Artikel

Inför UFC Fight Night 187

Helgens UFC Fight Night känns lite snopen eftersom ursprungliga planen var ett efterlängtat återseende av svenska hajptåget Khamzat Chimaev. Men det finns fortfarande matcher att se fram emot – här är en genomgång inför helgens underhållning.

Tredje gången gillt trodde vi, men matchningen mellan britten Leon Edwards och svenska Khamzat Chimaev börjar snabbt bli lika otursförföljd som Khabib Nurmagomedov versus Tony Ferguson.

Edwards och Chimaev var bokade som huvudmatcher till både 19 december och 20 januari, men de turades om att dra sig ur efter att ha insjuknat i covid-19. Den här gången var Khamzat tvungen att ställa in än en gång, eftersom hans lungor fortfarande är i dåligt skick. Denna gång blir en av konsekvenserna att Khamzat gör utträde från UFC:s welterviktsrankning, och nu möter Leon Edwards istället trettonderankade Belal Muhammad.

Du som vill se evenemanget i direktsändning får ladda upp med koffein, galan sker i Las Vegas och börjar klockan fyra på morgonen svensk tid. Du som vill spela på galan kan använda koden bet365.

Helgens gala har varit ovanligt otursförföljd, nu senast blev mötet mellan Ben Rothwell och Philipe Lins inställt. I skrivande stund ser kortet ut så här, ta i trä. Matchordningen kan också ändras.

Leon Edwards (18-3) vs. Belal Muhammad (18-3)

Welterviktarna kliver in i buren med identiskt record, men Leon Edwards kan ha viss risk för ringrost: han har en rad kreddiga vinster (Donald Cerrone, Rafael Dos Anjos och Vicente Luque) i matchhistoriken, men vi har inte sett honom i buren sedan juli 2019. Dessutom har han brottats med covid-19. Belal Muhammad tog hem en domslutsvinst mot Dhiego Lima i mitten av februari, men helgens matchning betraktas av många som lite av en nödlösning. En inte orimlig gissning är att Belal kommer försöka pressa tempot och ta ner pricksäkra strikern Leon Edwards, tyvärr har bägge herrar en tendens att inte lyckas få avslut.

Misha Cirkunov (15-5) vs. Ryan Spann (18-6)

Cirkunov började sin karriär lovande, men drog på sig en rad förluster mot toppnamnen i lätt tungvikt. Dock är en läcker peruvian necktie mot Jimmy Crute under 2019 senaste gången vi såg honom. Ryan Spann hade en fyrfaldig vinstsvit i UFC tills Johnny Walker avslutade honom i första ronden under september månad.

Manel Kape (15-5) vs. Matheus Nicolau (15-2-1)

Kape byggde upp en hajp i Japan, men den efterlängade debuten blev mest ”meh”. Han var väldigt avvaktande mot brassen Alexande Pantoja och förlorade via domslut. Nu hoppar han in med kort varsel mot Nicolau, som fick sparken från UFC efter en förstarondsförlust mot Dustin Ortiz sommaren 2018. Båda två lär vara starkt motiverade att briljera.

Dan Ige (14-3) vs. Gavin Tucker (13-1)

Egentligen skulle tuffa Dan Ige möta Ryan Hall, men en skada satte stopp för forna TUF-vinnarens återkomst. Dan Ige hade en sexfaldig vinstsvit tills Calvin Kattar satte stopp för den saken. Tucker överväldigade och Justin Jaynes i augusti och avslutade med en RNC, i december överlistade han Billy Quarantillo. Tuffa fajters, tuff division, troligen bra underhållning.

Eryk Anders (13-5) vs. Darren Stewart (12-6)

Bägge kommer från varsin förlust under 2020, Eryk Anders en domslutsförlust mot Krzysztof Jotko och Darren Stewart en delad domslutsförlust mot Kevin Holland. Knäckfrågan är: finns det något krut kvar i dessa relativt rutinerade herrar (med lite mellanmjölkig matchhistorik) för att hålla sig kvar och möjligtvis utmana i den allt mer talangfulla divisionen som mellanvikten har blivit?

Angela Hill (12-9) vs. Ashley Yoder (8-6)

De har mötts förr i finalen av TUF 25, då Angela Hill vann på enhälligt domslut. Hill rivstartade fjolåret med två vinster inom fyra veckor vilket skickade henne till topp 15. Därefter mötte hon två bittra, omdebatterade delade domslutsförluster mot Gadelha och Waterson. Yoder är en kompetent grappler som ska ha vässat sitt stående game, och lär vara revanschsugen.

Cortney Casey (9-8) vs. J.J. Aldrich (8-4)

Två revanschsugna stråviktare. Casey kammade hem en fin armbarvinst i maj 2020, men stötte sedan på patrull i form av Gillian Robertsons RNC. Aldrich, som du känner igen från TUF, förlorade mot Sabina Mazo i januari 2020 – något många ansåg vara rena stölden. Aldrich behövde därefter handkirurgi, vilket orsakade den långa frånvaron.

Nasrat Haqparast (12-3) vs. Rafa García (12-0)

Efter en rad avhopp till höger och vänster möter lovande lättviktaren Haqparast UFC-debutanten Rafa García, som var lättviktsmästare i nya organisationen Combate America. Han har bland annat TJ Dillashaw, Cub Swanson och Juan Archuleta som sparringkompisar. Talang versus talang, det blir intressant!

Rani Yahya (26-10-1) vs. Ray Rodriguez (16-7)

Rutinerade brassen Yahya har hela 20 submission-vinster på sitt record och Rodriguez UFC-debut i september slutade i en generande giljotinförlust till Brian Kelleher ynka 39 sekunder in i matchen. Det verkar lätt att gissa matchutgången här. Värt att notera är att Rodriguez egentligen var bokad mot Irwin Rivera, men Rivera är misstänkt för mordförsök på sina två systrar.

Charles Jourdain (10-3-1) vs. Marcelo Rojo (16-6)

Kanske minns du Jourdain främst genom hans avslut mot Dooho Choi på sydkoreanens hemmaplan? Därefter har Jourdain fallit på målsnöret med ett delat domslut och ett oavgjort möte. Rojo debuterar med kort varsel, han slår hårt och går sällan till domslut. Det här lär bli kul!

Davey Grant (12-4) vs. Jonathan Martinez (13-3)

En veteran versus ungtupp-matchning för bantamviktare. Martinez hade haft en femfaldig vinstsvit om det inte vore för domslutsförlusten mot Andre Ewell förra februari, som blev rejält omdiskuterad. Grant har många vackra submissionvinster i matchhistoriken, medan senaste matchen (mot Martin Day i juli) var en ovanligt tillfredsställande KO.

Jinh Yu Frey (9-6) vs. Gloria de Paula (5-2)

Tidigare Invicta-mästaren Jinh Yu Frey måste imponera för att få behålla jobbet, hon har förlorat sina bägge matcher hittills i UFC. Brasilianska debutanten Gloria de Paula är värd kredd för att ha gjort mos av olympiska judokan Pauline Macias i Contender Series.

Jason Witt (18-6) vs. Matthew Semelsberger (7-2)

Semelsberger har fyra raka vinster på sitt CV och skulle egentligen mött Philip Rowe, som synts i Contender Series. Welterviktaren Witt gjorde expressdebut i somras mot Takashi Sato och blev, hm, expressknockad. Fyra månader fick han sin revansch i form av en armtriangel mot Cole Williams.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer