycket skit för). Efter en domslutsvinst mot Cory Sandhagen fick Yan ny chans på bältet, men förlorade på delat domslut. I oktober åkte han på ytterligare ett delat domslut mot Sean O’Malley, vilket många ansåg vara rena rama rånet.

Tredjerankade Merab Dvalishvili är uppe i åtta raka vinster, under 2021 ordnade han domslutsvinst mot Cody Stamann och TKO-avslutade Marlon Moraes, under fjolåret avväpnade han legendaren Jose Aldo genom grappling och sedermera domslut.

Läget med bältet är att Henry Cejudo återvänder till UFC i maj för en titelmatch mot Aljo. Helgens match mellan Yan och Dvalishvili avgör vilka övriga möten som bör hända i bantamviktstoppen under 2023. Överst på rankingen är Sean O’Malley.

Gott om tunga typer på huvudkortet
Kvällens co-main är ett tungsviktsmöte mellan åttonderankade Alexander Volkov och trettonderankade Alexander Romanov. Matchen är en typisk rutinerad räv mot klättrande talang. Under förra året tvingades Alexander Volkov klappa under matchen mot framtidshoppet Tom Aspinall, sedan överväldigade han Jairzinho Rozenstruik i första ronden och fick TKO-avslut. Kul fakta: Efter att Stefan Struve gått i pension är tvåmetersmännen Alexander Volkov och Maurice Greene längst i UFC.

Alexander Romanov dundrade fram i divisionen sedan debuten 2020, där han radade upp fem vinster. Minnesvärt var att Romanov fick Marcos Rogeiro de Lima att slockna genom att pressa underarmen mot motståndarens hals, och firade genom att dänga sina teammedlemmar i kanvasen. I augusti förlorade Romanov för första gången i karriären, via majoritetsdomslut mot Marcin Tybura.

Det blir mera tung underhållning på huvudkortet. Häromhelgen skulle Nikita Krylov och Ryan Spann stått för huvudmatchen, men Krylov blev magsjuk och mötet avbokades med kortast möjliga varsel. Mötet blir nu av, men på 97,5 kilo.

Kort om underkortet
På underkortet finns en rad bekanta namn, här syns exempelvis den ena av galans två Khabib-kusiner. Vi ser också Raphael Assuncao, numera 40 år, som haft tuffa år där han avslutats fyra gånger på raken (av bra motståndare dock) men lyckades i oktober äntligen ordna en domslutsvinst mot Victor Henry.

På underkortet ser vi också personen som bär tyngsta favoritoket – grapplern Mario Bautista (-975 i skrivande stund enligt officiella odds). Han möter 43-åriga Guido Cannetti som har fyra vinster och fem förluster i organisationen.

Fullständigt kort och sändningstider
Ursprungliga tanken var att galan skulle avrundas av Anthony Smith och Jamahal Hill, men Hill fick chansen att göra upp med Glover Teixeira om det lediga bältet (och Hill är nu regerande lätt tungviktsmästare).

Galan går i Las Vegas framför publik, men på en arena vi inte sett förr. Västra USA brukar betyda trista sändningstider för svenska tittare, men denna gång är förutsättningarna något bättre. Klockan 21 startar underkortet, vid midnatt startar huvudkortet där Anton Turkalj är först ut.

Huvudkort
Bantamvikt – Petr Yan vs. Merab Dvalishvili
Tungvikt – Alexander Volkov vs. Alexandr Romanov
Catchvikt – Nikita Krylov vs. Ryan Spann
Fjädervikt – Ricardo Ramos vs. Austin Lingo
Bantamvikt – Said Nurmagomedov vs. Jonathan Martinez
Lätt tungvikt – Vitor Petrino vs. Anton Turkalj

Underkort
Tungvikt – Karl Williams vs. Lukasz Brzeski
Bantamvikt – Raphael Assuncao vs. Davey Grant
Mellanvikt – Sedriques Dumas vs. Josh Fremd
Bantamvikt – Mario Bautista vs. Guido Cannetti
Flugvikt – Ariane Lipski vs. JJ Aldrich
Bantamvikt – Victor Henry vs. Tony Gravely
Flugvikt – Tyson Nam vs. Bruno Silva
Weltervikt – Carlston Harris vs. Abubakar Nurmagomedov

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer