ArtikelNyhet

Landslagschef Robert Erikssons tankar om judo-VM och uppladdningen inför OS

Årets VM i judo har varit ett av de bästa världsmästerskapen för svensk del där två stycken tagit sig vidare till bronsmatch. Bara VM 1986 när Sverige tog silver har varit bättre. Landslagschef Robert Eriksson delar med sig av sina tankar om VM och hur uppladdningen inför OS nästa år ser ut.

Sverige har haft svårt att lyckas på VM genom tiderna. Sveriges enda VM-medalj erövrades 1986 av Elisabeth Karlsson (mamma till landslagets Marcus Nyman). Sedan dess har Sverige bara nått enstaka femteplatser men ingen mer medalj. I år var Sveriges bästa VM sedan 1986 när både Anna Bernholm och Marcus Nyman tävlade om bronset men tillslut slutade 5:a. Vi pratar med landslagschef Robert Erikssson om tankarna kring VM och hur uppladdningen inför OS fortsätter.

Hur skulle du sammanfatta VM för svensk del?

– Det har varit ett bra VM med flera bra prestationer. Dels blev det ganska många matchvinster för de flesta och dels bröt vi en negativ trend som vi haft på VM. Vi har inte varit i medaljmatch på VM sen 2014 och i år lyckades vi komma till två medaljmatcher. Det är bra! Flera stycken vann också över personer som på pappret är bättre, framförallt Anna, Marcus och Robin Pacek gjorde det bra.

Vad tar ni med er från VM?

– Att vi har en bredd i landslaget där alla kan prestera när det behövs. Den enda som inte vann en match den här gången var Tommy Macias, men han var istället den som presterade bäst senast på EM när han blev europamästare. Och på EM var inte ens Marcus med men nu går han in och blir 5:a på VM. Det är ganska talande för gruppen, att alla kan kliva fram och lyckas. När någon misslyckas så kan någon annan kliva fram. Det ger en trygghet i gruppen.

Svenska landslaget har haft svårt att lyckas på VM. Vad beror det på?

– Vi har helt enkelt haft för få som är på den här nivån. Det är ofta samma nationer, de som har en stark judotradition, som går långt för de har fler aktiva på den här nivån än vi har. Sen har vi också haft lite otur med en del stolpe ut i viktiga lägen.

Vilka bitar kommer ni framförallt att arbeta vidare på inför OS?

– Det är väldigt individuellt. Nästan alla matcherna vi förlorade var på svagheter varje individ har. De flesta förlorade mot judostilar som de ofta har svårt för så det behöver vi arbeta vidare med på individnivå.

OS avgörs på samma arena som årets VM, vad betyder det att få möjlighet att tävla på den arenan redan nu på VM?

– Det är ingen nackdel att har varit där men så stor påverkan har det inte. Arenan kommer byggas om och det kommer vara mycket som är annorlunda. Men visst finns det förstås en trygghet i att ha varit där tidigare.

Hur ser planen ut framöver för det svenska landslaget?

– Det blir ett kort uppehåll för de flesta. Alla ska vidare till Grand Prix i Tashkent om tre veckor, förutom Anna som redan ligger bra till i kvalet och som behöver vila en lätt skadad armbåge. Sedan fortsätter vi med tävlingar och träningsläger på samma sätt som tidigare.

Not. I judotävlingar kommer två judoka på 3:e plats, vinnarna av de två bronsmatcherna. Förlorarna av bronsmatcherna kommer på 5:e plats. Det finns inga 4:e placeringar.

Foto på kvartsfinal mellan Marcus Nyman i blått och ungraren Krisztian Toth av Marina Mayorova, IJF.

Text via Svenska Judoförbundet
Foto på Landslagschef Robert Erikssons av Alf Tornberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer