ArtikelNyhet

Superfightern Khamzat Chimaev är tillbaka och siktar på toppen

Den Sverige-baserade superfightern Khamzat Chimaev har snabbt klättrat på världsrankningen welterviktsrankingen. Den 9 april får vi se Chimaevs hajptåg tuffa vidare och motståndaren denna gång är en brasiliansk grappler och  tidigare titelutmanare vid namn Gilbert Burns. 

Först en summering för alla som bott under en sten sedan 2020. Sedan Khamzat ”Borz” Chimaev (10-0-0) gjorde UFC-debut mot John Phillips i juli 2020 har hans aktie stigit med varje medverkan. Tio dagar senare avslutade han Rhys McKee, och är därmed den manliga fightern med kortast tid mellan två UFC-matcher.

MÖTER TIDIGARE TITELUTMANARE
Många tvivlade på hans talang, men efter att ha knockat rutinerade Gerald Meerschaert efter 17 sekunder har Khamzat Chimaev omgivits av en hajp av sällan skådat slag. Flitigheten avtog i samband med covidsymptom som envist bet sig fast i hans lungor, och tänkta mötet med Leon Edwards blev därmed inte av. I oktober gjorde Khamzat en efterlängtad återvändo som inte gjorde publiken besviken: han manhandlade och ströp ut Jingliang Li i första ronden – och han har fortfarande bara tagit emot en (1) enda betydande träff på sina fyra matcher i UFC.

Khamzat Chimaev har därmed klättrat till en elfteplats på welterviktsrankingen. Nu besannas drömmen om att se Khamzat mot topprankat motstånd – det blir forna titeltumanaren och den rankade tvåan i UFC:s officiella welterviktsranking, Gilbert Burns. Se till att inte ha några andra planer natten mellan 9 och 10 april 2022, och ta i trä i hopp om att covid eller skador inte ställer till det.

Gilbert Burns är decimetern kortare än Chimaev, men är ett kraftpaket med tunga grapplingmeriter i världsklass och gott om stående avslut på sitt CV. Efter förlusten mot mästaren Kamaru Usman (avslut i tredje ronden via TKO) fick Burns tillbaka geisten i form av en domslutsvinst mot Wonderboy.

EFTERFÖLJS AV TVÅ TITELMATCHER
Den starka brottaren Khamzat Chimaev håller till på Allstars i Stockholm, där han bland annat har sällskap av svenskfavoriten Alexander Gustafsson och just nu även UFC-fightern Darren Till. En spektakulär vinst stärker snacket om titelmatch framöver, men först ska Leon Edwards få titelchans framåt juli månad. Kamaru Usman tar det lugnt i båten när Khamzat förs på tal.

– Han har gjort utmärkt ifrån sig mot motståndet han har fått, när han väl tar sig hit kommer vi såklart diskutera. Men jag är mästare. Jag är bäst i världen pound-for-pound, så jag är herren på täppan, har Usman sagt.

Planen är att UFC 273 ska gå i Florida och innehålla två titelmatcher: Alexander Volkanovski ska utmanas av Chan Jung Sung, och Aljamain Sterling utmanas av Petr Yan. Det kan också noteras att danska brottaren och OS-medaljören Mark Madsen ska försvara sin obesegrade status mot starka strikern Vinc Pichel.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer