ArtikelNyhet

Luis Ortiz chans till revansch

Den 24 november (svensk tid) går returmatchen mellan den regerande tungviktsmästaren, Deontay Wilder, och utmanaren, Luis Ortiz. Senaste gången de två möttes var den 3 mars 2018 och matchen slutade i seger för Wilder. Nu har Ortiz en ny chans att besegra den niofaldige titelförsvaren och det kan bli hans sista. 

 

Deontay ”The Bronze Bomber” Wilder hade vunnit 39 matcher, varav 38 av dem var på knockout, när han gick upp i ringen mot den 6 år äldre Luis ”The Real King Kong” Ortiz. Sett till resultaten var Wilder förhandsfavorit men det skulle visa sig bli en tuff match. Ortiz hade fördel i de första ronderna och Wilder försökte slå ut sin motståndare i både femte och sjunde ronden. Ortiz reste sig gång på gång. Det dröjde till den tionde ronden innan Wilder lyckades få ned Ortiz i mattan och han vann på teknisk knockout.

Efter matchen hyllade Wilder Ortiz och titelmästaren sa till media att det hade varit en riktigt hård match. Ortiz sa i sin tur att han kände att han var nära att vinna. Om matchen bara hade pågått i några sekunder till hade han haft en chans, men domaren hann blåsa av matchen.

Nu kommer chansen. Den här gången hålls matchen på MGM i Las Vegas och enligt de senaste sportnyheterna och oddstipsen är det Wilder som är förhandsfavorit. Oddset för hans seger är 1.14, men Wilder och hans supportrar bör inte ta ut något i förskott.

 

Sedan det senaste mötet har Ortiz gått tre matcher och vunnit samtliga. Wilder har bara gått två. Den första var den uppmärksammade matchen mot Tyson Fury som slutade oavgjort. Den senaste var mot Dominic Breazeale då Wilder vann på knockout i den första ronden efter 2.17 minuter.

Ortiz är känd för att leverera kraftfulla slag. Hans storlek, som har gett upphov till hans smeknamn, gör honom svår att styra. Däremot har han hunnit fylla 40 år och det har lett till spekulationer om att hans bästa år har passerat. Detta kan både vara en för- och nackdel. Matchen kan vara hans sista chans att bli den första kubanen att vinna tungviktsbältet, vilket innebär att han kan ge allt. Det är också sannolikt att han vill ha revansch. Han kommer att gå in i matchen med resultatet 31-1 bakom sig.

Mycket står på spel

Den hittills obesegrade tungsviktmästaren har också mycket som står på spel. Dels ska Wilder försvara tungviktstiteln som han har haft sedan 2015. Han måste samtidigt försöka håll sig skadefri inför det kommande returmötet med Tyson Fury i början av 2020. Wilder är förhandsfavorit och hans resultat 41-0-1 talar för sig. Hans ortodoxa stil och extremt kraftfulla slag gör honom till en tuff motståndare. Han har vunnit 40 av sina matcher på knockout. Wilder ska däremot inte underskatta sin motståndare. Det värsta han kan göra är att gå in i matchen med inställningen att han har slagit Ortiz tidigare och att han enkelt kan gör det igen.

Båda boxarna har mycket att vinna och de behöver gå in i matchen med rätt inställning. Om Wilder vinner blir det tionde gången som han försvarar bältet, vilket tangerar Muhammad Alis rekord. Om Ortiz vinner kan han bli en nationalhjälte i sina bästa år.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer