Nyhet

Lomachenko vs. López – Höstens stora boxningsdrabbning

Lördagen 17 oktober är det dags för en av höstens riktigt stora boxningmatcher när världsmästaren och dubbla olympiska guldmedaljören Vasyl Lomachenko (14-1, 10 KO) och Teófimo López (15-0, 12 KO) gör upp i Las Vegas. På spel står hela fyra mästartitlar – WBA-, WBO-, IBF- och The Ring.

Ukrainaren Vasyl Lomachenko har ända sedan han i maj 2018 knep WBA-titeln och The Ring-titeln från Jorge Linares varit den obestridliga kungen i lättvikt. Sedan dess har han försvarat sina bälten vid tre tillfällen och även vunnit WBO-titeln och WBC-titeln, vilket innebär att Lomachenko i dagsläget innehar fyra titlar i lättvikt.

Men, om några veckor utmanas han av den blott 23-årige uppstickaren Teófimo López, som de senaste åren bokstavligen gått fram som en ångvält. Sedan han gick sin första match i november 2016, endast 19 år gammal, har han vunnit 15 av 15 matcher, varav 12 på knockout. I sin senaste match mot ghananen Richard Commey, på Madison Square Garden i december 2019, behövde han bara en dryg rond för att vinna på teknisk knockout och även säkra IBF-titeln i lättvikt.

Lomachenko har inte gått en match på över ett år. Senaste gången ukrainaren var i ringen var på O2 Arena i London i augusti förra året. Då stod britten Luke Campbell för motståndet i en match som gick över tolv ronder, men där Lomachenko till slut vann på poäng. Samtidigt vann han även WBC-bältet.

Lomachenko storfavorit

Inför matchen som äger rum på klassiska MGM Grand i Las Vegas är Vasyl Lomachenko storfavorit, åtminstone. Tittar man på sportsbetting hos exempelvis Betfair är oddset för Lomachenko-seger inte högre än 1.28 medan seger för López ger hela 3.5 i odds, vilket är en ganska stor skillnad. Samtidigt är det lite förvånande att oddsen inte är jämnare med tanke på López starka resultat hittills under karriären. Dessutom innehar han som sagt också en titel.

Fakta: Vasyl Lomachenko

Vasyl Lomachenko föddes i Bilhorod-Dnistrovskyi i dåvarande Sovjetunionen. Sin första stora internationella framgång kom 2007 när han som amatör endast 19 år gammal vann VM-silver i fjädervikt. Året därpå vann han OS-guld i fjädervikt och 2009 och 2011 också VM-guld i fjädervikt respektive lättvikt. Amatörkarriären kröntes sedan med ytterligare ett OS-guld, denna gången i lättvikt, i London 2012. Lomachenko räknas som en av de mest framgångsrika amatörboxarna i historien med 396 vinster och endast en förlust.

Sin första proffsmatch gick Lomachenko i oktober 2013 i Las Vegas där han besegrade mexikanen José Ramírez på knockout i slutet av fjärde ronden och samtidigt tog hem WBO-titeln i fjädervikt. Totalt har Lomachenko gått 15 proffsmatcher och vunnit 14 av dessa, varav tio på knockout.

Fakta: Teófimo López

Teófimo López föddes i Brooklyn, New York och började träna boxning i tidig ålder. 2015 vann han amatörtävlingen National Golden Gloves i Las Vegas och året därpå boxades han för Honduras i OS i Rio de Janeiro, tack vare att hans föräldrar kom från Honduras. Dock tog det slut redan i första omgången mot fransmannen Sofiane Oumiha. I november 2016 gick López sin första proffsmatch mot mexikanen Ishwar Siqueiros, som han enkelt besegrade på knockout två minuter in i andra ronden. Totalt har López gått 15 proffsmatcher och vunnit samtliga, varav tolv på knockout.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer