Artikel

Livet efter buren: 7 karriärer efter proffskarriären

Kaffekung, kampsportspresident, ståuppkomiker eller varför inte cannabishaj? Häng med på några anmärkningsvärda exempel på vad proffsfighters gjorde efter de hängt upp handskarna på väggen.

Elitidrott är skoningslöst. Du offrar tid, relationer och vanligen hälsan för ett bälte som hägrar i horisonten och få når. Oavsett om du kommer hela vägen fram eller pensionerar dig med medelmåttig matchhistorik väntar samma avgrund, dagen då allt är borta: inkomsten, identiteten, ja halva livet. Vissa stannar inom sporten som experter, somliga slickar såren på operationsbordet, andra hittar kreativa sätt att tjäna en slant. Här är ett festlig mix av mer intressanta karriärer efter åren i UFC:s oktagon.

Anthony ”Rumble” Johnson (22-6)

Efter titelförlusten mot DC i april 2017 och plötsliga pensioneringen hade han visst bestämt sig för att ge in i cannabisbranschen istället – en affärsrörelse i tiden till följd av legaliseringar av medicinsk marijuana i amerikanska stater. I sammanhanget kan även forna flugviktaren Ian ”Uncle Creepy” McCall (13-7) nämnas, som också haft näsa för cannabisaffärer. På Anthony Johnsons Instagram framställer han sig som väldigt nöjd med sin nya karriär. Men kanske var inte gräset grönare på andra sidan, med tanke på tissel och tassel om Johnsons möjliga comeback i buren.

Brendan ”Big Brown” Schaub (10-5)

Som kampsportare är han främst ihågkommen för att ha knockat kickboxningslegendaren ”Mirko Cro Cop” i oktagonen. Kampsportsnörden minns också när hans polare Joe Rogan gav broderliga men hårda sanningar om att Schaubs kompetens i buren inte dög för nivån han hamnat på (återupplev den obekväma konversationen här). Joe Rogan rekommenderade honom att lägga benen på ryggen och pensionera sig innan han fick betala blodpris, ett råd han följde under 2015. Sedan dess har det gått strålande för honom i underhållningsbranschen: han är populär poddare, ståuppkomiker, skådis och programledare i en rad olika amerikanska tevekanaler.

Gina ”Conviction” Carano (7-1)

Låt dig inte luras av de förhållandevis få MMA-matcherna: Gina är en av de första och största inom kvinnlig MMA, bakgrunden är inom thaiboxning. Sedan pensioneringen efter en förlust mot Cris Cyborg har Gina Carano blivit framgångsrik i Hollywood. Vi har sett henne slåss mot Michael Fassbender i spionthrillern Haywire (2011), mot Michelle Rodriguez i Fast & Furious 6 (2013) och framför allt som Angel Dust i Deadpool (2016). Sedan december 2018 ingår hon i Star Wars-universumet via The Mandalorian.

Brian ”All-American” Stann (12-6)

Förlustmatcherna som den före detta marinkårssoldaten drog på sig var mot respektabla namn, som Wanderlei Silva, Michael Bisping och Chael Sonnen. Efter kampsportspensionen 2013 kommenterade han i UFC och amerikansk fotboll, därefter blev han renodlad business bortom buren. I nio års tid var han högsta höna på Hire Heroes, en hjälporganisation för amerikanska krigsveteraner. Numera är Brian boss på ett företag inom fastighetsbranschen. Han gör lugnt sagt skäl för sitt smeknamn och Dana Whites konstaterande ”one of the classiest people on Earth”.

Keith ”The Dean of Mean” Jardine (17-11)

Trots att fightingkarriären gick ner som en pannkaka hade Keith Jardine mycket minnesvärda ögonblick i buren, som vinsten mot Chuck Liddell och Forrest Griffin. Parallellt med proffsfightingen gjorde Keith filmstunt och mindre roller i stora produktioner. Idag kan vi se hans hårdkokta uppenbarelse i filmer som Bird Box, Inherent Vice, Logan, The Punisher 2, Breaking Bad och John Wick. Inte nog med filmrollerna, han har också blivit kaffekung genom Caveman Coffee. Som fun fact kan vi nämna att en av koffeinstinna medgrundarna stavas Tait Fletcher och syntes hastigt i The Ultimate Fighters tredje säsong. Liten värld.

Rich ”Ace” Franklin (29-7)

Den forna mellanviktsmästaren jobbade sympatiskt nog som gymnasielärare i matte, han samkörde karriärerna tills kampsporten kallade på Franklins fulla uppmärksamhet. Ett beslut som hans pappa ville strypa honom för – på den tiden betraktades MMA som mänsklig tuppfäktning. Franklin lanserade klädmärket American Fighter redan 2002 och kunde tio år senare sälja majoriteten av företaget. 2013 försökte han haka på juicevågen, året därpå blev han uppvaktad av asiatiska MMA-organisationen ONE där han idag är vicepresident och ansikte utåt. Inte illa pinkat av en mattelärare. Här ovan kan du se avsnitt ett av Mr Franklins nya MMA-talangjaktsserie.

Chael ”The American Gangster” Sonnen (30-16)

Han sållar sig till skaran gubbar som medialt kapitaliserat fint på tiden i kampsportens rampljus. Chael Sonnen stack tidigt ut som en snacksalig man, vars röst vi knappast hinner sakna med tanke på den stadiga strömmen monologer i hans sociala medier. Han har varit sportkommentator, programledare, republikansk politiker, grundat och sålt en pizzeria, verkat i fastighetsbranschen där han dessutom dömts för pengatvätt och lånebedrägerier. Nåväl, man ska väl göra skäl för sitt smeknamn. Huruvida Sonnen egentligen ska klassas som pensionerad fighter är också något att diskutera i små grupper, då hans återbesök i Bellators bur känns som nostalgiskimrande semispektakel.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer