Artikel

Det visste du inte om Dana White

UFC-organisationens sittande och hittills enda vd, Dana White, är en karaktär för sig. Hans frispråkighet, kontroversiella beslut och vision för UFC har gjort honom älskad och hatad. Förra året skrev Dana White ett nytt 7-årskontrakt med UFC, och det här viste du förmodligen inte om honom.

Började som manager

Dana White var aldrig kamsportsproffs själv. Han har en bakgrund inom jujutsu och boxning men blev istället tränare och manager. Innan han blev president för UFC var han manager för Chuck Liddell och Tito Ortiz. Dessa är organisationens största rivaler och det ryktas att rivaliteten uppstod under tiden med Dana. Detta ledde till en osämja mellan Ortiz och White som fortsätter än idag.

Dana har uttryckt en vilja att promota boxning på samma sätt som UFC. Han tycker att det saknas planering och det hålls för få matcher som publiken verkligen vill se. Dana var den som promotade matchen mellan boxaren Floyd Mayweather och Conor McGregor, som sågs av 6,5 miljoner tittare.

Inga kvinnor i UFC

Om han inte var kontroversiell innan blev Dana White det efter att han 2011 sa att kvinnor aldrig skulle få vara med i UFC. Men närmare två år senare gick UFC ihop med Ronda Rousey för att kampanja för kvinnliga UFC-fighters.

UFC 193 (2015) var första gången som två kvinnliga fighters mötte varandra i ett huvudevent på en arena för 70 000 åskådare. Ronda Rousey ställdes då mot Holly Holm, som för första gången besegrade Rousey. Rousey har sedan dess försökt att göra comebacker men hon har inte lyckats ta sig tillbaka. Holly Holm är fortfarande aktiv och kommer att möta Amanda Nunes den 7 juli i UFC 239. Enligt bet365 har Nunes bäst odds att vinna med 1.28 mot 3.75.

Missade ingen match på 11 år

Dana har suttit som vd för UFC sedan 2001. Det var också han som övertalade bröderna Frank och Lorenzo Fertitta att köpa organisationen av Semaphore Entertainment Group. De tre hade känt varandra sedan 80-talet och Lorenzo och White gick på high school tillsammans. Det har hävdats att vänskapsbanden går långt tillbaka i tiden, men det var i själva verket ett bröllop hos en gemensam vän på 90-talet som verkligen förde dem samman.

Sedan starten har han varit synonym med organisationen och han fanns på plats vid varje event fram till 2012. Då missade han UFC on Fuel: Korean Zombie vs Poirier. Anledningen till hans frånvaro var att läkare hade upptäckt att han led av Méniéres sjukdom, som orsakar yrsel och hörselsvårigheter. Dana hävdar att sjukdomen är en avart av ett slagsmål från hans ungdom, men den kan också vara genetisk.

Utöver ovannämnda kuriosa finns det flera rykten och delvis sanna berättelser som Dana Whites sätt att styra UFC och möta media och fighters. Det är ingen hemlighet att han och Conor McGregor inte är goda vänner utanför UFC, även om Dana har tagit McGregors sida när journalister har frågat om hans fightingframtid. Dana har till och med sagt att irländaren inte tackar nej till en fight.

Kanske kan relationen med McGregor bli vänskaplig någon dag. Osämjan med Tito Ortiz verkar däremot aldrig få ett slut, men, man ska aldrig säga aldrig om Dana White.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer