Paul Krönika

Krönika: Paul vs. Askren är precis vad vi förtjänar

Jake Paul och Ben Askren kan vara de två sämsta boxarna som får sälja pay-per-views i världshistorien. Ändå kommer de båda tjäna stora pengar och matchen berör. Men det är långt ifrån deras eget fel. Vi fans har fått precis vad vi förtjänar.  

Ett årtionde av förändring

Under 2010-talet förändrades vårt sätt att leva i grunden. Smartphones gjorde så att vi mötte mångdubbelt fler intryck än någonsin tidigare, och vi började leta efter allt mer kontroversiella ting att konsumera. Applikationerna har blivit snabbare och dess innehåll alltmer utmanande. Jake Paul är sprungen ur den kulturen, han och hans broder Logan är några av dess kändaste ambassadörer. Hans tid i rampljuset började redan vid 16-års ålder när han blev känd i video-appen Vine, där han nådde mer än 5,3 miljoner följare. Det ledde vidare till en framgångsrik youtubekanal, ett entreprenörskap i företaget Team 10, skådespelarroll för Disney och en debutsingel som nådde ända in på Billboard Hot 100. Ingen kan påstå att Jake Paul inte är driven. Han har vid 23 års ålder uppnått mer kommersiell framgång än vad vi andra kommer göra tillsammans. Boxningen är bara ett steg i denna process. Ännu en bransch att dominera. Ännu ett sätt att slå ner på hatarna.

Två helt olika bakgrunder

När TikTok-utmanaren Triller i höstas debuterade i kampsportsvärlden blev det omtalat i hela världen. Legendaren Mike Tysons återkomst mot Roy Jones Jr var en match mellan två avdankade medelålders män, men det stoppade den inte ifrån att bli en folkfest. En ekonomiskt lyckad sådan. När appen nu fortsätter sitt intåg på boxningsmarknaden är det med ännu en fars, med snudd på galenskap. Jake Paul största boxningsmerit är att han besegrat en avdankad NBA-spelare som knappt ska ha sparrats en rond i hela sitt liv. Men då matchen vanns via en brutal knock-out avancerade hypetåget kring Paul framåt och sedan dess har det bara ökat i styrka. Han har utmanat Conor McGregor, Floyd Mayweather och Dillon Danis. Ja, listan kan göras lång. Men när en match till slut offentliggjordes av Triller var det inte mot någon erfaren boxare. Utan istället den pensionerade MMA-fightern Ben Askren som haft fler höftproblem än din genomsnittliga 75-åring. Askren hör trots bälten i både ONE Championship och Bellator absolut inte hemma i en professionell boxningsring. Då han är en fullkomligt usel boxare.

Många gillar spektakel

Om vi levt i en normal värld hade nyheten om matchen därför inte ens nått utanför de båda deltagarnas familjer. Men år 2021 befinner vi oss på en helt annan plats än vad som är det normala. Ett virus kan bli en pandemi, och pandemin har förlamat en hel värld. Kampsporten är en del av det hela, men det här symptomet uppkom långt innan den första mutationen av Covid-19. Den vardagliga kampsportskonsumentens fokus har det senaste årtiondet förflyttats åt en ny riktning. Intresset för kompetenta yrkesmän har blivit mindre, medan betalvilligheten för rena spex har skjutit i höjden. Vi har köpt allt och lite till. Ingenting har varit för orealistiskt eller ointressant. Conor McGregors match mot Floyd Mayweather trodde jag skulle vara slutet på denna riktning. Vi fick i den matchen det resultatet som allt logiskt tänkande pekat på. Att MMA-fightern inte hade en suck när det väl handlade om ren boxning. Ändå har vi fortsatt försöka få ihop de mest märkliga av möten. Youtubers har boxats kors och tvärs, världens starkaste män Björnsson och Hall ska göra upp under hösten och på ryska MMA-scenen besegrade nyss en 64 kilos lätt kvinna en man som vägde över 220 kilo. Vårt begär finner inga gränser.

Vi har fått vad vi förtjänar

Trots alla dessa beklämmande aspekter måste jag erkänna, att jag ser fram emot matchen. Den är på förhand öppen och konflikten mellan idrottsmannen och underhållaren är fängslande. Det här är Ben Askren gyllene guldbiljett till en pension utan ekonomiska bekymmer. Vare sig han vinner eller förlorar lär detta bli hans sista ronder i tävlingssammanhang. För Jake Paul kan det istället bara vara början. Om han lyckas följa oddsmakarnas tankar och avgår med segern, finns det betydligt större matcher och pengar i horisonten. De har båda därför allt att vinna och väldigt lite att förlora. Så när Triller till slut kablar ut lördagens boxningsmatch, kan man välja att skylla spektaklet på kombattanterna själva. Ben Askren som dragit in stora reklampengar ifrån de flesta kryptovalutor, när han egentligen ska vara pensionerad. Jake Paul som förlöjligat kampsportens största stjärnor och inte visat någon som helst respekt för de klassiska ramar som boxningen vilar på. Men det vore felaktigt. Felet är vårt. Ditt och mitt. För om inte vi hade varit så jädrans intresserade av slutresultatet, hade den aldrig kommit till. Vi har fått precis vad vi förtjänar.

INFÖR: Whittaker vs Gastelum – Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer