Overeem Artikel

Uppsnack med Book: Overeem vs. Volkov

UFC är tillbaka i USA och i numera vanlig ordning på UFC Apex, Las Vegas där det inatt väntas en tungviktsdrabbning mellan två av divisionens bästa kickboxare. Nämligen en titeljagande Alistair Overeem som har bestämt sig för att göra ett sista race mot den åtråvärda UFC titeln. För att ta sig dit måste han först ta sig igenom den svårstoppade ryssen Alexander ”Drago” Volkov. Den matchen samt galans andra stormatcher är vad som diskuteras i veckans uppsnack. 

Overeems sista chans

Det här kommer att bli Alistair Overeems sista försök att nå tungviktstiteln i UFC. Han är nu 40 år gammal och med 79 professionella matcher (65 MMA matcher och 14 K-1 matcher) är han själv medveten om att tiden börjar rinna ut. Utanför UFC har han vunnit tungviktstieln i både Strikeforce och DREAM, samt K-1 World Grand Prix. Meriterna är sedermera stora och hans plats i kampsportens hall of fame är redan garanterad. Men Overeem är fortfarande ute efter den finaste titeln man kan ha som MMA fajter, nämligen UFC:s tungviktstitel. För att nå dit måste han först ta sig igenom Alexander Volkov, som precis som Overeem har vunnit titlar utanför UFC (Bellator och M-1 Global). En stående fajt är vad de flesta verkar förvänta sig, men själv tror jag att Overeem kommer göra det lätt för sig genom att ta ner matchen på marken där hans ground and pound varit den avgörande faktorn i hans senaste framgångar.

Sandhagen närmar sig titeln

Det är inte bara tungviktare som jagar titelmatch på UFC Apex den här helgen. Bantamviktarna Cory Sandhagen och Frankie Edgar är båda rankade på topp 5, och en vinst är precis vad som behövs för att utmärka sig i denna otroligt talangtäta divisionen. Det här kommer att bli Edgars andra match i hans nya viktklass (han besegrade Pedro Munhoz via delat domslut i augusti 2020). Den före detta lättviktsmästaren och fjäderviktsutmanaren är nu nere i vad som rent storleksmässigt är hans ”rätta” viktklass. Det är dock lite för sent för 39 åringen som även vid en vinst har en bit kvar att gå för att nå en titelmatch. På lördag går han in som underdog mot den yngre Sandhagen. Sandhagen är är i mina ögon större, snabbare, och mer kreativ än sin äldre motståndare. En minst sagt vinnande kombination. En vinst för Sandhagen kommer nog inte att leda till en direkt titelmatch då bakslaget mot Aljamain Sterling från juni 2020 fortfarande är för nära i tiden. Men en vinst öppnar upp för en match mot t.ex TJ Dillashaw som förväntas göra sin återkomst till oktogonen i år. Skulle han gå segrande ur den drabbningen finns det ingen som kan förneka honom hans titelmatch.

Lättviktarna som flugit under radarn

Diego Ferreira och Beneil Dariush har båda lyckats rada upp en fin winning streak på fem, respektive sex raka segrar. Nu möts dem för att ta reda på vem som ska ta det sista klivet och bli en seriös utmanare i lättvikts divisionen. Ferreira nådde höjdpunkten på sin karriär i januari förra året när han lyckades avsluta den före detta mästaren Anthony ”Showtime” Pettis via en rear-naked choke i rond två. Nu hoppas han kunna hämnas sin förlust mot Dariush från 2014 och fortsätta klättra på rankingen. Båda har utvecklats mycket sedan det första mötet, så en annorlunda matchbild än sist blir att räkna med. För vinnaren väntar fortsatt tuffa utmaningar då det övre skiktet av lättvikts divisionen inte har brist på tuffa fajters.

Huvudkortet

Tungvikt: Alistair Overeem vs Alexander Volkov

Bantamvikt: Cory Sandhagen vs. Frankie Edgar

Lättvikt: Michael Johnson vs. Clay Guida

Flugvikt: Alexandre Pantoja vs. Manel Kape

Fjädervikt: Cody Stamann vs. Askar Askar

Lättvikt: Carlos Diego Ferreira vs. Beneil Dariush

Galan sänds på Viaplay med start 02:00.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer