Derséns tre slutsatser: Efter helgens galor – ”Prochazka blir en svår nöt att knäcka”

Under helgen tog både en UFC-gala och Eddie Hearns stora boxningsgala i Manchester plats. Jiri Prochazka fortsatte sitt segertåg i oktagonen, medans Dereck Chisora åkte på ännu en jämn poängförlust. Här kommer Derséns tre slutsatser efter galorna. 

 1. Prochazka blir en svår nöt att knäcka

Med 10 avslut på raken är det enkelt och förstå varför Jiri Prochazka har blivit något helt speciellt. Efter sina två inledande matcher i UFC har han nu besegrat två toppkandidater i lätta tungvikten, med avslut av den mest brutala karaktären. Han fortsatte igår på samma vis som han slutade senast, med en hög mobilitet och obefintlig gardering. Förutom några klara träffar ifrån Reyes, fanns det inget större behov av att hålla uppe en aktiv gardering. Hans huvudrörelse i sidled och direkt bakåt undvek de flesta kombinationerna och han prioriterade istället att få iväg egna snabba slagserier som oftast träffade klockrent på Reyes haka. Avslutet var om möjligt ännu våldsammare än det mot Volkan Oezdemir och Reyes somnade djupt efter den avslutande armbågen. Nu kan vi konstatera att Jiri Prochazka är en ytterst svår nöt att knäcka. En nöt som vinnaren av Blachowicz vs. Texeira nog helst undviker.

2. Chisora förtjänade mer

Det här var precis vad en tungviktsfight ska vara. Grisigt, med en böljande matchbild och jämnt nog att för kunna resultera i en oavgjord match. Veteranen Chisora slet lika hårt som alltid annars och det var en mindre chock när han efter bara 8 sekunder lyckades slå ner förhandsfavoriten Parker. Nya Zeeländaren lyckade dock hämta sig ifrån nedslagningen men trots det kom han inte riktigt in i matchen under de 6 första ronderna. Det var först därefter som åldersskillnaden började bli tydlig, och då framförallt i form av Chisoras bristande kondition. Men trots det bet sig britten kvar i matchen och när klockan ljöd för sista gången trodde jag att Chisora hade gjort nog för en seger. En domare höll med mig, men två andra hade sett en annan match. Parker fick gå ifrån ringen med ett delat domslut och det var tufft att se Chisora falla ännu en gång via just delat domslut, något han råkat ut för 3 gånger tidigare. Det kändes som att han förtjänade mer och Parker måste prestera bättre än igår kväll om han ska ha en chans att ta tillbaka sitt gamla VM-bälte.

3. Eubank Jr boxades likt Roy Jones Jr

Chris Eubank Jr är van vid att vara omhuldad av boxningslegendarer. Hans fader Chris hade världsmästarbälten under flera år och numera tränas han utav en av de största, nämligen Roy Jones Jr. Påverkan av detta samarbete kunde man tydligt se i ringen då Eubank hade förändrat sin stil en hel del, i direkt symbios med den Roy Jones Jr själv hade som aktiv. Han försökte anamma en mer tekniskt fokuserad boxning och mindre av rena försök till avslut än tidigare. Taktiken blev lyckosam med en tydlig poängseger som resultat. Dock hade nog Eubank mått bra av en seger via knockout för att på riktigt fått snacket att börja gå igen om sin karriär.

Söndagskrönikan: Intervju med Frida Emanuelsson – en pionjär i svensk damboxning – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer