Krönika

Krönika: Patricia Berghults ofrivilliga paus under pandemin, boxaren och MMA-proffset, Zvonimir Kralj m.m.

Obesegrade (14-0) världsmästarinnan, Patricia Berghults (26) karriär har fått stanna upp tillfälligt på grund av pandemin, och precis när hon slagit igenom stort dessutom, när det väl började hända grejer så att säga. Maximal otur kan tyckas men världen lider gemensamt, ”vi är ”alla i samma båt” när det väl ljusnar, när det börjar snurra igen och boxningen tar fart, då kommer Berghult att vara i guldsits och ta sig an nya utmaningar. Söndagskrönikan ställde några frågor till Höllviken-boxaren om hennes tillvaro. 

Q&A

Fråga: Hur mycket tränar du när du inte har någon match direkt i sikte? 

Svar: Jag tränar på som vanligt ligger på 9-11 pass i veckan. Dels för att de helt plötsligt kan dyka upp match och då vill man snabbt vara match klar.

Fråga:  Det är väl du och Elin Cederroos som är de svenskar som håller VM-titlar i boxning just nu, känner ni varandra ? Har ni sparrat?

Svar: Ja de stämmer nog bra. Vi har pratat lite på sociala medier. Vi har aldrig sparrat, men de hade kanske gynnat oss att köra vet att de är svårt att hitta sparring. Kanske i framtiden. 

Fråga: Du var ju knuten till Team Sauerland tidigare, men denne verkar ju ha släppt de flesta skandinaver sedan en tid tillbaka, finns det någon promotor som, hjälper dig framåt idag ? 

Svar: Jag var aldrig Sauerland boxare. Jag boxade bara på deras galor som vi betalade själv för att vara med på. Sedan 3 år nu tror jag de är så tillhör jag Team Fightlife promotion i Örebro. Under Kamran Kabinejad.

Fråga: Gillar du andra kampsporter som MMA, thaiboxning, Karate, brottning BJJ? Har du provat på något sådant? 

Svar: Ja jag gillar andra kampsporter. MMA tycker jag om. Jag känner ju Pannie och sedan ett par Thaiboxnings tjejer. Så man följer ju deras resa också. Tyvärr har jag inte provat på något av de, har hållit mig till traditionell boxning. 

Fråga: Vad händer med Patricia Berghults karriär vintern/våren 2021, finns det något inplanerat, några vaga planer redan, har det ramlat in några match-erbjudanden?

Svar: Vi har ju haft erbjudanden redan 2020 men som tyvärr blivit inställda på grund av pandemin. Så vi hoppas det ljusnar 2021. Vi har inget planerat än men vi jobbar på att snart vara i ringen igen.

Namn: Patricia Berghult
född: 1994
Vikt: Super weltervikt
Proffsfacit: 14-0, 3 KO, WBC-mästare (interim), IBO-mästare
Meriter som amatör: SM-guld, 2012, 2014, landslagsboxare, deltagit på EM, VM, JEM-guld, JVM-silver, Nordisk Mästare

Näste ryske slagbjörn att ta med i beräkningen? 

Brittiska SKY Sports skrev i veckan att Kanada-baserade ryssen Arslanbek Makhmudov (31), regerande NABF-champ och med ett oklanderligt matchfacit på 11-0, 11 KO:s är ute efter en titelfight och har siktet inställt på Joe Joyce. Jag blev naturligtvis nyfiken på denna KO-ryss så jag grävde fram ett klipp på YouTube och kan konstatera att denne definitivt är att räkna med inom en snar framtid. Grymt färgstark och farlig, kolla in honom på klippet nedan!

https://youtu.be/LZcyXA0SPso

Elin Cederroos behöver bara en match för att bli odiskutabel champ!

Det finns en match att få till så vi kan få en odiskutabel världsmästare, kvinnlig sådan, i supermellanvikt, skriver Bo Bland i diskussionsforumet ”Boxing Wisdom” på Facenook, och det är den mellan IBF och WBA-mästarinnan, Elin Cederroos, Sverige och Västerås och WBC:s och WBOs innehavare i klassen, amerikanskan Franchon Crews Dezurn.

Elin är således bara en match ifrån att bli odiskutabel världsmästare i supermellanvikt. Vi önskar såklart henne den möjligheten. Den borde bokas omgående. Vi alla vill ha den!

Söndagskrönikan pejlar läget med MMA-fightern Zvonimir Kralj  (7-4 som proffs)

Fråga: Jag har förstått att du valt att satsa mer på MMA-karriären, på senare tid, stämmer det? Har du lagt amatörboxningen åt sidan? 

Svar: Min grund inom kampsport är MMA. Så det har alltid varit prio ett för mig.. när det öppnades fler dörrar för mig inom MMA fick jag lägga ner det. Amatörboxningen var något jag hade vid sidan av när jag inte tävlade så aktivt i MMA. Jag har aldrig tagit det riktigt seriöst. Kunde hända att jag jobbade till halv 5 på morgonen och sedan raka vägen till tävlingar och vinna. Eller vinna SM guld efter 2 månaders semester i Kroatien med massa öl och god mat och 3 träningspass 2 veckor innan SM:tävlingarna. Det finns ingenting mer att hämta för mig i boxningen. 

Fråga: Vad var det du började med kampsportsmässigt, boxning eller MMA? 

Jag började träna BJJ (brasiliansk jiu-jitsu) och MMA år 2009.

Fråga: När började du boxas? 

Svar: Började träna någon gång 2012-13 och kom igång med tävlandet direkt.

Fråga: Du har ju ett svenskt mästerskap som boxare, hur många matcher som boxare har du gått?  

Svar: Ja, precis! Det var en rolig grej som råkade komma med på meritlistan. Jag har gått 16 matcher.

Fråga: Har du någon MMA-match på gång detta år, 2021? Något konkret mål?

Svar: I år ska jag försöka klämma in minst 4-5 MMA matcher. Och vem vet, det kanske blir proffsdebut i boxningen. Hade varit kul att representera vår nya boxningsklubb i Göteborg (Kortedala). Göteborgs boxningsklubb.

Rocky, filmen i våra hjärtan

Jag vaknade tidigt förra söndagen, vad skulle jag göra? kunde inte gå ut på en promenad, det regnade och var kallt. Det fick bli något på TV:n – något på streamingtjänsterna kanske, något intressant. Efter idogt sökande, hittade jag en 30 minuter lång dokumentär på Viaplay om långfilmen Rocky från 1976, den hette ”40 years of Rocky: The birth of a classic” och den bestod egentligen bara av en massa smalfilmsklipp från inspelningsplatserna (repetitionerna) när det begav sig på 70-talet, SLY kommenterar själv de sällsynta filmklippen och riktigt strösslar med trivia.

Ikoniska skådisar flimrar förbi

Ikoniska skådisar som Burgess Meredith, Carl Weathers, Burt Young och Talia Shire flimrar förstås förbi. Anekdoter dras och okända detaljer kring manus och inspelningsplatser avslöjas frikostigt. Lite smalt kan tyckas men faktiskt riktigt intressant. Det finns väl inte många som inte har sett nämnda rulle. Dess story kan vi  ju snudd på utantill men vad som hände på filminspelningarna är mer av en gåta. Minidokumentären från 2020 berättar en hel del om det. Rekommenderas varmt.

Hallå där Oliver Flodin (26) mellanviktsproffs från Jönköping med ett facit på 5-1, är det något på gång? 

Svar: Nu är det ju som det är i Corona.. Sedan är jag ju på tillbaka-vägen efter min höftoperation för lite mer än ett år sen. Träningen rullar på som vanligt och jag har nu kunnat köra på tuffare för varje vecka som gått!

Fråga: Så du strävar i alla fall mot att kunna vara tillbaka snart?

Svar: Ja det hoppas jag, om allt rullar på rätt nu ska jag vara det! 

Vi håller tummarna för det och håller utkik framöver!

Ali Yusefi är tredje man från kampsportsgenren i Elitstyrkans hemligheter

Vi har ju uppmärksammat här på Fighter Magazine att produktionsteamet bakom TV4-satsningen ”Elitstyrkans Hemligheter” varit väldigt angelägna om att plocka in en rad olika kampsportare till programmet däribland proffsboxaren Anthony Yigit och f.d. thaiboxnings-mästarinnan Madeleine Vall Beijner – dessa två har, välförtjänt fått omnämnande här på sidan.

Men det stannar inte där. En som vi måhända glömde bort (inte riktigt visste om) var svenske mästaren och landslagsmannen i boxning, Ali Yusefi (lätt weltervikt) Hammarby Boxning, han är också med i programmet. Honom får vi också ha ”span” på, en härlig idrottskille!

”One 0 has to go”

Finns det något mer kittlande än när två unga, hungriga obesegrade boxare på väg upp möts. ”one 0 has to go” som det ju heter. Den 23:e januari på ”The Mohegan Sun” i Uncasville, om inte pandemin sätter käppar i hjulet för det, finns det möjlighet (i USA) att se en just en sådan fight då Angelo Leo, 20-0, 9 KO och Stephen Fulton 18-0, 8 KO, brakar samman om WBO-bältet i superbantamvikt. Båda herrarna är åldersmässigt i sin absoluta ”prime” 26 år gamla, födda 1994. Superbt matchade. Galan som arrangeras av Mayweather Promotions i samarbete med GTB Promotions och TV-bolaget Showtime har förutom nämnda boxare, en rad intressanta fighters på programmet. Det är så sjukt trist att man inte kan ratta in de amerikanska kanalerna.

David Loy lurar på comeback…

Slutligen, västsvenske f.d. tungviktaren, numera cruiserviktare (proffs), David Loy har ju boxat sparsamt de senaste åren, senaste fighten var i december 2019, den vann han. Han har ett habilt matchfacit på 10-1, 4 KO:s  och var faktiskt på gång med en match mot obesegrade  engelsmannen, Conor Cooke (3-0) i Murcia, Spanien 23 januari men  den galan blev inställd. Jobbigt läge, uppförsbacke onekligen, finns det då någon plan B, något annat i sikte för honom? Söndagskrönikan kontaktade Loy och frågade rakt av, finns det nåt annat att hoppa på? 

Svar: Jag har tyvärr inget mer just nu, det är svårt som du vet när nya restriktioner ställer in galor.Jag tränar dock hårt och håller mig redo och känner mig riktigt taggad för cruiserweight. 

OK vi får avvakta och hoppas på att något dyker upp, lycka till!  

Läs Fighter Magazines Intervju med Mark O Madsen här!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer