ArtikelNyhet

Inför UFC 284: Makhachev vs Volkanovski

I helgen riktas blickarna mot den australiska västkusten, där de två toppnamnen på P2P-rankingen gör upp. Kan Islam Makhachev stoppa Alexander Volkanovski från att bli dubbel titelinnehavare? Och vem plockar interimbältet och striden om fjäderviktsbältet – Yair Rodriguez eller Josh Emmett? Här får du koll på matcherna och sändningstiderna. 

För femte gången har en UFC-fighter chansen att bli dubbelmästare i två viktklasser. All heder åt Alexander Volkanovski som inte gör det lätt för sig. Han kliver upp en viktklass framför hemmapubliken i Perth, riskerar sin första förlust på tio år, och har en tuff uppgift framför sig. Islam Makhachev, som är en decimeter längre än utmanaren, är nybliven lättviksmästare efter att han i oktober plockade bältet genom att armtriangla Charles Oliveira. Dessförinnan radade Makhachev upp tio raka vinster i UFC.

Både Makhachev och Volkanovski är extremt kompetenta och kompletta. Volkov är överst på P4P-rankingen, tätt följd av Makhachev – i helgen kommer någon falla efter imponerande långa vinstsviter. Volkov har boxat ut längre motståndare än Makhachev (alltså Holloway) och även överlevt spetskompetent grappling (alltså Ortega). Möjligen kommer Makhachev förlita sig på den brottningstunga dagestanska stilen. Om du vill spela om saken så kan du alltid besöka https://sportbetting24.se/bettingsidor

KVÄLLENS CO-MAIN – KONTROVERSIELLT INTERIMBÄLTE
Missnöjt knorrande kan noteras över att interimbältet kastats in i leken för kvällens co-main – vill UFC bara ha en till femrondare på galan? Många menar att det hade räckt att konstatera att vinnaren i fjäderviktsmötet mellan Yair Rodriguez och Josh Emmett skulle garanteras titelchans mot Volkanovski (som ju behåller sitt fjäderviktsbälte, oavsett vad som händer under kvällens huvudmatch). Yair och Josh bjussar på den enda matchningen på huvud- och underkortet utan australiensiska eller nyzeeländska inslag. TUF-vinnaren Yair Rodriguez lär vilja dansa runt och skicka i väg sparkar, medan brottaren Josh Emmett vill slå hårt på nära håll.

Josh Emmett har varit skadeförföljd och därmed oftast gjort ett årligt framträdande i buren. Han har nu fem raka vinster, de tre senaste var domslutsvinster mot Shane Burgos, Dan Ige och Calvin Kattar.

Yair Rodriguez har inte riktigt lyckats få bollen i rullning, hans prestationer svajar fram och tillbaka. Hans tre senaste matcher är en domslutsvinst mot Jeremy Stephens (första mötet slutade med en trist ögonpetning), en domslutsförlust mot Max Holloway och i somras vann han när polaren Brian Ortegas sköra axel gick ur led i första ronden.

HAJPTÅGET FÅR UPPLEVA HEMMAPUBLIKEN
Största favoriten på kortet är hajpade Perth-sonen Jack Della Maddalena, som UFC-debuterade i fjol och klämde in tre matcher under 2022. Samtliga var TKO-vinster i första ronden (senast mot Danny Roberts, mannen som satte punkt för Oliver Enkamp i UFC). Hajpade hemmahoppet ställs mot rutinerade Randy Brown, som så att säga samlat erfarenhet mot några av welterviktsdivisionens bästa namn, han blev därefter nedgraderad och radade upp fyra vinster, nu vill han kliva mot A-listan igen.

Huvudkortet inleds av Jimmy Crute och Alonzo Menifield, som bägge två inledde UFC-karriären i Contender Series. Crute är favoriten, trots att facit för 2021 blev att avslutas av Anthony Smith och nykrönte mästaren Jamahal Hill, medan 2022 tillbringades med att repa en knäskada. Alonzo Menifield ordnade två vinster under fjolåret, han avslutade Askar Mozharov och Misha Cirkunov i första ronderna. Det här lätta tungviktsmötet lär skruva upp temperaturen – Crute och Menifield har sammanlagt gått 31 matcher och hela 25 av dem blev avslut.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER
I övrigt väntas förhållandevis okända namn för att vara en numrerad gala, utöver kvällens två huvudmatcher är Jimmy Crute den enda rankade fightern på kortet. Trogna Contender Series-tittare kan dock se fram emot en rad bekanta ansikten på galan.

UFC 284 hade egentligen en rad bokningar som gick i stöpet, bland annat Robert Whittaker och Paulo Costa, Alex Perez och Kai Kara-France, samt Nasrat Haqparast och Jamie Mullarkey, sistnämnde får i stället välkomna en rookie till UFC.

Oavsett om galan arrangeras långt väster eller öster om Europa, så lyckas svenska publiken jämt dra det kortaste strået när det gäller sändningstiderna. Vid midnatt startar tidiga underkortet, framåt fyra på morgonen mellan lördag och söndag börjar huvudkortet. Svenskar med normal dygnsrytm får lov att hålla ut till 18 mars, då väntar UFC i London.

Huvudkort – startar söndagen den 12 feb kl 04:00 (svensk tid)
Lättvikt, titelmatch – Islam Makhachev vs Alexander Volkanovski
Fjädervikt, titelmatch om interimbältet – Yair Rodriguez vs Josh Emmett
Weltervikt – Jack Della Maddalena vs Randy Brown
Tungvikt – Justin Tafa vs Parker Proter
Lätt tungvikt – Jimmy Crute vs Alonzo Menifield

Underkort – startar söndagen den 12 feb kl 02:00 (svensk tid)
Lätt tungvikt – Tyson Pedro vs Modestas Bukauskas
Fjädervikt – Josh Culibao vs Melsik Baghdasaryan
Flugvikt – Shannon Ross vs Kleydson Rodrigues
Lättvikt – Jamie Mullarkey vs Francisco Prado

Tidigt underkort startar söndagen den 12 feb kl 00:00 (svensk tid)
Fjädervikt – Jack Jenkins vs Don Shainis
Stråvikt – Loma Lookboonmee vs Elise Reed
Fjädervikt – Shane Young vs Blake Bilder
Lättvikt – Zubaira Tukhugov vs Elves Brener

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer