Artikel

Hur mycket tjänar en UFC-fighter?

Vill du satsa på MMA och hoppas på att snabbt och enkelt tjäna de stora pengarna? Då kan det vara dags att tänka om. Även om enstaka fixstjärnor kan dra in helt enorma summor så gäller det att ha en realistisk budget i början av karriären. Det kostar nämligen en hel del att ens ta sig till UFC. Du behöver träna oerhört mycket, kunna betala de bästa tränarna och sannolikt ha svårt att ha ett vanligt jobb vid sidan om. Du kommer få betala resor och all promotion själv.

För att kunna genomföra en satsning gäller det att göra en budget där du noga går igenom förväntade intäkter och utgifter medan du tränar och tävlar på de lägre nivåerna. Du kommer behöva ta så många fighter som möjligt längs vägen.

Hur mycket en UFC-fighter tjänar varierar väldigt mycket. Det är en sport där toppen får stora summor pengar, medan mellanskiktet och botten får motsvarande en rätt medioker lön. De stora namnen som Conor McGregor och Khabib Nurmagomedov drar in 2,5–3 miljoner dollar per år i löneintäkter från UFC, utöver det tjänar de mångmiljonbelopp på olika sponsoravtal.

Snittlönen i UFC ligger på cirka en miljon svenska kronor om året. Men då ska du tänka på att de ovan nämnda fighters och ett par till drar upp siffrorna. Det som avgör vad en UFC-fighter tjänar är hur populär de är, hur många fighter de gått tidigare samt hur många matcher de går under året.

Även om du lyckas nå sportens högsta nivå kan du ändå inte räkna med att ha en inkomst som är marginellt mer än vad en normal arbetare eller lägre tjänsteman drar in på ett år. Ungefär 33% av UFC-fighters tjänade sexsiffrigt i dollar medans en tredjedel tjänade mindre än de genomsnittliga hushållens lön.

En UFC-fighter får en grundlön som varierar beroende på ranking och efterfrågan, grundlönen betalas ut oavsett om man vinner eller förlorar. På galor finns det oftast olika bonusar att vinna där “Performance of the Night” och ”Knockout of the Night” är några exempel. Många gånger är bonusen lika stor som grundlönen, vilket såklart gör det lönsamt att vinna.

Andra utgifter är träningsläger, tränare, promotion, egen hemsida och så vidare. Som alltid är det så att ju populärare du är desto mer kan du tjäna på annat än själva fighterna. Och för att bli populär måste du satsa. Ha därför en marknadsplan och tävla mycket.

Bra verktyg är sociala medier, PR/tidningar, intervjuer med podcasts och en egen hemsida med många bra och inspirerande bilder. Det gäller att se sig själv som ett “varumärke” och marknadsföra sig på alla tänkbara sätt.

Övriga intäkter som fighter

Att tjäna tillräckligt mycket pengar på endast fighterna och galorna är alltså svårt. Du kommer vara tvungen att skaffa dig extrainkomster. De som börjar bli namn inom sporten kan få sponsoravtal med kända märken eller företag eller kommersiella samarbeten, eller åtminstone få all utrustning och sponsrade resor. Många arbetar dock  extra som tränare och liknande uppdrag för att få ekonomin att gå ihop. De flesta galor har också särskilda priser som ”Performance of the Night-bonusen”, bästa knockout och så vidare där du får extra betalt.

Om du vill läsa om skillnaden på ersättning mellan boxare och MMA-fighters så finns det en bra artikel här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer