Nyhet

Legendarerna Mike Tyson vs Roy Jones Jr gör upp den 28e november

Den 28e november bjuds vi på när några av världens mest mytomspunna boxare gör comeback då legendarerna Mike Tyson och Roy Jones Jr gör upp i ringen. På samma gala är en av Sveriges i särklass bästa boxare, världsstjärnan Badou Jack, tillbaka i sin första match på närmare ett år och möter Blake McKernan.

Mike Tysons inte enskilt positiva rykte både i och utanför ringen har gjort honom till en av världens mest berömda och omtalade idrottsmän. Om du stannar någon på stan och frågar efter ett namn på en boxare så är chansen väldigt hög att vederbörande svarar Mike Tyson, trots att denne avslutade sin karriär för 15 år sedan.

Mike Tyson slog igenom på 80-talet genom att skrämma slag på hela tungviktsklassen. Det unga kraftpaketet från Brooklyn inledde sin proffskarriär med att slå ut sina 19 första motståndare på ett ofta spektakulärt och brutalt sätt. 1986 blev Iron Mike, blott 20 år gammal, tidernas yngste tungviktsvärldsmästare när han knockade Trevor Berbick. Boxnings- och idrottsvärlden hade fått en ny superstjärna. Under en stundtals skandalartad karriär skulle Tyson förlora och sedermera återerövra tungviktstiteln innan han 2005 slutligen la av efter 50 segrar på 56 matcher, varav hela 44 på knockout.

Den legendariske boxaren Roy Jones Jr föddes den 16 januari 1969 och har under sin livstid hunnit bli världsmästare sex gånger i fyra olika viktklasser! Efter att ha vunnit bältet i mellanvikt, supermellanvikt, lätt tungvikt och tungvikt är Jones Jr därmed den enda professionella boxaren genom att starta i lätt mellanvikt för att sedan ta en titel i tungvikt. 2003 vann Jones Jr tungviktsbältet i WBA vilket gjorde honom till första mellanviktsmästaren att vinna bältet i tungvikt på 106 år. Innan Jones blev professionell boxare representerade han USA vid OS 1988 och lyckades få en silvermedalj. Jones Jr blev på 90-talet utsedd till ”Fighter of the decade” och har vann även ”Fighter of the Year” av The Ring Magazine, Fighter of the Year av World Boxing Hall of Fame och tre gånger har Roy mottagit ”Best Boxer ESPY Award”. Detta gör såklart att många anser Jones Jr vara den bästa boxaren ”pound-for-pound” genom tiderna. 2018 la Jones Jr handskarna på hyllan, men gör nu alltså ett undantag för att möta Mike Tyson i en så kallad uppvisningsmatch.
– Jag måste vara i form, hur ska jag annars försvara mig om han släpper sina bomber? Jag kan inte räkna med att domaren ska skydda mig, förklarar Jones Jr till Sky Sports.

Tyson har hunnit att bli 54 år, medan Jones Jr fyllt 51. Mike Tyson har varit generös med att delat kortare träningsvideos och bilder där han uppenbarligen visar form och explosivitet. Vad det sen är värt när gonggongen går mot Jones Jr vet ingen. Det är just ovissheten kring hela eventet som också är något av en trigger. Vilken form har de, hur mycket finns kvar från glansdagarna?
– Det här kommer bli min definition av skoj, brutna ben och käkar, hälsar Mike Tyson.

Badou Jack vs Blake McKernan
På förmatchprogrammet kommer Badou Jack möta Blake McKernan. Jack är den ende svenske boxare som blivit världsmästare i två viktklasser, och han är vid 37 års ålder på jakt efter en ny titelmatch.
– Jag är redo att visa min motståndare att jag är på en helt annan nivå än honom. Jag dedikerar matchen till min stiftelse (Badou Jack Foundation) och alla flyktingbarn, säger Badou Jack.

***

Galan från Los Angeles med Tyson vs Jones Jr och Badou Jack ingår i Viaplays ordinarie sportpaket. Som uppladdning inför matcherna sänder Viaplay och TV10 en boxningsstudio tidigare samma kväll med gäster, reportage och analyser.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer