UFC 259 Artikel

Derséns fem punkter: INFÖR UFC 259

Varje år har sina stora höjdpunkter i UFC. Mycket pekar på att helgens gala blir höjdpunkten för året 2021. UFC 259 kommer göra så att det fullkomligt sprakar i Las Vegas. Så missa det inte för allt i världen.

Amanda Nunes vinner igen

Vinter blir till vår, sommar blir till höst och klockan fortsätter alltid ticka. Men lika säkert som att dessa händelser inträffar är också att Amanda Nunes förblir världsmästare. Hon har byggt upp en fullkomligt unik karriärsberättelse när det kommer till kvinnlig kampsport, och det finns inte längre några reella hot kvar i UFC. Den senaste matchen var mot Felicia Spencer, och det är faktiskt synd att kalla den för en riktig match. Det var snarare ett fem ronder långt sparringpass som Amanda Nunes kontrollerade från dess start till slut. Det har vi blivit vana vid det här laget och det är väldigt mycket som talar om att den traditionen håller i sig här. För Nunes har nu vunnit 11 raka matcher i UFC och motståndaren på UFC 259 Megan Anderson har förlorat mot både Holly Holm och Felicia Spencer i närtid. Nunes som nyligen har fått barn kommer därför fortsätta vinna och försvara bältet så länge hon vill. Den enda som kan sätta stopp för vinstraden, är nog faktiskt hon själv.

https://youtu.be/OqVvyTysyyk

Nu är det dags för Islam Makhachev

Nu är Khabib Nurmagomedov officiellt pensionerad. Islam Makhachev har länge pekats ut som hans arvtagare, men det har aldrig riktigt velat lossna för den 29-årige Dagestaniern. Just som Khabib förlitar sig Islam till stor del på sin välutvecklade brottning och den har tagit han långt. Han har varit en del av UFC sedan 2015 och sejouren har gett han 7 segrar och en förlust. Men några större namn har han inte hunnit besegra, vilket till stor del kan förklaras av att han vid ett flertal tillfällen behövt ställa in sina matcher på kort varsel. Nu är det hög tid för att facklan ifrån Khabibs magiska prestationer förs vidare i Islams händer, och allt startar här. För vid en seger mot Drew Dober på UFC 259 blir han aktuell för möten med fighters i lättviktdivisionens topp. Det är allt hög tid för det nu.

Petr Yan vs. Aljamain Sterling – Kan bli årets match

Ryssland mot USA, världsmästaren mot förste utmanaren och en match som det kampanjats för länge. Det är sannerligen ett efterlängtat titelmöte vi bjuds på när Petr Yan ska försvara sin titel för första gången. Det har varit ett ständigt missnöje ifrån Aljamain Sterlings sida ända sedan matchen om det vakanta vältet bokades. UFC valde att ge titelmatchen till den åldrande veteranen Jose Aldo, som då hade 2 raka förluster och aldrig vunnit en match i bantamviktsdivisionen. Yan vann matchen och därmed även bältet, men Sterling har aldrig sett honom som en sann mästare. Petr Yan har setts som en stor talang sedan intåget i UFC 2018, men efter segrarna mot både Faber och Aldo kan man börja prata om honom som en riktig stjärna. Aljamain Sterling är just nu bättre än någon Yan tidigare besegrat. Yans boxning mot Sterlings brottning har ingredienser för att göra den här matchen till en sevärd sådan. Jag har själv följt Petr Yan noga sedan hans debut och alltid sett han som bantamviktens framtida regent. Nu är han redan mästare och vid en seger mot Sterling kommer det bli ett faktum vi får leva med länge.

Rakic kommer snart att slåss om titeln

Vi svenska fans hade kunnat avsky honom. När han i Globen 2019 huvudsparkade Jimi Manuwa in i medvetslösheten, var det början på slutet för Team Allstars dåvarande storstjärnor. Manuwa och Gustafsson pensionerades båda på samma kväll och det efter en hyschande gest av österrikaren Rakic mot publiken i Globen. Men trots detta fullkomligt älskar jag Aleksandar Rakic. Han bjuder alltid på en hundraprocentig arbetsinsats och har enligt mig växt fram som den mest spännande fightern i den lätta tungvikten. Han fick förvisso bara till en match under hela 2020, men vilken prestation han bjöd på. Han lekte runt med forne titelutmanaren Anthony Smith på ett vis som väldigt få hade kunnat göra. Han styrde matchen på både marken och i boxningen, vilket jag tror han kan göra mot väldigt många. Nyckeln mot Thiago Santos kan mycket väl bli hans brottning och en vinst vore monumental. För Santos är fortsatt ett enormt stort namn i viktdivisionen och så länge han är fullt tillfrisknad från sin komplicerade benskada är han ett stort hot. Men om Rakic lyckas vinna matchen är han väldigt nära en chans på titeln, en titel som jag tror att han förr eller senare kommer få utmana om.

 UFC 259 blir Dominick Cruz sista försök

Han har de senaste åren blivit upphöjd till skyarna för sin roll i ESPN-gänget som kommenterar UFC-galorna. Ingen kan bryta ner en fight likt Dominick Cruz och hans analytiska ögon är på en egen nivå när det kommer till MMA. Men nu är det dags att plocka fram förmågan även till hans egen tävlingssatsning, för annars kan comebacken bli en kort sådan. Hur bra hans mentala inställning och kunskapsbank än är, så måste till slut även kroppen hålla för dess uppoffringar, just det är Cruz stora frågetecken. Den skadedrabbade kroppen har lett till långa perioder av inaktivitet och även om hans känns som en veteran i UFC, har han bara gått 7 (!) matcher sedan intåget i organisationen 2011. Cruz har varit världsmästare och hans namn har under perioder befunnit sig i diskussionen om den främsta bantamviktaren genom alla tider. För att föra in sitt namn i diskussionen ännu en gång krävs det nu några övertygande vinster, och det blir inte lätt. I helgen ställs han emot Casey Kenny som bara kan drömma om Cruz meriter. Men i dagsläget går han in som favorit i matchen, som inte ens har fått plats på huvudkortet. Det innebär att Dominick Cruz numera befinner sig på en helt annan plats i hierarkin än för några år sedan, men hans matcher blir minst lika spännande att följa. Det här blir hans sista försök.

Läs här intervjun med Kamran Kabinejad!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer