ArtikelNyhet

Stor genomgång av viktklasserna i SM i thaiboxning

Informationsansvarige för SBKF, Jonathan Broberg, kollar traditionsenligt in årets viktklasser inför SM i thaiboxning och börjar med damernas viktklasser.

(Vi utgår ifrån den startlista som offentliggjordes för en dryg vecka sedan, vilket innebär att genomgången inte är helt heltäckande när SM avgörs.)

-45kg
Camilla Danielsson, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Moa Persson, BK Slagskeppet Muay Thai

”I år har bara två anmält sig till den här viktklassen, jag saknar framför allt fjolårsfinalisten Anne-Mai Palacios som tyvärr inte kommer till start. Men vi kommer att bli underhållna ändå. Camilla Danielsson har prenumererat på SM-guldet i många år nu och även gjort fint ifrån sig på internationella mästerskapen, ifjol blev det exempelvis ett EM-brons. Men i år vill nog Moa Persson utmana ordentligt. Persson vill, likt Danielsson, driva matchbilder och det kommer att bli en fartfylld final.”

Brobergs håll ögonen på: Tempot i den annalkande finalmatchen

Foto: Benjamin Bayard

-48kg
Jessica Pettersson, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Freja Kågstöm, OneChai Muaythai & K1 IF
Lisa Mattsson, South Side Muay Thai IF

”Man ska inte alltid stirra mot det man inte har, men jag kan inte låta bli att sakna Sandra Godvik i den här viktklassen. Hon vann guldet ifjol i en tät final mot kluriga Sofia Holmer, som i sin tur testar vingarna i -51-kilosklassen i år. Det här öppnar upp -48 i år, och gör viktklassen till ett riktigt getingbo. Odenplans Jessica Pettersson är på ordentlig frammarsch och har gått ner från -51, talangen Freja Kågström blir hyperintressant och Lisa Mattsson spås en stor framtid. 2017 möttes Frida och Lisa i semifinal i JSM, då vann Lisa med 2-1. Pettersson är dock den mest meriterade i vikten.”

Brobergs håll ögonen på: Eventuella returmötet mellan talangerna Kågström och Mattsson

-51kg
Josefine Lindgren Knutsson, Allstars Kampsports förening
Denice Baath Lundmark, Bålsta Dojo IF
Tove Brodin, Fighter Muay Thai Förening
Therese Gunnarsson, KFUM F-zone
Sofia Holmer, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Uma Galli, South Side Muay Thai IF
Jessica Jerrås, Uppsala Kampsportcenter IF

”En höjdarviktklass. Josefine Lindgren Knutsson har tagit thaiboxningsvärlden med storm och är regerande världsmästare, samt gör stora proffsmatcher och har dessutom nominerats till både Kampsportsgalan och Idrottsgalan. Lindgren Knutsson får räknas till ett av SM:s allra största namn, och är för mig tydlig favorit i klassen. Bakom henne vill nog Therese Gunnarsson ta upp jakten på sin gamla landslagsplats. Gunnarsson har bytt klubb och kanske kan det ge henne en positiv skjuts framåt igen. Tove Brodin går stadigt fram i utvecklingen och har en fin stil som också är lite svårläst och var framme i final ifjol. Sofia Holmer har gått upp från -48, där hon var i final ifjol och det blir spännande. Uma Galli såg jag senast i match vid templet förra sensommaren, då vann hon mot Freja Kågström, och jag gillade det jag såg av Galli då. Jessica Jerrås och Denice Baath Lundmark har jag sett för lite av egentligen, men de har matchat rätt nyligen med divergerande resultat.”

Brobergs håll ögonen på: Josefine Lindgren Knutssons matchkontroll

Foto: Annie Bondefelt

-54kg
Anna Höglund, BK Slagskeppet Muay Thai
Sofia Olofsson, Odenplan Fightgym Idrottsförening

”Likadan startlista i den här viktklassen som ifjol. Anna Höglund är tuff och hård och har mycket thaiboxning i sig, och drillas av legendaren Peter Lööf. Höglund hade definitivt varit landslagsmässig om inte en viss Sofia Olofsson stått i vägen. Olofsson är hela SM:s största namn och har allt i sin thaiboxningsarsenal. Hon är kapabel till att dra upp ett enormt tempo, kombinerat med fina tekniker och en i det närmaste skrämmande fys. Är nominerad till priser på Kampsportsgalan och är helt enkelt just nu bättre än alla andra.”

Brobergs håll ögonen på: Hela matchen mellan Höglund och Olofsson

Foto: Jonathan Broberg

-57kg
Livia Malmborg Nygaard, Malmö Muay Thai IF
Patricia Axling, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Linnea Sundberg, BK Slagskeppet Muay Thai

”Att det ”bara” blev ett VM-brons ifjol för Patricia Axling är rätt talande för hur man har blivit bortskämd med mästerskapsguld från hennes sida. En idrottsfantom, otrolig boxning och otrolig fysik. Axling är en inspiratör av stora mått som skänkt svensk kampsport så många stora minnen. Livia Malmborg har kvickheten och kan i sina bästa stunder vara väldigt bra. Linnea Sundberg är på uppåtgående i karriären. Men Axling vinner guldet, och jag saknar för övrigt Evelina Wikner i viktklassen.

Brobergs håll ögonen på: Patricia Axlings fenomenala boxning

Foto: Benjamin Bayard

-60kg
Emelie Bjelkmark, 5-Star MuayThai IF
Johanna Andersson, Fighter Muay Thai Förening
Alexandra Andersröd, Göteborg Muay Thai IF
Sara Bengtsson, Halmstad Muay Thai IF
Stephanie Berglund Odqvist, Heavy Hands Muay Thai Jönköping IF
Antonia Drevenlid, Odenplan Fightgym Idrottsförening
Ewin Ates, Öresund Muay Thai Camp IF

”I mitt tycke kanske den mest svårbedömda viktklassen på damsidan. I år finns ingen Isa Tidblad Keskikangas på startlinjen, vilket än mer öppnar upp viktklassen. Fjolårsfinalisten Ewin Ates ska bli oerhört intressant att se. Sara Bengtsson har varit med ett bra tag nu och kanske blir det hennes tur att skina. Det lilla jag har sett förr av Antonia Drevenlind känns spännande och likaså Emelie Bjelkmark, som jag såg senast på templet i somras där hon vann. Det finns också mycket thaiboxning i namn som Johanna Andersson och Alexandra Andersröd, och vad kan Stephanie Berglund Odqvist åstadkomma. En för mig ganska öppen viktklass.”

Brobergs håll ögonen på: Ewin Ates fina thaistil.

-63,5kg
Isra Al Shairawi, Malmö Muay Thai IF
Sara Matsson, 5-Star MuayThai IF
Linda Östergren, Aneby Muay Thai klubb
Rebecka Rudén, Ironman Thaiboxning klubb
Johanna Gustafsson, Odenplan Fightgym Idrottsförening

”Hög och jämn kvalitet i viktklassen. Fjolårsfinalisterna Erica Björnestrand och Mette Andersson har gått upp en vikt, vilket öppnar upp för namn som Linda ÖstergrenSara Matsson och Johanna Gustafsson. Matsson har gått framåt kopiöst i sin utveckling och gick bra internationellt ifjol, när hon äntligen fick chansen i landslaget, och vann ett brons i EM – men är nu nere i en ny viktklass. Johanna Gustafsson har stått på randen till ett genombrott ett tag nu, tycker jag, och har otroligt mycket i sig. Linda Östergren är också alltid bra. Det blir också spännande att följa Isra Al Shairawi och Rebecka Rudén, men de kan få det svårt att komma förbi den mer rutinerade trion ovan.”

Brobergs håll ögonen på: Sara Matssons frenesi.

foto: patricia Axling

-67kg
Viktoria Lauenstein, Alpha Training Center IF
Nicole Ström, Aneby Muay Thai klubb
Sara Herold, OneChai Muaythai & K1 IF
Emma Stonegård, Vallentuna Boxingcamp Idrottsförening
Mette Andersson, Varbergs Thaiboxningsklubb
Erica Björnestrand, Öresund Muay Thai Camp IF

”Ifjol vann Erica Björnstrand mot Mette Andersson i final i -63,5kg. I år kan de mycket väl mötas igen, fast i -67. Björnestrand är en veritabel medaljmaskin internationellt sett, men väntar fortfarande på ett mästerskapsguld. Har blivit mer komplett med åren och nyttjar fortfarande sin längd klokt, men har adderat mycket annat i sin thaiboxning och blir svårstoppad i SM tror jag. Sara Herold är jag spänd på att se, och Mette Andersson är som sagt välmeriterad. Talangen Emma Stonegård talas det mycket gott om och det kan nog bli en jobbig nöt att knäcka. Nicole Ström har fina juniorresultat i bagaget, bland annat en Nordic Open-triumf från 2017 och Viktoria Lauenstein är rutinerad har mött bra motstånd förr, bland annat Sara Matsson redan 2016.”

Brobergs håll ögonen på: Hur Erica Björnestrand anpassar sig till nya viktklassen.

Foto: Benjamin Bayard

-71kg
Bea Malecki, Allstars Kampsportsförening
Pernilla Palm, Real Fighter Sällskap
Sofia Junttila, Sak Yant Muay Thai klubb i Dalarna
Angela Mamic, Öresund Muay Thai Camp IF

”En kanonviktklass som jag ser otroligt mycket fram emot. Angela Mamic har utvecklats till en fighter i yppersta internationella snitt, och är dubbel regerande europamästare. Mamic har också sett oförskämt bra ut på sistone. Pernilla Palm är en frenetiskt kämpande fighter med stort hjärta och kan mycket väl störa de bästa. Sofia Junttila är alltid väl förberedd och gör nästan allt bra matcher. Och så är Bea Malecki, världsmästaren från hemma-VM 2016, tillbaka i thaiboxningsringen efter en lyckad sejour inom MMA, där hon bland annat tagit sig hela vägen till TUF. Bea tillför hela SM lite mer stjärnglans.”

Brobergs håll ögonen på: Vilken klass håller Bea Malecki, hur mycket kan Junttila och Palm överraska. Lägg därtill den enastående Mamic. Nej, håll för guds skull ögonen öppna på hela viktklassen.

Foto: Jonathan Broberg
Bea Malecki efter VM-guldet i Jönköping 2016 Foto: Jonathan Broberg

(Genomgång av herrarnas viktklasser kommer under nästa vecka)

SM i thaiboxning hålls i Göteborg på Rondo mellan den 1-3 mars. SM kommer att streamas på solidsport, här.

Sammanställning: Jonathan Broberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer