Artikel

Kan man lära sig boxning och annan kampsport online?

Att det finns möjlighet att utbilda sig själv via onlinekurser inom ett stort antal ämnen är ingen hemlighet. Allt från språk till programmering går att lära sig minst lika bra hemma framför datorn som på ett universitet. Men att det faktiskt går att komma igång och lära sig även boxning, MMA och annan kampsport online är inte lika känt. De flesta tror att det enda sättet att verkligen lära sig den teknik som krävs är att skaffa sig ett medlemskap och börja träna på ett gym.

Men även om man förr eller senare måste börja sparra med andra för att verkligen lära sig hur det känns att boxas mot en motståndare går det att lära sig mycket av grunderna helt på egen hand, exempelvis med hjälp av boxning med Superprof. Mer om det längre ner i artikeln!

Svårigheter med att lära sig online

Som nybörjare inom boxning eller annan kampsport handlar mycket av träningen om att lära sig fundamentala tekniker. Det handlar om att lära stå korrekt, fotarbete, andning och koordination. Det är lätt att hitta guider online och filmklipp på YouTube som visar dig grunderna och det går att lära sig allt man behöver för att komma igång.

Ett exempel på detta är den tragiskt bortgångne MMA-fightern Evan Tanner som var en pionjär i UFC:s mellanviktsdivision. Han hade en bakgrund inom brottning, men lärde sig BJJ innan sin debut i MMA helt genom att titta på instruktionsvideos från Gracie MMA.

Problemet med att använda sig av denna typ av passivt instruktionsmaterial i form av guider, filmer och bilder är att det är väldigt lätt att lära sig dåliga vanor. Små felaktigheter i fotarbete eller boxningsteknik kan vara mycket svåra att träna bort vid ett senare tillfälle när man lärt sig dessa ovanor redan från början.

Skaffa en instruktör

En duktig instruktör ser dock dessa typer av fel i din teknik direkt och kan rätta till dem innan de hunnit bli en del av ditt muskelminne. Mycket har hänt med tekniken och numera är det faktiskt helt möjligt att skaffa en boxnings- eller kampsportinstruktör som kan ge dig lektioner online. Detta sker genom att instruktören följer din träning via webbkamera och kan ge dig instruktioner i realtid, så att du alltid får feedback på din teknik.

Detta är ett bra alternativ för den som bor långt ifrån ett gym eller som helt enkelt känner sig nervös och vill komma igång på rätt sätt utan att känna det extra tryck man får från att träna med andra. En sida som hjälper dig att hitta instruktörer både för träningspass online och för privat instruktion i hemmet är Superprof. Sidan innehåller instruktörer och lärare inom många olika ämnen och du kan lära dig till exempel boxning med Superprof genom att välja bland olika instruktörer, för att hitta en vars profil och prisbild passar dig.

Lär dig offline

Instruktion via webben är ett fantastiskt sätt för många nybörjare att komma igång. Men förr eller senare når man en nivå där man känner att man har lärt sig grunderna och vill träna mer intensivt. Har man en instruktör man gillar finns det då ofta möjlighet att boka privatlektioner och fortsätta sin träning med samma instruktör offline. Det är faktiskt inte så dyrt som man kan tro att ha en egen privatinstruktör och fördelen är att man kan träna helt i sitt eget tempo och lägga fokus på de delar man behöver arbeta på mest.

Dags att hitta ett gym?

Om du har gått rutten att träna en kampsport såsom boxning med en privatinstruktör når du ofta en punkt då du känner att du behöver ta dig till ett gym för att gå vidare till nästa nivå. Det härliga med kampsporter är just den kamratskap man kan uppnå genom att träna med andra. Tillsammans sporrar man varandra och genom att tävla och sparra mot sina träningskamrater håller man sig motiverad att ständigt bli bättre. Den biten får man inte på samma sätt om man tränar privat utan en grupp.

Men vi ska inte sticka under stolen med att det kan kännas jobbigt och lite otäckt att börja på ett gym som total nybörjare. Detta gäller dubbelt för dig som börjar träna som vuxen. Det är därför det kan vara helt ovärderligt att få chansen att i lugn och ro lära sig grunderna innan man börjar träna på gym.

Att komma in dag ett och redan veta hur man ska röra på sig, hålla sin gard och hur man slår olika slag med korrekt teknik gör att man kan känna sig betydligt tryggare. Tack vare möjligheten att hitta instruktörer online kan fler människor komma igång och pröva på boxning och andra kampsporter utan att känna för stor press i början. Det ger människor som annars inte vågat pröva chansen att komma igång med boxning. Det gör att det inte längre finns en ursäkt för att inte pröva på om du är nyfiken.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer