Artikel

ONE: Vackert våld från österlandet

Låt oss rikta våra blickar österut för att beundra avslut från ONE Championship. Organisationen innehåller också den enda svensk, Zebaztian Kadestam, som kan skryta med att ha varit bältesinnehavare i en stor internationell MMA-organisation. Häng med!

Trots svenska welterviktaren Zebaztian Kadestams forna titelinnehav i ONE Championship så är ONE en organisation som många svenskar förbiser. I november 2018 vann Zebaztian Kadestam bältet från amerikanen Tyler McGuire, vilket han sedan försvarande mot Georgy Kichigin i mars 2019, men förlorade bältet på domslut mot Kiamrian Abbasov från Kirgizistan i oktober 2019. När får vi se en revanschsugen Zebaztian då? Enligt honom själv väntar han spänt på besked om datum och motståndare från sin arbetsgivare, men det ryktas om match i januari 2021.

Tills den dagen vi återser Kadestam kan vi bygga lite nyfikenhet kring ONE genom att titta på några fajters som nyligen var aktuella på en gala i november, närmare bestämt fredagen den trettonde (låter oroväckande, men blev lyckat).

Filippinerna mosar Finland

Du kanske tror att det är din hjärna som har sista ordet på kroppens kommandobrygga. Fel. När levern kastar in handduken har resten av kroppen inget att säga till om. Vi spolar tillbaka till november 2019 då filippinern Geje ”Gravity” Eustaquio gick returmatch mot finska Toni ”Dynamite” Tauru. Sistnämnda vann förra mötet, men den här gången fick Eustaquio kvittera med det bästa avslutet i hans karriär. I rond tre levererar Eustaquio en back kick där hälen borrar in i Taurus bål. Reaktionen? Ett ansikte förvridet att smärta, händer pressade mot levern, och en kropp som kollapsar mot kanvas. Aj, men samtidigt wow. Och luften har verkat gå ur finländaren både bildligt och bokstavligt: sedan inträdet i ONE i juli 2015 har Tauru förlorat sju av åtta matcher.

En kort godnattsaga

Tidigare bantamviktsmästaren Kevin ”The Silencer” Belingon kunde lägga till ett imponerande avslut på sitt CV när han i augusti 2017 stoppade australiensaren Reece ”Lightning” McLaren. Blott 30 sekunder in i matchen bjöd Belingon på sin signaturspark: en spinning back kick. Själva sparken räckte inte hela vägen till avslut, men triggade australiensaren McLaren att börja pressa framåt. Mitt under McLarens vänsterkrok och raka höger trängde Belingon igenom med en träff, som skickar australiensaren till marken. Enda svaret han har mot Belingons ground-and-pound är ett desperat hålla hans armar. Vilket gick sådär, när Belingon landat tre snabba slag slocknade McLaren.

Ny stjärna från Dagestan

Den obesegrade ryssen Murad Ramazanov stormade in i organisationen i februari 2020. Hans debut gav ytterligare fart till det dagestanska hajptåget: mötet mot Myung Ho Bae började med en tidig nedtagning. Sydkoreanen försökte kravla sig upp till stående igen, men enligt ikoniskt Dagestan-manér fortsatte Ramazanov att kontrollera benen på motståndaren och pressa framåt–nedåt. Bae ger honom ryggen, ryssen plattar ut sydkoreanen, slagen regnar tills domaren fått nog. Total dominans som ger motivation att planera in ytterligare ett brottningspass varje veckan, eller hur?

Hur gick det då?

Under fredagen den trettonde november lyckades levermosaren Geje Eustaquio kamma hem en vinst på enhälligt domslut mot sydkoreanen Song Min Jong.

Snurrsparkaren Kevin Belingon mötte en brasiliansk UFC-veteran och Belingon besudlade sitt record med tredje raka förlusten. Motståndaren? Ingen mindre än John Lineker, som än en gång gjorde skäl för smeknamnet ”Hands of Stone”. I andra ronden kom avslutet.

Ryska hajptåget Murad Ramazanov tillbringade 15 minuter med att utklassa japanen Hiroyuki Tetsuka genom envis brottning.

I december får du rena julkalendern från öst: varje helg går en gala. Du som vill testa lyckan på sportsbetting kan vända dig till Hajper, som har ett stort utbud av olika sporter och spel att spela på. Du som somnar till under trötta tungviktsmatcher i UFC från fel tidszon kommer trivas med att titta på ONE:s lätta, blixtrande viktklasser. Tidsskillnaden mot Asien gör att sändningarna går dagtid i Sverige – bekvämt och bra. Och billigt, eftersom galorna strömmas gratis. Börja se fram emot ONE genom att kolla på alla utmärkta sammanställningar av höjdpunkter på organisationens YouTube-kanal.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer