Krönika: Framtiden för Alexander Gustafsson och lätt tungvikt

Drömmen om UFC-bältet under blågul flagg gick i kras. Vad händer nu? Vi tar tempen på lätt tungvikt och möjliga motståndare för Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

ONE-mästaren Zebaztian Kadestam, UFC-rankade Ilir Latifi och TUF-finalisten Pannie Kianzad i all ära. Men den enda svenska fightern som blir igenkänd av gemene landsmän är fortfarande Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Men sedan den 29 december är Sveriges starkast lysande MMA-stjärna på en desto mer dunkel plats.

Låt oss titta snabbt i backspegeln: den 21 september 2013 fick MMA-publiken se världens bästa match i lätt tungvikt. Den orubbliga regenten Jon ”Bones” Jones väntade sig en enkel dag på jobbet, men titelförsvaret mot den hyfsat anonyma svensken Alexander Gustafsson skulle bli karriärens hittills största prövning. Fem stenhårda ronder senare bestämde domarna att Jones gjort tillräckligt för att behålla sitt bälte – något många tittare inte höll med om. Returmatch var en självklarhet, men Alex skadade axeln och Jones åkte fast för doping.

Sista besvikelsen 2018

Fem år gick. Fansen längtade efter returmatchen, medan Alexander tränade med ett enda mål i sikte: att återigen kliva in i buren mot Jon Jones och få avslutet han inte fick den där höstkvällen 2013. Men allt gick åt skogen. Dagarna innan revanschmötet började kalabaliken, än en gång testar Jon Jones positivt för doping, för att rädda matchen argumenterar dopingexperter och UFC för att dopingfynden är rester från hans konstaterade doping från 2017. Idrottskommissionen i delstaten Nevada kan därför inte ge Jones tillstånd att slåss, så hela galan flyttas till Kalifornien. Det sägs ju att om Muhammed inte kan komma till berget, så får berget komma till Muhammed.

Kalabaliken verkade inte påverka Jons pannben, till den svenska publikens besvikelse. Väl i buren höll sig Jones utanför Alex boxningsdistans. Ett tidigt knä skadade Alex ljumske och gjorde att han ”kände sig som en sköldpadda”, enligt hans egna utsago. Efter tolv minuter i buren avslutades Alex på marken.

Lång väg till ny chans

Skeptikern har argument för att Alex fått större chanser än han förtjänat, jämfört med ordinarie bältespolitik i UFC. Han har fått och förlorat tre titelchanser utan att själv haft ett bälte. Alex har inte heller kompenserat med flitighet: hans melodi är en match om året.

En vanlig åsikt är att hans förluster, skadehistorik och nybildade familj är argument för att lägga handskarna på hyllan. Men där fräser han ifrån:

– De som tycker jag borde sluta kan bara hålla käften. Folk har alltid synpunkter och tycker att de själva är experter. Men fuck it, jag skiter i det. Jag kör min grej, sa The Mauler till Sportbladet.

En revansch är inte omöjlig, det finns många exempel på skadade familjefäder med flera förluster som slutligen fått höja bältet mot skyn. Slithunden Michael Bisping hade sju förluster innan han blev mästare i mellanvikt, bland nuvarande mästare kan vi nämna trebarnsfarsan Robert Whittaker och tvåbarnspappan Daniel Cormier. Inte heller är Alexander Gustafsson särskilt gammal för viktklassen: i skrivande stund är han 32 år gammal medan snittåldern bland rankade lätta tungviktare är 35,3 år.

Äntligen nytt blod

Viktklassen lätt tungvikt har länge anklagats för att vara trögast i UFC. Jon Jones dominans i toppen har lagt sordi på stämningen under honom. Föreställ dig att jobba röven av dig för att tvingas möta en slutboss i form av en vinstmaskin som tagit anabola steroider. Men snart får flitiga Anthony Smith (31-13) titelchansen, något som på pappret borde vara ännu en enkel dag på jobbet för Jon Jones. Den andra mars får vi veta hur det går.

Enda vägen framåt för Alexander Gustafsson är att nu ge sig in i lejongropen under mästarnivån, trögheten i lätt tungvikt ser ut att lossna rejält under 2019. Dels genom färskt blod i form av Thiago Santos och Dominick Reyes, men det tasslas även om att mellanviktarna Yoel Romero och Luke Rockhold tar ett kliv uppåt i viktklasserna. Alex må nyligen ha slängt ut en invit till Corey Anderson, men den hetaste kandidaten för The Maulers nästa match är fortfarande herr Rockhold. Bägge fighters har visat ömsesidigt intresse för att mötas i buren, presidenten Dana Whites plan är att schemalägga deras möte till sommaren 2019.


MÖJLIG MOTSTÅNDARE: LUKE ROCKHOLD (16-4)

Den stora mellanviktaren Rockhold är less på att banta sin barm på 190 centimeter över havet. Ett år har gått sedan vi såg Luke i buren, där han fick en brutal wipe out av Yoel Romeros vänstra hand. Så här skrev Alex på Instagram redan i februari förra året:

”Luke Rockhold, din teammate håller min viktklass gisslan och du tror att det bara finns enkla matcher i lätt tungvikt. Om du tycker Romero slår hårt, vänta tills du möter de stora grabbarna. Jag vill ha DC, men att avsluta dig kommer hålla mig varm medan jag väntar. Passa dig för att gå upp en viktklass, för jag väntar i dörren.”

Rockholds ess mot Alex är vass grappling. Meeeen, om nästa match går åt skogen har Luke Rockhold iallafall en omhuldad modellkarriär att falla tillbaka på.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer