ArtikelNyhet

Inför UFC on ESPN 29: Cannonier vs. Gastelum

Det blir svenskt (grymma Bea Malecki möter UFC-debutanten Josiane Nunes), danskt (brottarfavoriten Mark Madsen möter duracellkaninen Clay Guida) samt ett toppmöte (Jared Cannonier vs Kelvin Gastelum) i mellanvikt under helgens UFC i Las Vegas. Här är allt du behöver veta för att värma upp. 

Egentligen skulle vi sett Jared Cannonier möta Paulo Costa, men brassen drog sig ur. Själv hävdar Costa att han aldrig skrivit under något kontrakt eftersom han inte var nöjd med lönen.

”UFC måste avlöna mig som en main fighter om de ska ha mig på huvudkortet. Bara för att förtydliga: jag varken undertecknade eller godkände det där kontraktet. Varför UFC lanserade den här matchen fastän jag inte skrivit under? Det undrar jag också”, twittrade Costa i juni.

Kontroversen åsido: istället är det Kelvin Gastelum som kliver in och räddar kvällen (eller natten mot söndag, för oss européer). Den röda tråden är att både Cannonier och Gastelums senaste erfarenheter i buren är att förlora på domslut mot Robert Whittaker. Tidigt på söndagsmorgonen får vi se om Gastelum lyckas vända sitt dystra matchfacit från de senaste åren. Om Cannonier briljerar kan han vara nästa man att få en chans mot mästaren Adesanya. Om är beredd att slå vad om saken, så hittar du bästa bettingsidor här.

Svenskt på underkortet

Vi har inte sett ”Bad News Barbie” i buren sedan mars i fjol, då hon rodde hem en domslutsvinst mot Veronica Macedo. Sedan månadsskiftet är Bea Malecki (4-0) på plats i Las Vegas för att toppa formen. Det blir tredje gången gillt – i oktober 2020 skulle Malecki möta Tracy Cortez, men ställde in på grund av sjukdom. I april behövde hon ställa in ytterligare en match, den här gången med kort varsel mot Norma Dumont på grund av ospecificerad skada.

I helgen ställs svenskan mot tuffa brasilianskan Josiane Nunes (7-1) som är en UFC-debutant som fått snabba avslut via slag i sina fem senaste matcher. Gissningsvis är även Nunes riktigt taggad på att kliva in i buren. Kuriosa: egentligen skulle Nunes debuterat i april, men hennes motståndare Zarah Fairn missade vikten med hela 3,6 kilo (!) så matchen ställdes in. Helgens underkort börjar klockan ett på natten och svenskan är favoriten enligt oddsen. Huruvida Beas matchfacit förblir obefläckat är värt att hålla sig vaken för.

Danskt på huvudkortet

Några andra godbitar på kortet är den obesegrade danska brottaren Mark Madsen, som har ett OS-silver från 2016. Hittills har han gått två matcher i UFC, mot Danilo Belluardo i september vilket blev TKO-vinst efter bara någon minut, och våren 2020 en domslutsvinst mot Austin Hubbard (tredje ronden var svettig för danska fans). Brottarfavoriten Madsen möter en mycket rutinerad räv, nämligen duracellkaninen Clay Guida.

Om du ska gissa vad som blir kvällens bästa match så är en av lågoddsarna fjäderviktsmötet mellan Alexandre Pantoja, som under 2019 håvade hem bonusar, samt Brandon Royval som fullkomligen sprutar snygga avslut.

Enligt oddsen i skrivande stund är det tungviktaren Chase Sherman som har största chansen på en promenadseger, han är största favoriten enligt de officiella oddsen.

 

Huvudkortet (med reservation för ändringar)

Mellanvikt – Jared Cannonier (13-5) vs. Kelvin Gastelum (17-7)

Lättvikt – Clay Guida (36-20) vs. Mark Madsen (10-0)

Tungvikt – Parker Porter (11-6) vs. Chase Sherman (15-7)

Bantamvikt – Trevin Jones (13-6) vs. Saidyokub Kakhramonov (13-6) 

Lättvikt – Vinc Pichel (13-2) vs. Austin Hubbard (13-5)

Flugvikt – Alexandre Pantoja (23-5) vs. Brandon Royval (12-5)

Underkort (med reservation för ändringar)

Fjädervikt – Austin Lingo (8-1) vs. Luis Saldana (15-6)

Bantamvikt – Brian Kelleher (22-12) vs. Domingo Pilarte (8-2)

Bantamvikt – Bea Malecki (4-0) vs. Josiane Nunes (7-1)

Lätt tungvikt – William Knight (9-2) vs. Fabio Cherant (7-2)

Lättvikt – Roosevelt Roberts (10-2) vs. Ignacio Bahamondes (11-4)

Weltervikt – Sasha Palatnikov (6-3) vs. Ramiz Brahimaj (8-3)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer