Nyhet

Nomineringarna klara – Hård konkurrens efter rekordmånga medaljer

Nomineringarna av årets främsta kampsportare är nu klara. Flest nomineringar i år får Josefine Lindgren Knutsson (thaiboxning), Sofia Olofsson (thaiboxning), William Seth-Wenzel (jujustu) och Zebaztian Kadestam (MMA), alla med tre nomineringar var. Josefine Lindgren Knutsson och Sofia Olofsson nomineras för sina VM-guld i thaiboxning. William Seth-Wenzel nomineras för både VM- och EM-guld i jujustu och Zebaztian Kadestam för att han vann ett internationellt proffsbälte i MMA. Under 2018 tog svenska kampsportare hem fler medaljer än någonsin tidigare, varav hela 40 guld. Sverige befäster därmed sin position som en av världens ledande kampsportsnationer.

På Kampsportsgalan, som äger rum den 23 mars, firas Sveriges stora kampsportsframgångar under 2018. Där belönas de allra främsta med priser i tio kategorier. Kampsportsgalan arrangeras för tionde året i rad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet, som är ett av Sveriges snabbast växande idrottsförbund med fler än 44 000 medlemmar.

Inget förbund kunde hota oss
– Inget annat svenskt idrottsförbund är lika framgångsrika som vi är. Det visar Idrottsgalans tävling Prispallen, där vi i år igen kommer på första plats för de 84 mästerskapsmedaljer som våra idrottare tog under 2018. Det är bara att lyfta på hatten för alla fina idrottsprestationer, säger August Wallén, ordförande för Budo & Kampsportsförbundet.

Kampsportsgalan är öppen för allmänheten och biljetter finns via Billetto: https://billetto.se/e/kampsportsgalan-2019-biljetter-325358

Konkurrensen hårdnar
– Den internationella konkurrensen blir allt större och fler länder satsar mer på kampsport. Men Sverige står sig mycket bra, särskilt på damsidan. Vi har både en stor och bra bredd i landet samt framgångsrika elitsatsningar med lite mer stöd än tidigare, säger August Wallén, ordförande för Budo & Kampsportsförbundet.

Snart startar också omröstningen till Folkets pris – Guldtsuban, där allmänheten kan rösta fram sin favorit bland de tio som är nominerade på kampsportsgalan.nu.

Integrationen en naturlig del
– Vi är en viktig del av integration i det svenska samhället på ett helt naturligt sätt. Dels för att du kan börja träna många av våra idrotter oavsett ålder och för att det inte finns några större kostnadsbarriärer. Dessutom anses det i många länder fint att träna olika kampsporter vilket gör att många söker sig till oss, säger August Wallén, ordförande för Budo & Kampsportsförbundet.

Nytt medaljrekord
Under 2018 slog svenska kampsportare nytt medaljrekord. Hela 115 internationella mästerskapsmedaljer bärgades hem, varav 40 guld. Av dessa är 84 medaljer i seniormästerskap.

Nominerade kampsportare 2019
Årets Kampsportare
1. Zebaztian Kadestam, MMA (Uppsala)
2. Pannie Kianzad, MMA (Köpenhamn, Helsingborg)
3. Sofia Olofsson, thaiboxning (Täby)
4. William Seth-Wenzel, jujustu (Nacka)

Årets Mästarinna
Tilda Ek, kempo (Svedala, Växjö)
Malin Kleinsmith, armbrytning (Västerhaninge, Tyresö)
Josefine Lindgren Knutsson, thaiboxning (Stockholm, Bromma)
Sofia Olofsson, thaiboxning (Täby)

Årets Mästare
Jakob Isaksson, wushu (Stockholm, Umeå)
Zebaztian Kadestam, MMA (Uppsala)
William Seth-Wenzel, jujutsu (Nacka)
Fredrik Widgren, jujutsu (Nacka)

Årets Genombrott
Serdar Altas, MMA (Uppsala)
Elin Janeheim, armbrytning (Sorsele, Storuman)
Josefine Lindgren Knutsson, thaiboxning (Stockholm, Bromma)
Britt Sjöqvist, HEMA (Örebro)

Årets Förebild
Steven Antoniou, BJJ (Järfälla)
Magnus Lundgren, armbrytning (Gävle)
Constantino Nanga, thaiboxning (Stockholm)
Eva-My Persson, BJJ (Stockholm, Ljusdal)

Årets Traditionella utövare
Jakob Isaksson, wushu (Stockholm, Umeå)
Takao Momiyama, iaido (Simrishamn)
Anders Pettersson, shorinji kempo (Karlstad)
Kumi Sato, kendo (Stockholm)

Årets Ledare
Krister Dahlström, kendo (Visby)
Michael Kuntz, jujutsu (Nacka)
Isabelle Sarfati, jujutsu (Stockholm)
Linda Wohlin, kyudo (Stockholm)

Årets klubb
Kungsbacka Fight Team IF
Nacka Dojo IF
Västerås Fight Club
Östersund Jeet Kune Do Klubb

Folkets Pris – Guldtsuban
Alexander Gustafsson, MMA (Arboga, Stockholm)
Zebaztian Kadestam, MMA (Uppsala)
Cemîl Karahan, BJJ (Stockholm)
Malin Kleinsmith, armbrytning (Västerhaninge, Tyresö)
Pannie Kianzad, MMA (Köpenhamn, Helsingborg)
Josefine Lindgren Knutsson, thaiboxning (Stockholm, Bromma)
Sofia Olofsson, thaiboxning (Täby)
Sadibou Sy, MMA (Solna)
David Teymur, MMA (Stockholm)
William Seth-Wenzel, jujutsu (Nacka)

SB&K:s Hederspris
Utses av styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Inga nominerade tas fram och vinnaren presenteras under Kampsportsgalan den 23 mars.

Årets jury
Juryn består i år av åtta profiler inom svensk kampsport: Helena Hugosson, före detta landslagskvinna i ju jutsu och frilansjournalist och ny ordförande för juryn, Joakim Borgudd, frilansjournalist, Leif Sunje, budoexpert, Michael Sjölin, kampsportsprofil, Anders Axklo, ordförande i Svenska Armsportsförbundet, Sabrina Sedin Roskvist, förbundskapten i kickboxning, Elin Bladh, styrelsemedlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet
 och Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästarinna i thaiboxning och numera känd som gladiatorn Athena.

Sveriges bästa utses
På Kampsportsgalan belönas Sveriges främsta kampsportare i tio olika kategorier. Vinnarna utses av en jury, förutom i kategorin Folkets pris, där den som får flest röster vinner. Kampsportsgalan 2019 äger rum lördagen den 23 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm och är öppen för allmänheten. På Kampsportsgalan delas priser ut i följande tio kategorier: Årets ledare, årets genombrott, årets klubb, årets mästare, årets mästarinna, årets kampsportare, Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris, årets förebild, årets traditionella utövare och folkets pris – guldtsuban. Biljetter finns att köpa via https://billetto.se/e/kampsportsgalan-2019-biljetter-325358

Fakta om Svenska Budo & Kampsportsförbundet
Förbundet bildades 1960 under namnet Svenska Judoförbundet och anslöts till Riksidrottsförbundet 1961. Namnet ändrades 2003 till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och har i dag 44 000 medlemmar. I förbundet ingår 30 olika idrotter: Aikido, Allstyle, brasiliansk jiu-jitsu BJJ, bujinkan, capoeira, filippinska kamparter (FMA), glima, HEMA, iaido, jodo, ju jutsu, kendo, kickboxning, krav maga, kyokushin, kyudo, mixed martial arts (MMA), muaythai – thaiboxning, naginata, shootfighting, shorinjikempo, submission wrestling, taido, wushu, sambo, systema, savate, sumo, armbrytning och kempo. Mer info finns på: www.budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer