Tyson Furys väg till rematchen mot Deontay Wilder

Drygt ett år efter deras senaste möte kommer Tyson Fury och Deontay Wilder att gå upp i ringen igen. Matchen hölls i december 2018 och gick i alla 12 ronder. Till bådas missnöje slutade matchen oavgjort. Nu är det bekräftat att de kommer att mötas igen den 22 februari, på en arena som ännu inte bestämd. Innan det efterlängtade mötet ska Tyson ”Gypsy King” Fury däremot ställas mot den ännu obesegrade svensken Otto Wallin på T-Mobile Arena, i Las Vegas den 14 september. Britten är säker på att han kommer att vinna den kommande matchen, men bör inte glömma bort sina egna ord om det nya motståndet.

Tillbaka efter tung tid

Tyson Fury var en gång en oövervinnerlig tungviktsmästare. 2015 blev han världsmästare i både WBA (Super), IBF, WBO och IBO. Han slog även ut den dåvarande, och långvariga, mästaren Wladimir Klitschko från Ukraina. Däremot var hans största motståndare han själv och han fråntogs titeln i IBF när han gav ett positivt drogtest 2016. Efter det stängdes han av från boxningen och en tid av depression och missbruk väntade. 2018 hade han fått ordning på tillvaron och var tillbaka i ringen med en ny inställning. Han var också 52 kg lättare och mer vältränad.

Fury vann sin comebackmatch mot albanen Sefer Seferi efter fyra ronder. Ett halvår senare väntade mötet mot Wilder. Efter decembermatchen dröjde det till den 15 juni i år innan 31-åringen ställde upp i ringen igen, och den här gången var han underdog. Matchen hölls på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas inför drygt 9000 åskådare. Motståndaren var tysken Tom Schwarz, som inför matchen var obesegrad. Det var planerat att matchen skulle gå i 12 ronder, men den tog slut fort. Fury slog ut tysken med en teknisk knockout i andra ronden efter 2:54 minuter. Det var Furys snabbaste seger sedan han slog ut Hans-Joerg Blasko i mars 2010 i första ronden. Efter matchen fick Fury mersmak för Las Vegas och annonserade snabbt ut att han ville gå en ny match i staden. Utmanaren blev efter många om och men Otto Wallin.

Wallin: ”Matchen jag har drömt om”

Den 28-årige svensken har en imponerande men fortfarande okänd karriär. Han har boxats sedan han var 15 år gammal och vunnit samtliga av sina 20 proffsmatcher. 13 av dem har varit på TKO/KO. Hans senaste match gick mot amerikanen Nick Kisner den 13 april. Matchen fick tyvärr avbrytas utan vinnare då båda motståndarna fick blodvite i den första ronden efter en ofrivillig skallning. Innan dess hade han inte gått en match sedan april 2018, då han vann mot landsmannen Adrian Granat. Med så få matcher bakom sig de senaste månaderna är det inte konstigt att han är underdog inför matchen mot en av världens bästa boxare. Enligt siffrorna för att spela på odds online är Fury förhandsfavoriten med ett genomsnittligt odds på 1.05. Oddsen för svensk vinst är 15.00 och 41.00 för att matchen slutar oavgjort.

När det blev klart att Fury skulle gå en match mot svensken var det många som ifrågasatte valet. Dels var det inte många som visste vem Wallin var och dels ansågs valet av motståndare var för enkelt och orättvist. Den före detta världsmästaren Anthony Joshua har öppet uttryckt sina åsikter om hur ojämn den kommande matchen är. Enligt honom är Wallin en tungviktare på lägre nivå och Fury en av de bästa boxarna i världen. Wallin har inte låtit kritiken tära på honom. Och om det har det, syns det inte. Enligt honom är det här en match som han har drömt om att gå sedan han började boxas. Bara för att han inte har synts i större matchsammanhang innebär det inte att han inte är redo. Han säger sig även ha flera fördelar mot den tunge ”Gypsy King”, såsom sin längd och det faktum att han är vänsterhänt (southpaw). Trots att han inte har mött de allra bästa boxarna i proffsmatcher innebär det heller inte att han inte har känt på deras stilar. Wallin har sparrat med boxare som just Anthony Joshua och Jarrell Miller m.fl. Svensken förbereder sig nu på ett privat gym i New York och han ska ha studerat Furys stil för att vara förberedd för mötet som han har väntat på hela sin karriär.

Den enda som tackade ja

Wallin var inte den enda som gav svar på kritikernas åsikter om den kommande matchen. Även Fury ställde sig bakom matchen genom att hävda att svensken var den enda som tackade ja. Enligt britten ska boxarna Alexander Povetkin, Kubrat Pulev, Charles Martin och Trevor Bryant alla ha tackat nej. Jarrell Miller och Dillian Whyte var inte tillgängliga för att ens få frågan och andra motståndare var uppbokade för andra matcher. Wallin var enligt Fury den högst rankade motståndaren som både var intresserad, och intressant. På kommentarerna om att Wallin är en boxare av lägre klass svarade Fury att det finns flera exempel på boxare som har kommit som underdogs från ingenstans och faktiskt vunnit matcher. I en intervju med Behind the Gloves lyfte han fram att Anthony Joshua borde känna till det, och syftade till att Joshua slogs ut av Andy Ruiz i New York i juni. I och med den vinsten blev Ruiz den första mexikanen att bli world heavyweight champion.

Varför så många boxare valde att säga nej till en match mot Fury gav britten inget svar på. Det kan bero på Furys matchresultat på 28-0-1, men det kan också bero på hans ofta oförutsägbara stil. Hans storlek är en fördel och hans år av erfarenhet har gjort att han är skicklig på flera olika slag. Han har heller inga problem med att prata med sina motståndare under matchen för att försöka få dem ur balans.

Trots lovorden om att matchen är tillräckligt rättvis är Fury säker på sin seger. Han har redan planerat för att vinna och säger sig vilja gå en match på hemmaplan i Storbritannien i december för att förbereda sig inför den kommande rematchen mot Wilder i februari. Oddsen må vara emot svensken men som Fury sa, en underdog från ingenstans kan vinna matcher.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer