Artikel

The Octagon – en ikonisk symbol för UFC

The Octagon har kommit att bli en symbol för världens ledande organisation inom MMA, UFC. Lika fruktad som åtrådd bland medlemmarna har den sin självklara plats i centrum för varje Fight Night. Den skapades med både säkerhet och rättvisa i tankarna och den är idag en symbol för den kvalitet som hålls under matcher arrangerade av UFC. Här ska vi titta lite närmare på hur den kom till och även gå igenom några hårda fakta om världens mest kända fighting-arena där många historiska matcher gått av stapeln.

När UFC bildades 1993 kom även behovet av att ta fram en ny typ av arena där matcherna kunde hållas. Genom att samla olika former av martial arts-utövare var det viktigt att de kunde mötas i en arena som inte skulle ge en viss sport någon fördel. Boxningen har sin kvadratiska ring och brottningen sin cirkelformade matta, för att ge ett par exempel. När nu utövare av dessa olika sporter skulle mötas var det viktigt att komma på en ny form, någonting som varken var cirkel eller kvadrat. Då passade en åttkantig form bra. Den skulle inte ge några fördelar åt till exempel boxare som var vana att tränga in sina motståndare i ett av hörnen. Den vidare vinkeln i hörnen gör också att deltagarna kan vara mer rörliga vilket ger mer händelserika matcher med möjlighet till spännande vändningar. Sist men inte minst stod säkerheten i fokus när oktagonen skapades. Genom att hägna in hela ringen med vadderade pelare och galler förhindras att deltagare oavsiktligt kan ramla, eller kastas, ut under matchens gång. Något som har hänt åtskilliga gånger vid exempelvis boxningsmatcher, ofta med onödiga skador som följd.

Plats för sponsorer

The Octagon ger även plats för goda möjligheter till sponsoravtal. Varje match ses av tusentals, om inte miljontals tittare och det är i The Octagon som all action händer. En av UFC:s officiella sponsorer är marknadsledaren inom online poker – PokerStars. Under Fight Nights kan du märka av deras närvaro i The Octagon och även runt om i arenan där matchen hålls. Samarbetet är även synligt på sponsorns webbsajt tack vare många olika specialspel och kampanjer. För att ytterligare förstärka sponsoravtalet kom PokerStars tidigare i vår med nyheten om att de har utnämnt tre av UFC:s fighters till ambassadörer. Dessa tre är Bruce Buffer, Daniel Cormier och Johnny Walker.

Hajar och elektricitet

Grundarna av UFC ville att MMA skulle växa och få högre status som sport. De förstod att ett bra sätt att åstadkomma det på var att kunna tv-sända matcherna. Genom att skapa en publikvänlig sport kunde de nå ut till många tittare. Ett steg i att skapa den nya tittarvänliga-approachen var att ta fram en ny ring där kämparna skulle mötas. Under arbetets gång kom många vågade idéer upp. Allt från att omgärda ringen med elektriskt staket till att det runt ringen skulle sättas upp gigantiska akvarium med simmande hajar (du kan se fler av dess idéer i klippet ovan). Lite synd kanske att inte någon av de spektakulära idéerna blev verkligenhet men de beslutade sig ändå för att använda sig av den unika formen med åtta kanter.

En oktagon är någonting av en blandning mellan en cirkel och en fyrkant. Föreningen av två symboliska former gör oktogonen till en symbol som används över hela världen. Den mest välkända symbolismen runt oktagonen är uppfattningen om att cirkelformen representerar jorden och att rektangeln symboliserar himlen. En symbolik inte helt långt ifrån UFC:s matcher där mycket står på spel. Oktagonen återfinns även inom asiatisk mytologi, ibland för att omge de kinesiska symbolerna ying och yang. Även detta kan sättas i samband med MMA som förenar många av de asiatiska kampsporterna med lång tradition.

Hårda fakta

The Octagon är ett skyddat varumärke och den består av en åttkantig ring omgärdad av vadderade pelare förenade av svart galler. Dess diameter är 11,5 meter, där 9,1 meter består av den yta där matchen tar plats. Det finns två ingångar till The Octagon, en på vardera sida, där de tävlande, deras team samt domaren kan gå in och ut. Den handmålade canvasduken tillverkas exklusivt för varje match och den används endast en gång. Senaste tillfället den svenska publiken hade möjlighet att få se denna unika arena live var i våras i Stockholm när Alexander Gustafsson gick sin sista match.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer