Artikel

Kampsport och handikapp

Grunden i kampsport är att alla är välkomna, ingen lämnas vid dörren och alla hjälper varandra att utvecklas och bli bättre. Att bära på ett handikapp eller funktionsnedsättning ska inte vara något som hindrar dig från att träna och ha kul. Beroende på vilken typ av handikapp du bär, kan du välja en sport där ditt handikapp inte spelar någon roll eller hitta en klubb som är villig att hjälpa dig nå dina mål med sporten.

Synskada

En synskada är oftast inget hinder från att delta i kampsporter. Har du stora problem med synen kan du undersöka om ditt synfel går att behandla med laser. En laserbehandling kostar i dagsläget, enligt ögonkliniken Lirema, 16 500 kronor. Priset kan så klart gå upp och ned beroende på vald klinik.

Om du sysslar med en kampsport som innebär mycket närkontakt och kast såsom ju-jutsu rekommenderar vi att du bär linser istället för glasögon. En felaktig landning kan krossa glasögon och riskera din syn. Är du delvis eller helt blind på ett öga påverkas djupseendet vilket kan försvåra övningar och försvar mot motståndare men såvida du är medveten om dina egna begränsningar finns det ingen anledning varför du inte skulle kunna delta.

Funktionshinder

Att lida av reumatism, cp-skada, ryggmärgsbråck eller mentala funktionshinder ska inte hindra någon för att tänka på sin hälsa och ha en rolig aktivitet vid sidan av vardagslivet. I Luleå finns Luleå Wadokai, en karateklubb som riktar sig mot personer med olika funktionsnedsättningar. Ägaren, Pontus Johansson, har själv en cp-skada och svart bälte. Budomästare från Japan reser runt halva jordklotet för att besöka hans dojo och få tips hur de kan starta klubbar för funktionshindrade. Tanken med kampsport och det svarta bältet eller att du ska ”bli en Bruce Lee eller Jackie Chan”. Traditionell kampsport handlar desto mer om hängivelse, disciplin och att förvalta tekniker och kunskaper. Tekniskt sett kan inte Pontus Johansson få svart bälte eftersom han inte kan utföra alla övningar, men som han själv säger:

“Men samtidigt är graderingen även en slags hedersgrad eller förtjänstmedalj. Jämför en person som inte har de fysiska förutsättningarna, men som kommer på alla träningar, är dedikerad, motiverad och anstränger sig med en person som är atletisk och har lätt för sig men inte tränar så mycket. Vem har gjort den största bedriften? Vem har utvecklats mest? frågar Pontus.”

Ibland handlar det helt enkelt om att hitta rätt tränare och klubb, inte rätt sport. Det mesta går att justera, övningar kan förändras och tekniker går att justera för att passa individen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer