Nyhet

Allt inför UFC 254: Khabib vs. Gaethje

Det är dags att reda ut vem som är den riktiga bossen bland lättviktarna. Du har sällan tråkigt när Khabib Nurmagomedov och Justin Gaethje kliver in i buren – och många törs tro att Gaethje är rätt man för att besudla Khabibs fläckfria matchfacit. Här kommer en uppvärmning inför UFC 254 den 24 oktober.

https://www.youtube.com/watch?v=yDlECe9h7Ks&

Se ljuset i mörkret: den pågående pandemin gör att du förmodligen slipper hitta på ursäkter för åtaganden du skulle haft den 24 oktober. En god nyhet för kvällsugglorna, och en mindre god nyhet för morgontupparna, är att galan går på Fight Island. Det betyder att du ska bänka dig framför teven klockan åtta för underkortet, nattens höjdpunkt blir Khabib Nurmagomedov mot Justin Gaethje, ta i trä. Men om någon av dem råkar insjukna i, ja du vet vad, så står Bellators lättviktsmästare Michael Chandler redo att vikariera. Han befinner sig alltså i en hypotetisk förberedelse för två olika titelmotståndare, men det är glasklart vem av dem som är den oroväckande favoriten enligt oddsen. Du kan använda bonuskod bet365 för att satsa på vem du tror kommer att hamna som vinnare.

– Justin Gaethje är ett hot, men att slå vad om förlust för Khabib är galet, har Chandler sagt.

Största utmaningen för Khabib

Medan Khabib sörjde sin far (tillika legendariska kampsportstränaren) som avlidit i sviterna av covid-19 endast 57 år gammal, så möttes Tony Ferguson och Justin Gaethje i maj om interimbältet. Visst gjorde det lite ont att se när Gaethje gjorde mos av Ferguson och hans inhumana haka, men vad som stod klart är att Gaethje såg bättre än någonsin. Enligt honom själv är det självförtroende, kraft och en bra coach som är nycklarna till att sabba Khabibs fläckfria 28–0. Gaethje har bevisligen en gnutta galenskap i sig, vilket somliga analytiker tror kan vara den magiska ingrediensen, men Khabib har inte mycket till övers för Gaethjes IQ i buren.

– Det kommer inte bli schack direkt […] Han gillar att slåss, han gillar blod. Han är en riktig krigare. Men jag tror mitt fighting-IQ är mycket bättre, har Khabib sagt.

Khabib misstänker även att sviktande kondition kan bli Gaethjes fall, och tror själv på ett avslut i rond tre eller fyra. Att Khabib är en stridsvagn vet hela världen vid det här laget. Men Gaethje är brottningsmeriterad och hans nävar är rena kraftpaketen, frågan är om han kan lyckas smita undan från att knosas mot buren av Khabib.

Härefter måste du börja kisa för att hitta argument som talar emot storfavoriten från Dagestan. Det går att påpeka den låga frekvensen på Khabibs matcher: i september 2018 skedde hans neck crank på Conor, i oktober 2019 RNC-vinsten mot Poirier. Och om faderns bortgång gör att Khabib glöder eller falnar återstår att se.

Framtiden: spektakel eller pension

Men sen då? Khabib Nurmagomedov har alltid varit tydlig med sina avsikter – han tänker sluta medan han är på topp i sporten. Vid en presskonferens fick han frågan om vilken motståndare som skulle motivera honom om han håvar hem vinsten mot Gaethje.

– En riktigt bra fråga, ärligt talat. Jag vet inte, men jag tror inte jag ska gå i pension. Dana sa ”efter den här fighten så har vi väldigt stora saker planerade för dig”, enligt Khabib.

Den hett efterlängtade och hopplöst otursförföljda matchningen mot Tony Ferguson kanske helt enkelt aldrig var ämnad att hända. Något vi inte heller kommer få se på UFC 254 är Ferguson mot Poirier, eftersom förhandlingarna mellan den sistnämnda och UFC kärvade fast.

Nåväl, det finns plåster på såren, ta en kaffe på lördagskvällen, för du vill garanterat vara alert fram tills kvällens huvudmatch. Här nedan kommer resten av kortet såsom det ser ut i skrivande stund (tidig oktober).

Robert Whitaker – Jared Cannonier

Äntligen får vi se denna match som skulle skett i mars, men den forne mellanviktsmästaren (och favoriten) Whitaker tvingades dra sig ur av personliga skäl. Skador har hållit Cannonier borta från buren sedan september i fjol. Explosiva växlingar törs garanteras och vinnaren har utlovats titelchans mot Israel Adesanya.

Alexander Volkov – Walt Harris

Äntligen lite tyngd på kortet. Både Volkov och Harris lär vara revanschsugna efter deras förluster mot Curtis Blaydes respektive Alistair Overeem. Harris förlust kändes som ytterligare ett slag i ansiktet (ursäkta uttrycket) efter traumat med tragiska mordet på hans styvdotter i fjol. Tidigt avslut är en lågoddsare.

Rafael dos Anjos – Islam Makhachev

Rutinerade räven Rafael sätter hajptåget Makhachev på prov. Rafael dos Anjos kommer från en gnetig förlustsvit (alla på domslut) och återvänder därför till lättvikt, där vi inte sett honom sedan förlustmötet mot Ferguson under 2016. Makhachev är ännu ett hajptåg från Dagestan mitt uppe i en sexfaldig vinstsvit.

Cynthia Calvillo – Lauren Murphy

Calvillos utmärkta brottning mot Jessica Eye tyder på att inträdet i en högre viktklass kan vara hennes klokaste drag i karriären (hon missade vikt två av sju stråviktsmatcher i UFC). Den tuffa, rutinerade och större Lauren Murphy blir hennes främsta utmaning hittills. En strålande insats kan kvalificera för en titelchans mot orubbliga Shevchenko.

Magomed Ankalaev – Ion Cutelaba

När de möttes i februari 2020 fick Ankalaev en TKO efter blott 38 sekunder. Problemet? Cutelaba ska ha låtsas blivit skadad av en spark för att lura in Ankalaev i markkamp, men var så trovärdig att även domaren köpte simuleringen. Sedan dess har en rematch varit inbokat tre (!) gånger men det berömda viruset satte stopp. Håll tummarna.

Underkortet

Stefan Struve – Tai Tuivasa

Da Un Jung – Sam Alvey

Phil Hawes – Jacob Malkoun

Umar Nurmagomedov (japp, Khabibs kusin debuterar) – Sergey Morozov

Liana Jojua – Miranda Maverick

I skrivande stund ryktas det även om Casey Kenney vs Nathaniel Wood. Mer koll och uppdateringar hittar du här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer