Okategoriserade

Sponsrad: Känner du till alla fördelar med kampsport?

Visst kan kampsport vara en tuff sport, men den kommer med flera fördelar. Kampsport ger positiv energi både mentalt och fysiskt sett, och även om tävlingar avgörs individuellt, så råder ofta en stor gemenskap mellan medlemmarna på kampsportsklubbar. 

Inom kampsport finns flera olika grenar och några av de vanligaste är brottning, karate, taekwondo och MMA. En av de grenar som man har sett växa ordentligt de senaste 10 åren är MMA, mixed martial arts. Denna sport är uppbyggd av flera olika grenar inom kampsport. Några exempel är judo, boxning och brottning. Till skillnad från merparten av de andra grenarna är att här är i princip allt tillåtet.

När man utövar fysisk aktivitet som är intensiv på olika sätt, så är det extra viktigt att tänka på att inta energi och vätska regelbundet. En matlåda är inte alltid passande att ta med, bland annat på grund av att man behöver snabb energi och samtidigt kännas lätt i kroppen för att fortsätta träningen. På marknaden finns flertalet produkter som kan vara mer passande än en matlåda.

BCAA pulver är essentiella aminosyror som man blandar ut med vatten och färdig för att drickas direkt. Inte nog med att BCAA ska öka muskeltillväxten och prestationsförmågan, så är det även smidigt att enbart ta med pulver och shaker. Vatten brukar finnas tillgängligt. Om inte, så är det sällan en större uppgift att även ta med en flaska vatten.

Fördelar med kampsport 

Det finns flera fördomar gällande kampsport och en av anledningarna är att det anses vara farligt och ohälsosamt. Visst kan det vara farligt, men det gäller oftast om man inte har respekterat regler och användande av skydd. Skaderisken beror främst på vilken gren man tränar och på vilken nivå. 

Däremot finns det flera fördelar, som allt fler börjar inse:

  • • Här råder ingen form av diskriminering, vare sig gällande kön, härkomst och ålder. Medlemmarna får, redan från start, lära sig att hjälpas åt och stötta varandra. 
  • • Disciplin är en annan stark faktor inom kampsport. Att respektera sig själv och andra, även motståndarna under tävlingar. 
  • • Att kunna hantera sina känslor och fokusera på målet är viktigt. Att inte låta sig distraheras av vare sig tankar eller annat omkring en. Att få starkare självförtroende och mental styrka samt att bli mer stresstålig gör oss starkare och ger oss bättre fokus.
  • • Inom kampsport tränas hela kroppen och på olika sätt. Man får erfara att man blir starkare, snabbare, explosiv och mer flexibel.
  • • Fysisk aktivitet hjälper bland annat mot depression, ångest och stress. Under träning utsöndras signalsubstanser och hormon som dopamin, oxytocin och endorfin. Dessa ämnen tillsammans med samhörigheten man får känna av i klubben och ökat självförtroende gör att man blir mer motståndskraftig mot negativa känslor, stress och oro.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer