ArtikelNyhet

Stor genomgång av viktklasserna i SM i thaiboxning – herrarna

Informationsansvarige för SBKF, Jonathan Broberg, kollar traditionsenligt in årets viktklasser inför SM i thaiboxning och nu är det dags för herrarnas viktklasser.

-57kg
Giang Hoang, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Javad Vahid Rezah, Fighter Muay Thai Förening
Nicholas Bryant, Göteborg Muay Thai IF
Rodrigo Silva, South Side Muay Thai IF
Jonathan Zeray, Klubb Sweden Top Team
Jonathan Hammar, TIP Muay Thai IF

“Ingen av fjolårets finalister Jonathan Åman eller Johan Nörgaard finns med. Så för mig sticker tre namn ut i den här vikten. Giang Hoang, som vi alla vet vad han kan prestera. Har varit i VM-final och är viktklassens största namn. Jonathan Zeray har varit med ett tag nu och är en frisk fläkt som ofta gör bra ifrån sig, även internationellt. Rodrigo Silva gör comeback efter många år som endast klubbledare, och så som jag minns honom var han obeveklig och väldigt teknisk. Ska bli härligt att se honom igen.
Javad Vahid Rezah har lite udda stil där han går med högern före i slagen och jag såg honom i en match i höstas, och gillade det jag såg. Nicholas Bryant har gjort bra ifrån sig i bland annat MMA och gör en intressant SM-start. Jonathan Hammarhar jag inte sett något av, men TIP brukar få fram spännande fighters.”

Brobergs håll ögonen på: Giang Hoang, har haft det tuffare på slutet men är extremt kompetent. Var står han? Och, förstås, Rodrigo Silvas comeback – missa inte det!

Giang Hoang vinner kvartsfinalen i VM 2014 i Malaysia
Foto: Jonathan Broberg

-60kg
Mario Liljedahl Videla, Renyi Umeå Idrottsförening
Anusorn Sittirak, 5-Star MuayThai IF
Kim Falk, Drakstadens Kampsports Klubb
Sam Ghoroghi, Fighter Muay Thai Förening
Filiph Waldt, Göteborg Muay Thai IF
Liam Komijani, OneChai Muaythai & K1 IF
Sheriff Rahimi, Rönninge Salem Kampsportsklubb
Ali Mehrvash, BK Slagskeppet Muay Thai

“Den regerande svenske mästaren och landslagsstjärnan Filiph Waldt är förstås en av de stora favoriterna till guldet i viktklassen. Waldt har haft en magnifik utveckling och är en av SM:s stora affischnamn. Bakom honom känns det mer öppet. Hamza Bougamza saknas tyvärr, men Kim Falk är med och han kan få till det, det vet vi. Mario Liljedahl Videla har bland annat en bakgrund i MMA och shootfighting, som blir kul att se i den här kontexten. Ali Mehrvash var med ifjol och är snabb och teknisk. Anusron Sittirak har fin stil och ett stort hjärta som kan bli problematiskt att möta. Jag vill minnas att jag sett Sam Ghoroghi i HMT Battle för ett par år sedan, och där gjorde han en fin match. Kan säkert rubba en del cirklar i den här vikten. Så sent som i januari möttes Antonio Checa och Ali Reza Mehrvash, då vann den sistnämnde och det kanske kan bli ett returmöte dem emellan under SM. Sheriff Rahimi har fått ytterligare ett år i sin utveckling, som varit bra överlag på sistone. Liam Komijani från Onechai har jag inte sett förr, så det blir en ny bekantskap.”

Brobergs håll ögonen på: Filiph Waldt, vars kvaliteter också borgar för öppna och sevärda matcher.

-63,5kg
Alexander Johannesson, Fighter Muay Thai Förening
Nazim Kazem, Göteborg Muay Thai IF
Melvin Lindström, Halmstad Muay Thai IF
Robert Nordkvist, OneChai Muaythai & K1 IF
Mathias Jonsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

“För mig är den regerande svenska mästaren och VM-bronsmedaljören från ifjol Mathias Jonsson alltid en fröjd att se i ringen. Avig, men samtidigt otroligt hårda tekniker som suger musten ur motståndet. Den på förhand stora utmanaren, tror jag,  finns i Nazim Kazem, Han har erfarenhet och hårdhet att en bra dag kunna störa alla i viktklassen. Alexander Johannesson har också samlat på sig meriter och mötte Waldt tidigt i SM ifjol, och trånar säkert efter revansch. Melvin Lindström blir kul att se och Robert Nordkvist har också en del lurigheter i sin arsenal att kunna plocka fram.”

Brobergs håll ögonen på: Mathias Jonsson, som brukar vara värd entrépengen.

-67kg
Joakim Anrep – Nordin, Apex Kalmar Idrottsförening
Jovan Gardasevic, Drakstadens Kampsports Klubb
Robin Sundlöf, Göteborg Muay Thai IF
Kenny Hong, Halmstad Muay Thai IF
Fredrik Oskarsson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Mathias Carlsson, IF Ironman Fighting Academy i Norrköping
Samuel Persson, Malmö Muay Thai IF
Marcus Kenstam, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Michel Väisinän, OneChai Muaythai & K1 IF
Eric Engström, BK Slagskeppet Muay Thai
Freddy Gonzalez Castro, Idrottsförening Vasa Pretorian

“En viktklass som kan gå hur som helst. Nils Olsson saknas (som han saknas) och det öppnar för fjolårets silvermedaljör Kenny HongJoakim Anrep finns som en outsider, likaså duktige och rivige Robin SundlöfJovan Gardasevic matchades så sent som i slutet av januari med seger som utgång då. Har bra distanstekniker, frågan är bara hur långt det räcker. Marcus Kenstam är också en uppstickare som kan nå hela vägen och där väntar jag lite på att han ska nå nästa nivå. Freddy Gonzalez Castro mötte Mathias Jonsson i -63,5 ifjol, nu kliver han upp en vikt och vad kan det innebära för honom. Eric Engström har rutin från SM förr och väntar också han på sitt stora genombrott. Mathias Carlsson är rutinerad och kommer vålla besvär för motståndarna, med sin pricksäkra stil. Michel VäisinänSamuel Persson och Fredrik Oskarsson har jag inte sett i match förr, men det jag har hört om dem låter också det spännande. Jag tror ändå att vikten är vigt åt Kenny Hong.”

Brobergs håll ögonen på: Viktklassen i stort. Många som har guldet i sikte nu och viktklassen känns mer öppen än på många år. Blir väldigt spännande.

-71kg
Adel Ekvall Halila, Halmstad Muay Thai IF
Kevin Mickelsson, 5-Star MuayThai IF
Shwana Kadirzada, IF Ironman Fighting Academy i Norrköping
Robbie Daniel, Malmö Muay Thai IF
Alexander Bertilsson, Nak Muay Varberg Idrottsförening
Andreas Nilsson, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Jonathan Larsson, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening

“Ifjol skadade sig Sanny Dahlbeck under SM och han saknas tyvärr i år i viktklassen. Dahlbeck är sannolikt Sveriges största stjärna annars på herrsidan. Men det finns kompetens kvar i vikten. Adel Ekvall Halila är regerande mästare och är finurlig, rörlig och hård. Han utmanas främst, tror jag, av Kevin Mickelsson och Jonathan Larsson. Mickelsson har gått en del proffsmatcher och är trots sin ringa ålder välmeriterad. Jonathan Larsson har jag sedan länge fattat tycke för, med sin avslappnade, gungande stil. Larsson mötte Shwana Kadirzada på templet i somras, då med seger för Larsson i en härlig och fartfylld tillställning. Robbie Daniel mötte Kevin Mickelsson i SM i fjol och det skulle vara kul om de båda möttes i en returmatch nu. Alexander Bertilsson blir kul att följa och detsamma säger jag om Andreas Nilsson, som jag såg i en tuff match nyligen mot talangen Anton Sjöqvist.”

Brobergs håll ögonen på: Jonathan Larsson, som jag tror kan få sitt genombrott i år.

Foto: Benjamin Bayard

-75kg
Otman Boujerad, Fighter Muay Thai Förening
Ludvig Forsberg, Malmö Muay Thai IF
Ludvig Friberg, BK Slagskeppet Muay Thai
Otabek Ergashev, Klubb Sweden Top Team
Anton Sjöqvist, Tullinge Muay Thai thaiboxningsförening
Adam Johansson, Varbergs Thaiboxningsklubb
Wictor Lindroth, Föreningen Värnamo Martial Arts

“Tyvärr blir det ingen Abdallah Habib, som inte kommer till start och det är en viktklass som ser annorlunda ut jämfört med ifjol. Då möttes Marcus Sundin Liljedorff och Otman Boujerad i final. I år är Sundin Liljedorff i en högre viktklass (-81), samtidigt tillkommer talangen Anton Sjöqvist, som har grymma internationella meriter från juniortiden, och publikfriaren och showaren Otabek Ergashev. Jag stötte på honom första gången under VM i Jönköping, där Otabek vann B-klassguld. Skador har sedan hämmat utvecklingen men frisk och hel är han definitivt en guldaspirant. Ludvig Forsberg var i final för två år sedan och mötte då Costas Nanga, och Forsberg har tuffheten och hårdheten att skaka om. Ludvig Fribergs medverkan i SM blir fin att följa. Det blir också roligt att se vad teknikern Adam Johansson och den hårdsatsande Wictor Lindroth, som enligt vn.se har sagt upp sig från jobbet för att satsa på SM, kan åstadkomma.”

Brobergs håll ögonen på: Vem är den nya stjärnan i -75 – Ergashev, Sjöqvist, Lindroth, Boujerad har alla potential – men vem vinner? Öppet.

Foto: Jonathan Broberg

-81kg
Arthur Balekelayi, 5-Star MuayThai IF
Saman Ahanin, Fighter Muay Thai Förening
Sebastian Johansson, Gladius Idrottsförening
Joakim Hägg, Göteborg Muay Thai IF
Marcus Sundin Liljedorff, Halmstad Muay Thai IF
Cristopher Bajo, Malmö Muay Thai IF

“Ingen Isak Tens eller Mattias Johansson som kommer till start. Och inte heller kommer Constantino Nanga eller Johan Andersson att dyka upp i SM. Kraftiga avbräck, absolut, men det finns kvalitet kvar i vikten ändå. Marcus Sundin Liljedorff vann SM i -75 ifjol och går upp en vikt i år, och han är otroligt sevärd. Jag hör också mycket gott om Saman Ahanin som blir intressant att se. Joakim Hägg är en räv i sammanhanget och kan mycket väl utmana om den allra ädlaste av medaljvalörer. Sebastian Johansson är lurig och påhittig i sin stil och kan hota om medaljer, förstås. Cristopher Bajo känner vi till också från MMA:n, gör en kul SM-start. Och vad kommer 5-stars Arthur Balekelayi komma med? Där finns det mycket att plocka fram, tror jag.”

Brobergs håll ögonen på: Hur kommer det gå för Marcus Sundin Liljedorff i den nya viktklassen?

Foto: Benjamin Bayard

-86kg
Kim Dahlgren, Halmstad Muay Thai IF
Andreas Martini Linger, Ironman Thaiboxning klubb
Martin Eriksson, IF Team Perrys gym

“Ifjol vann Andreas Gardasevic över Isak Tens i final. Gardasevic, som vann ett EM-guld i Paris för ett par år sedan, saknas emellertid i år. Det öppnar upp vikten, som endast består av tre fajters i år. Kim Dahlgren har varit med förr och är för mig favorit till guldet. Andreas Martini Linger och Martin Eriksson har båda mycket thaiboxning i sig, och kanske är det läge för någon av dessa att verkligen få ett genombrott nu?”

Brobergs håll ögonen på: Kim Dahlgrens sätt att kontrollera matcher.

-91kg
Jimmy Jannesson, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Arvid Jacobsson, TIP Muay Thai IF
Hannes Ezelius, Vallentuna Boxingcamp Idrottsförening
Ludvig Breideborn, Varbergs Thaiboxningsklubb

“Vi är inte jättebortskämda med många deltagare i de tyngre herrviktklasserna, men i år är det bra konkurrens i -91 i alla fall. Hannes Ezelius är en bra thaiboxare och var i final 2017, om jag inte missminner mig. Arvid Jacobsson mötte nyligen Joacim Westerberg Njie, som återfinns i +91 under SM, i en bra match i januari där Njie vann. Och Ludvig Breideborn har djup erfarenhet och vet vad det handlar om att lyckas. Breideborn var också, för den kuriosaintresserade, instruktör på Thaiboxningsgymnasiet i Varberg en gång i tiden. Bara en sådan sak. Dessutom finns också Jimmy Jannesson från Jönköping, som inte ska underskattas, i viktklassen. Kul! “

Brobergs håll ögonen på: Ludvig Breideborns lugna, sansade och taktiska thaiboxning.

+91kg
Joacim Westerberg Njie, Vallentuna Boxingcamp Idrottsförening

“Ensam i vikten, tyvärr. Jag hade så gärna velat se ”den nye Simon Ogolla” i aktion under SM. Nu blir det inte så, men har ni möjlighet att se Joacim Westerberg Njiefightas ska ni kika på rörelsemönstret och de välriktade teknikerna. Den ende som alltså blir SM-vinnare i kavaj i år.”

Brobergs håll ögonen på: Ja, inte mycket eftersom det inte blir någon match under SM. Men håll gluggarna öppna för Njies framtid, den tror jag är väldigt ljus.

Sammanställning: Jonathan Broberg
Foto: Benjamin Bayard

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer