Artikel

Världens bästa fightingspel

Det krävs inte mycket för att man ska förstå att människan har en stor fascination för olika fightingsporter. Långt ifrån alla ger sig in i ringen, men de flesta av oss får ut vår kärlek till de olika kampsporterna på andra sätt. I denna artikel gör vi ett nedslag i fightingspelens historia.

Fightingspel har funnits sedan arkadspelens gryning. Det allra första spelet tros vara Heavyweight Champ, ett svartvitt boxningsspel som släpptes redan 1976. Sedan dess har mycket hänt och varje år kommer nya spel till diverse konsoler. Oavsett om det rör sig om fantasifulla varianter som Super Smash Bros eller verklighetstrogna som Fight Night Champion, har de alla gemensamt att de bjuder på en rejäl dos underhållning. I denna artikel presenteras några av världens bästa fightingspel. Titlarna är sorterade efter lanseringsår.

Street Fighter II (1991)

Utvecklare: Capcom

Det råder inget snack om att Street Fighter II fullständigt revolutionerade fightingspelen. Det är nämligen ingen slump att Capcoms odödliga klassiker har under årens släppts till i princip varje spelkonsol. Spelkontrollerna är fenomenala och grafiken odödlig. Precis som det brukar vara när det kommer till fightingspel är grundkonceptet enkelt men svårt att bemästra. Här gäller det att hitta de rätta knappkombinationerna för att ta ner sin motspelare och varje karaktär bjuder på sina egna specialattacker. Street Fighter II är egentligen en språngbräda mellan realism och fantasy. De flesta karaktärerna är människor men med olika superkrafter. Stort spelnöje garanteras!

Tekken 3 (1997)

Utvecklare: Namco

 

Tekken-serien är en annan spelklassiker som har haft ett enormt inflytande på spelvärlden. Det första spelet släpptes redan 1994 till PlayStation och blev en omedelbar hit. Sedan dess har många fler släppts, bland annat som ett casino-spel med fighting-tema, men det allra bästa är nog Tekken 3, som blev tillgängligt på PlayStation 1997. Tekken påminner mångt och mycket om Street Fighter, både när det kommer till spelvänlighet och koncept. Det är hårda närkamper som gäller med övernaturliga inslag, men aldrig tidigare hade det gjorts lika väl som denna gången. Spelet har 97 av 100 på Metascore och rankas där som det näst bästa PlayStation-spelet genom tiderna.

UFC Undisputed 3 (2012)

Utvecklare: Yuke’s

Det helt klart mest verklighetstrogna spelet på listan är UFC Undisputed 3, där MMA står i fokus. Här ska man skapa sin egen kämpe som ska göra ett namn för sig själv. Men vägen till världsmästartiteln är tuff. Det gäller att träna hårt och jobba sig upp från botten, innan man har en chans att få möta de stora lirarna. Bland spelets karaktärer ser vi MMA-giganter som Akhiro Gono, Alessio Sakara, Brad Pickett, Gary Goodridge, och många, många fler. Många svettiga speltimmar utlovas!

Super Smash Bros. (2014)

Utvecklare: Bandai Namco Studios, Sora Ltd.

Super Smash Bros. är den fjärde installationen i Nintendos populära spelserie. Här slåss man med i princip alla klassiska Nintendofigurer som har figurerat på spelkonsolen under åren, samt några gästlirare (såsom Sonic). Super Smash Bros. har en betydligt mer cartoony vibe än vad de andra spelen har på denna listan och här kan du slåss med (och mot allt) från Pikachu och Donkey Kong till Super Mario och Peach. Det är komiskt, barnsligt och framförallt mycket, mycket roligt. Men passa dig, det är ett svårt spel att bemästra och många spelare har vigt stora delar av sitt liv till att bli den ultimata kämpen. Detta är inte minst påtagligt med tanke på alla professionella spelturneringar som hålls världen över.

Vilket som blir nästa gigantiska fightingspel att passa på listan återstår att se. Men en sak är säker. Den älskade spelgenren har många fler guldkorn att bjuda på.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer