Artikel

Kända UFC-fans

Intresset för MMA och framför allt UFC växer. Sett till tittarsiffrorna från 2018 räknar Canal+, som sänder UFC live, att det finns över en miljon tittare i de nordiska länderna. Åldersgruppen varierar mellan 25-40 år och även om majoriteten av tittarna är män uppges närmare 25 procent vara kvinnor. Sporten har fått ytterligare uppmärksamhet genom kända profiler som gärna följer den, och som själva utövar olika kampsporter som en del av deras träningsrutiner.

Idrottsmän är inte bara intresserade av sina egna sporter. Tennisspelaren Nick Kyrgios är ett stort fan av basket, liksom basketspelaren LeBron James är ett stort NFL-fan, och framför allt av Dallas Cowboys. Flera fotbollsspelare har setts i UFC-publiken och de är både fans av och vänner med några av utövarna.

Den före detta Manchester United-spelaren, Wayne Rooney, är ett uttalat kampsportfan. 2007 presenterade DC United-anfallaren, som enligt bet365 nyheter och sportspel har oddsen 26.00 att vinna MSL Cup 2019, världsmästarbältet inför titelfighten mellan Jose Luis Castillo och Ricky Hatton. Han är nära vän med den omskrivne irländaren Connor McGregor och han fanns på plats när McGregor förlorade mot Floyd Mayweather i Las Vegas 2017.

Zlatan Ibrahimovic som spelar i LA Galaxy har alltid varit intresserad av kampsport. Inför UFC 232 i Las Vegas i slutet av 2018 stöttade han både Ilir Latifi, som likt Zlatan är uppvuxen i Rosengård, och Alexander Gustafsson. Han sa då skämtsamt till media att han gärna hoppade in och hjälpte grabbarna. SVT Sport har kallat honom för Sveriges största kampsportssupporter, något som den kända anfallaren inte har något emot.

Men det är inte bara idrottsstjärnor som gillar MMA och UFC, även Hollywood har fått upp ögonen för det.

Tom Hardy har i flera filmer gett upphov för att själv kunna vara en MMA-fighter. Inför filmer som Warrior och Venom har Hardy tagit hjälp av kända fighters för att bygga upp fysiken. Till Venom tränades han av den australiske wrestling-stjärnan Nathan Jones och Mark Mene, vilka har tränat honom både i boxning, kickboxning och MMA. Vid sidan av sin egen träning har engelsmannen sagt sig ha ett stort MMA-intresse och han är ett stort fan av den brittiske fightern Jack ”The Pilgrim” McGann. Detta har inte ändrats trots att McGann har gått över till professionell boxning istället för MMA.

Precis om Tom Hardy har Robert Downey Jr tränat kampsport för att komma i form till filmroller som Iron Man och Sherlock Holmes. Sedan 2005 har han tränat Wing Chun med Eric Oram, som är grundaren av LA Wing Chun Academy. Wing Chun förknippas ofta med Bruce Lee, som tränade det innan han utvecklade Jeet Kun Do. Utanför sin egen träning följer Avangers-skådisen gärna UFC. Hans intresse har till och med lett till att han stödjer Brian Ortega’s Foundation, som hjälper ungdomar att träna jiu-jitsu. Oretags MMA-karriär tog fart när han slog ut Cub Swanson (2017) och Frankie Edgar (2018).

Det är inte negativt för UFC och MMA att kända personlighet gärna utövar och tittar på matcherna, och ovannämnda exempel är bara några på en lång lista.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer