Nyhet

Inför UFC 272: Covington vs. Masvidal

Efter att två titelmatcher flyttats kommer helgens storgala i stället toppas av en hatmatch mellan Colby Covington och Jorge Masvidal. Räddningsförsök pågår av kvällens co-main, om planen går i lås kommer Khamzat Chimaev förlora sin fjäder i hatten för kortast tid mellan två UFC-matcher.  

Ursprungliga tanken var att bälten skulle sättas på spel i helgen. Galan skulle avrundats med en trilogi mellan mästaren Alexander Volkanovski och Max Holloway. Sistnämnda har behövt dra sig ur på grund av skada, Chan Sung Jung ersätter och titelmatchen är schemalagd till 9 april. Bantamviktsmästaren Aljamain Sterling och interimmästaren Petr Yan skulle få revansch efter sitt senaste antiklimatiska möte (då Sterling blev mästare efter att ha tagit emot ett otillåtet knä) men Sterling har dragit sig ur på grund av nackskada.

MATCHUPPTAKTEN FULL AV FÖROLÄMPNINGAR

I stället blickar vi nu mot förstarankade Colby Covington och sjätterankade Jorge Masvidal. Welterviktsdivisions stöddigaste duo har slickat såren att ha förlorat två gånger vardera mot mästaren Kamaru Usman (Covington klämde in en vinst däremellan mot falnande Tyron Woodley). Kvällens huvudmatch handlar därmed inte ens om ett kval till titelchans, det är helt enkelt två welterviktare som vet hur man säljer en fajt. Nästa stormöte i divisionen ska bli en titelchans för den UFC-politiskt missgynnade Leon Edwards.

Duon menar att de tidigare varit vänner, men Masvidal hävdar att han surar på Covington eftersom Colby inte betalat tränaren Paulino Hernandez som utlovat. Ett smakprov på skitsnacket inför matchen:

– Jag hoppas att domaren – på väg mot att slita mig från honom – halkar på ett bananskal så att jag får in några extra slag och verkligen förändrar hans liv och ansikte, har Masvidal sagt.

Covington går in som favorit, han har snäppet kreddigare vinster på sitt CV och är mer allround än boxningsstarka Masvidal.

KAN BLI EN RYSK RÄDDNING

Egentligen skulle veteranen och forna titelinnehavaren Rafael dos Anjos fortsätta sitt återtåg i lättviktsdivisionen, planen var att ge Rafael Fiziev en minnesvärd 29-årspresent i potentiellt fem ronder. I stället har Fiziev åkt på covid-19 och tvingats dra sig ur under matchveckans början.

Vem ska rädda kvällens co-main? Just nu ser det ut att bli Islam Makhachev, som så sent som i helgen fick kort varsel-vikarien Bobby Green att se hopplöst hjälplös ut (Beneil Dariush var ursprungliga motståndaren). Rafael dos Anjos och Islam Makhachev har varit inbokade två gånger utan att det burit frukt. Om mötet blir av denna gång kommer Makhachev kunna bilda en exklusiv klubb med kvinnliga stråviktaren Loopy Godinez, som är de enda personerna i världen som gått UFC-matcher två helger på raken. Khabib-lärjungen Makhachev har vunnit tio matcher på raken och det börjar dofta titelchans.

Under veckans början försökte dos Anjos och Makhachev via Twitter komma överens om en vikt att mötas på. Renato Moicano, Ilia Topuria och revanschsugna Paul Felder är också sugna på att vikariera i helgen.

Rafael dos Anjos skulle behöva snygga till sin matchhistorik med lite vinster. De senaste åren har det blivit många domslutsförluster i samband med hans steg upp till weltervikt, dock mot divisionens absoluta toppnamn. Vi har inte sett dos Anjos sedan november 2020, då han återvände till lättvikt och via delat domslut marginellt besegrade Paul Felder, som då hade ersatt Makhachev med kort varsel. Att ställa om från strikern Fiziev till starka brottaren Makhachev blir tufft.

SMAKPROV FRÅN ÖVRIGA KORTET

På huvudkortet ser vi också obesegrade grapplern Bryce Mitchell försöka undkomma Edson Barbozas starka striking. Alex Oliveiras skumma stil ska ställas mot Kevin Holland, där frågan är om Holland lyckats täta sina gapande hål i kompetensen på marken. Huvudkortet inleds av ett tungviktsmöte där Greg Hardy ska försöka resa sig efter att ha blivit avslutad av Marcin Tybura och Tai Tuivasa, medan Serghei Spivac vill ha revansch efter TKO-förlusten mot Tom Aspinall.

När underkortet startar blir det intressant att se eventuella publikreaktioner, Maryna Moroz är nämligen från Ukraina. UFC ser dock ut att satsa för att få in tittarna tidigt, för det tidiga underkortet har snäppet fler bekanta namn än underkortet. Där kan exempelvis denna matchning nämnas: Brian Kelleher ska försöka sätta stopp för ännu en talang från Dagestan, Khabibs obesegrade kusin Umar Nurmagomedov.

FULLSTÄNDIGT KORT OCH SÄNDNINGSTIDER

T-Mobile Arena i Las Vegas har bokats för helgens gala. Tidiga underkortet startar vid midnatt svensk tid, underkortet klockan två på natten mot söndagen och huvudkortet klockan fyra på söndagsmorgonen.

Huvudkort (Startar kl 04:00 svensk tid – Livestream)

 • Weltervikt: Colby Covington vs. Jorge Masvidal
 • Lättvikt: Rafael dos Anjos vs. Rafael Fiziev
 • Fjädervikt: Edson Barboza vs. Bryce Mitchell
 • Weltervikt: Kevin Holland vs. Alex Oliveira
 • Tungvikt: Sergey Spivak vs. Greg Hardy

Underkort (Startar kl 02:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

 • Lättvikt: Jalin Turner vs. Jamie Mullarkey
 • Stråvikt (damer): Marina Rodriguez vs. Yan Xiaonan
 • Lätt tungvikt: Nicolae Negumereanu vs. Kennedy Nzechukwu
 • Flugvikt (damer): Maryna Moroz vs. Mariya Agapova

Tidiga underkortet (Startar kl 00:00 svensk tid – Livestream – UFC Fight Pass)

 • Fjädervikt: Brian Kelleher vs. Umar Nurmagomedov
 • Flugvikt: Tim Elliott vs. Tagir Ulanbekov
 • Lätt tungvikt: Micha Oleksiejczuk vs. Dustin Jacoby
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer