ArtikelNyhet

Stark jiu jitsu – stöttas av kampsportsvärlden efter brandattacken

Två veckor har gått sedan brandattacken mot en kampsportslokal och klubben Stark jiu jitsu i centrala Stockholm. Nu har kampsportscommunityt samlat in en kvarts miljon kronor för att få klubben tillbaka på fötterna igen.

Sent på torsdagskvällen den 18 november ringde det i telefonen. Det var polisen, som meddelade tränarna Max Lindblad och Elina Moestam Lindblad att det brann inne på deras kampsportsklubb Stark jiu jitsu. Och det här var ingen olycka. Vittnen ska ha sett en person som krossade rutan och kastade in en brandbomb i klubbens källarlokal, som tillhör ett flerbostadshus. Den kraftiga rökutvecklingen ledde till att boende självmant evakuerade byggnaden. Själva kampsportslokalen var lyckligtvis folktom, trots att det normalt brukar finnas människor på plats sena kvällar. De bestående skadorna blev en totalförstörd träningslokal och ledsna medlemmar, däribland många barn och ungdomar.

”MENAT ATT HOTA, SKADA OCH FÖRTRYCKA”
Personen som startade branden ska enligt vittnen ha flytt i bil. Brottsrubriceringen är mordbrand och utredning pågår. Klubbens ägare tror inte att deras verksamhet är något slumpmässigt utvalt offer.

”Vi tror att detta är en riktad attack mot vårt varumärke och menat att hota, skada och förtrycka. Det är också ett övergrepp och en attack mot alla utövare av brasiliansk jiu jitsu och de klubbar där denna sport utövas. I ett större perspektiv också ett påhopp på idrottsrörelsen i stort”, enligt ett inlägg på klubbens Facebooksida.

Stark jiu jitsu flyttade in i lokalen på Norrtullsgatan i centrala Stockholm i mars 2021. Den nystartade klubben har vuxit fort, i början av november behövde medlemsintaget pausas än en gång. Veckan innan attacken skördade klubbens medlemmar tre guldmedaljer på World Pro i Abu Dhabi.

GENERÖSA DONATIONER TILL ÅTERUPPBYGGNADEN
Trots attacken har Stark jiu jitsu fortsatt att driva sin verksamhet genom att låna lokaler av Berserk MMA, SPIF Judo och Pro Gym. I slutet av november deltog tolv av klubbens medlemmar på SM i BJJ, den frodiga medaljskörden ledde till att Stark jiu jitsu dessutom fick pokalen för mästerskapets bästa klubb.

Sedan attentatet har Stark jiu jitsu mötts av en kärleksbomb från kampsportscommunityt, både nationellt och internationellt. Max Lindblad har startat en gräsrotsfinansiering för renoveringen av lokalen, som fått rekordbackning. I skrivande stund har över 250 000 kronor samlats in.

”Ni lät mig träna så ofta jag ville under en av mina besök i Sverige. Och det var kunskap av högsta kaliber! Ni var alla så generösa och välkomnande […] Denna incident är tragisk och motbjudande, men det står klart vad communityt står för. Stark kommer byggas upp igen, starkare än någonsin. Jag tror på er”, skrev en av donatorerna.

Över 350 privatpersoner och andra kampsportsverksamheter har bidragit till insamlingen.

Till exempel har Nacka Dojo och Swedish Open BJJ skänkt 15 000 kronor, medan Poseidon Kampsportsakademin och Järfälla Kampsport Klubb skänkt 10 000 kronor till återuppbyggnaden.

Fighter Magazine önskar såklart Stark snabb återhämtning och all lycka i framtiden.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer