Okategoriserade

Odds på kampsport – störst på spelbolag utan svensk licens eller med?

Snacka om att intresset för att betta på diverse kampsporter har ökat med rekordhastighet. I dag kan fans satsa på en myriad av traditionella och moderna grenar, däribland favoriten MMA. För att inte tala om att det finns massor av spelbolag att välja mellan, som alla vrider och vänder på oddsalternativen för att locka nya kunder. Men när det gäller det största oddsutbudet är det ofta två olika kategorier av plattformar som frestar svenskarna: svensklicensierade respektive icke-svensklicensierade spelbolag.

I Sverige infördes en ny spellag 2019, vilket innebär att alla spelbolag som vill marknadsföra sig mot svenska spelare måste beviljas en licens från Spelinspektionen. Alla som saknar denna licens får alltså inte rikta sig mot den svenska spelmarknaden – men som spelare gör du inget olagligt om du väljer att betta på en sajt som är verksam utanför Sverige.

Och en av anledningarna till att det överhuvudtaget övervägs är att oddsutbudet enligt många spelare anses vara större. Men stämmer detta egentligen? Det undersöker vi här! Du kan förslagsvis se en topplista med spelbolag utan svensk licens här så förstår du vad vi snackar om. Dessa sajter täcker helt enkelt ett större utbud av kampsporter och evenemang och därmed också fler spelmarknader.

Större urval av aktörer utanför Sveriges gränser

Enligt Spelinspektionens register finns det inte mer än 50 licensierade spelbolag i Sverige, vilket innebär att utbudet absolut är stort, men att det självfallet är större utomlands. Därmed säger det sig självt att utbudet av odds också är större när du söker dig till en icke-svensklicensierad bettingsajt.

Att utbudet är större på icke-svensklicensierade sajter beror också på att kampsporter som sådana inte är lika utbredda i Sverige som till exempel fotboll och ishockey. Faktiskt så säger den senaste statistiken från Spelinspektionen att cirka 90 procent av svenskarna spelar på fotboll när de roar sig med betting online.

Finns det fallgropar med spelbolag utan svensk licens?

Om utbudet av odds på kampsport är större utomlands, varför skulle någon då ens överväga att betta genom ett svenskt spelbolag i stället? Det kan bäst förklaras genom att beskriva varför den svenska spellagen infördes.

Det fanns helt enkelt en önskan om att återta kontrollen över spelmarknaden och på så sätt göra den säkrare, vilket regeringen inte ansåg att den var innan lagen infördes. För att stärka konsumentskyddet infördes därför en stark reglering och idag måste alla spelbolag som vill rikta sig till svenska konsumenter uppfylla mycket strikta krav för att överhuvudtaget beviljas en licens – vilket är till fördel för spelare då de kan känna sig trygga när de spelar på en sajt med svensk licens.

Men bara för att du väljer att betta på kampsport på en sajt utan svensk licens betyder det inte att du inte kan känna dig trygg. Även här är konsumentskyddet starkt, särskilt på sajter som är licensierade av Maltas spelmyndighet (MGA). Ändå bör du vara medveten om att det finns några betydande skillnader. Förutsatt att du känner till gällande licens och förstår de skillnader som är bra att veta som svensk spelare kan du njuta av det breda oddsutbudet på ett säkert sätt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer