Nyhet

Intervju med f.d. proffsboxaren och kampsportaren, Mikael Cederhof från Malmö

Michael Cederhof från Malmö, minns ni honom? Han debuterade hastigt som proffsboxare, väldigt ung, i USA på 90-talet, efter en rätt så bra amatörkarriär som bland annat renderade honom ett välförtjänt JSM-guld. Det var som sagt i mitten på 90-talet när Viasat-koncernen (TV1000) och Filmnet / Canal Plus konkurrerade ihärdigt om tittarnas gunst med proffsboxning som det stora lockbetet. Det var före MMA-sporten hade slagit igenom. Proffsboxning kändes exklusivt och spännande.

Mikael debuterade i boxningens guldålder 

Det var gyllene år för boxningsälskare. Man sände i princip allt med svenskintresse. Naturligtvis så plockade man upp en då 20-årig Cederhof som debuterade på en gala i New Orleans, Louisiana den 17:e juni 1995. Holländaren, Regilio Tuur toppade  showen i en WBO-titelmatch i superfjädervikt mot Pete Taliaferro. Mikael debuterade mot en viss Chris Palmsteen (debutant även han) och vann på TKO. Det blev ytterligare en match till för honom i september samma år (fast i Holland) mot en där några matcher rutinerad boxare. Det gick inte fullt lika bra, det blev förlust i den matchen.

Karriären tog abrupt slut 

Sedan hörde man inget mer från Cederhof. Det tog tvärt slut. Det tystnade. I en då Internet-lös tid kunde man inte få reda på så mycket mer. Man accepterade det bara och gick vidare. Jag har dock alltid varit väldigt nyfiken på varför han så abrupt avslutade sin karriär. Vad var det som hände egentligen? Talangen och förutsättningarna fanns ju där.

Kvar inom kampsporten 

Nyligen fick jag reda på att den forne proffsboxaren ändå finns kvar inom kampsporten. På ”Malmö Muay Thai” närmare bestämt. Jag hörde av mig till föreningen om de kunde hjälpa mig att komma i kontakt med Cederhof för en  kortare Q&A – det tog lite tid men Mikael hörde av sig och ställde upp, och var generös med sina svar på mina  funderingar. Läs min intervju med honom här nedan – det är en fascinerande historia!

Q&A Mikael Cederhof

Först och främst för mig är ju du förknippad väldigt mycket med boxning då jag minns att du vann JSM som amatör och  överraskande blev professionell på 90-talet, hur kommer det sig att du numera kör thaiboxningsträning? Är det Muay Thai som egentligen var/ är din främsta  kampsport? Var det i den sporten du började? Har du egna vassa meriter från den sporten?

Jag inledde min kampsportsresa med att börja med Kung-Fu. Drog igång när jag var 12 år gammal. Jag sökte utmaningar hela tiden och ville gå så mycket matcher som möjligt. Jag sökte mig även till Taekwondo för att delta i tävlingar. Fanns många mer tävlingar. Jag kände efter ett tag att jag ville ha tuffare träning och tuffare matcher! Jag började då på FOX
(som var välkänd på den tiden) i Malmö där dom hade kickboxning och thaiboxning. Gick en hel del matcher i både kickboxning och thaiboxning.
Jag hade ett par vänner som tränade boxning under den tiden, dom berättade hur lätt det var att få boxningsmatcher!
Då blev det ett nytt kall för mig. Jag började på Malmö Boxningsklubb, MBK. Jag varvade matcher mellan kick, thaiboxning, och boxning under många år. Då mådde jag som bäst.

Du gjorde ju två proffsmatcher i boxning i mitten på 90-talet, hur kommer det sig att du la ner det ganska så omgående? Vad gjorde du efter det?

Efter några år var jag tvungen att välja sport. Jag valde boxningen för på den tiden var det en bättre organisation kring boxningen.
Jag vann SM och drog till USA för att uppleva boxnings traditionen och atmosfären där. Begav mig då till välkända ”Gleasons Gym” i Brooklyn, New York. Efter bara en vecka fick jag sparra med USA:s nästa OS hopp, jag gjorde då en bra sparring och de blev intresserade! Min manager var Stan Hoffman, som hade duktiga boxare som Regilio Tuur, Arturo Gatti och Michael Bent bland annat. Jag var 18 år och vi höll kontakten med varandra fram tills att jag var 20 år, då flyttade jag till New York.

Jag hann gå två matcher, sedan bröt jag mitt kontrakt.
Jag avslutade mitt kontrakt för att jag gjorde en tjej gravid, och jag kände inte tjejen!
Jag valde då att flytta hem för att finnas till för min dotter. Jag själv har aldrig haft en pappa som brytt sig, så det var viktigt för mig. Många tyckte att jag gjorde fel, men det är mitt kött och blod!

Är du tränare på heltid nuförtiden, eller kombinerar du thaiboxnings-engagemanget med något annat jobb?

Jag jobbar som behandlingsassistent och varvar tiden som coach. Jag hjälper många med deras ”stående game”, från klubben och från andra klubbar.
Jag har grupper i boxningsträning på ”Malmö Muay Thai”.

Tränar du även MMA-fighters kontinuerligt? Om så, kan du droppa några namn som du drillat i stående fight?

Jag hjälper många MMA fighters, jag har ett bra samarbete med ”Allstar” i Stockholm. Jag är huvudtränare till Guram Kutateladze, som nu är med i UFC. Har hjälpt en hel del andra fighters som är med i större organisationer.

Vilka adepter inom thaiboxningen har du just nu hand om som du kan nämna? Är det några som står inför stora uppgifter framöver?

Är inte så inblandad i thai-boxningen på Malmö Muay Thai. Jag kör med vissa av tjejerna som tävlar aktivt i thai boxningen. Lauren Kertesz och Livia Malmborg Nygaard, som båda tog silver på SM.

Kampsportare är ju i regel individualister men har du testat någon annan sportgren i ungdomen som varit mer lag-orienterad?

Jag spelade fotboll och handboll i 7-års åldern, men slutade samtidigt som jag började med kampsport.
Jag kände att jag behövde nån sport där jag kunde träna och utvecklas själv. I lagsport måste alla träna hårt för det ska synas.

Följer du boxning, MMA, thaiboxning på TV och skärmar när du inte tränar på klubben, eller kopplar du hellre av med andra intressen på fritiden?

När jag inte är på jobbet eller i gymmet, så spenderar jag fritiden med min familj och mina barn.

Kan du berätta några fantastiska anekdoter från din tid som kampsportare (egna karriären) som gjort intryck!

Min första match i kickboxning gick i Göteborg, då skulle jag möta danske mästaren och dåvarande europamästaren. 50 matcher i bagaget. Jag gick in för att göra en bra match och överleva. Oddsen var emot mig, i första ronden gick jag på avstånd och prickade med det mesta. Andra ronden kom han ut för att verkligen ”slå huvudet av mig”, han laddade från golvet. Jag rörde mig en hel del och drog mig undan de hårda slagen. Jag bestämde mig för att sparka honom i kroppen, vilket jag också gjorde. Sparken träffade i brösthöjd och dansken trillade ihop! Hela hans kropp låg och hoppade på golvet, domaren stoppade och kallade in läkare. Det visade sig då att jag hade sparkat in hjärtat när det pumpade utåt, och då slår det ut hela kroppen. Det såg ut som han hade ett epileptiskt anfall. Jag tilldömdes segern och korades som vinnare, det var en riktig drömstart!! Jag knockade europamästaren.

Fråga: Sist men inte minst,  vad är det bästa rådet du ger till dina ”elever” i gymmet? Vad är viktigast för att bli en framgångsrik kampsportare?

Svar: Det jag säger till alla mina elever och fighters, är att lyssna på er kropp. Vila är lika viktigt som att träna hårt, träna rätt. Sedan också att ha en plan B, utbildning. Det är en tuff bransch och allt kan hända, även den bästa.

Faktaruta

Namn: Mikael Cederhof
Född: 1974 i Malmö
Bor: 10min utanför Malmö
Klubb: Malmö Muay Thai.
Vikt som aktiv: Gick i 3 viktklasser för att få många matcher 63,5, 67 och 71kg.
Det visste du inte om mig: Jag har svart bälte i Shaolin Kung-Fu. Blev uttagen till VM i Malaysia när jag var 15 år.

Läs Philips stycke om boxaren Adam Chartois seger i Strandja-turneringen i Bulgarien här! 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer