Artikel

Fem historiska matcher i UFC

UFC har en lång historia bakom sig och under åren har vi kunnat beskåda mängder med fantastiska matcher. Här tar vi en snabb blick tillbaka på de tidigare åren och fem matcher av de många matcher som på ett sätt eller annat blev en del av UFC-historia.

De följande matcherna såg säkerligen sin beskärda del av vadslagningar, men då de sedan länge är förbi gäller det att vända blicken framåt om man vill satsa på en UFC-match. För tips på bra bettingsidor kan man vända sig till 1×2.se. På den sajten finns det såväl nyheter kring odds och betting som tips på bra bettingsajter att vända sig till.

Shamrock vs Gracie 2 (UFC 5, 1995)

Ken Shamrock och Royce Gracie mötte varandra för första gången i det allra första UFC-eventet, som Gracie för övrig vann med ett rear naked choke 57 sekunder in i första ronden. När de sedan möttes ett och ett halvt år senare i UFC 5 var det en helt annan historia. Ingen av kombattanterna kunde avsluta matchen, vilket ledde till den längsta matchen i UFC:s historia – hela 36 minuter och som grädde på moset blev matchen oavgjord. 2016 mötes Royce Gracie och Ken Shamrock för tredje gången. Detta var Gracies första match sedan 2007 och det kom att bli första vinsten någonsin via TKO.

Griffin vs Bonnar (The Ultimate Fighter 1 Finale, 2005)

UFC hade i stort bara förlorat pengar fram till 2005. Samma år bestämde man sig för att sjösätta reality-serien ”The Ultimate Fighter” – en utslagstävling där vinnaren skulle belönas med ett UFC-kontrakt. I första säsongen mötte Forrest Griffin och Stephan Bonnar varandra i livefinalen. Ett kontrakt i UFC stod på spel och både Griffin och Bonnar gav verkligen sitt allt under tre actionpackade ronder. Matchen fick till slut avgöras av domarna som tilldömde Griffin segern. UFC-presidenten Dana White belönade direkt även förloraren Bonnar med ett kontrakt och konstaterade flera år senare att det här hade varit den viktigaste fighten i UFC:s historia och matchen är invald i ”Fight Wing”-delen av UFCs Hall of Fame. De bägge möttes igen under UFC 62 (2006) och även denna gång vann Griffin. När Bonnar fyra år senare blev pappa döpte han sin son till Griffin som en hyllning till sin motståndare.

Couture vs Lesnar (UFC 91, 2008)

Brock Lesnar hade två vinster och en förlust bakom sig när han mötte Randy Couture i UFC 91. Couture hade redan försvarat sin titel mot Gabriel Gonzaga och med Lesnars förlust mot Frank Mir tidigare samma år var det många som trodde att Couture skulle lämna oktagonen med samma resultat. Lesnars aggressivitet lönade sig dock och han kom till att vinna en TKO i den andra ronden.

Henderson vs Rua 1 (UFC 139, 2011)

Dan Henderson och Mauricio Rua var båda MMA-veteraner när de möttes för första gången i UFC 139. Trots det var det nog få som väntade sig en sådan fantastisk 25-minutersmatch där två krigare slungade sparkar och slag utan dess like. Många har genom åren kallat denna match en av de bästa matcherna i UFC:s historia. Matchen har nu fått en plats i ”Fight Wing”-delen av UFCs Hall of Fame. Matchen slutade med en enhällig domslutsvinst för Henderson som efteråt kom att förlora 3 matcher i rad, innan han återigen fick en till vinst över Rua i deras andra möte.

Jones vs Gustafsson (UFC 165, 2013)

Jon ”Bones” Jones hade redan försvarat mästartiteln i lätt tungvikt fem gånger när Alexander ”The Mauler” Gustafsson mötte honom i UFC 165 (21 september 2013). Gustafsson ansågs vara uträknad på förhand, men han att ge den ”oslagbare” Jones sin tuffaste fight hittills. I slutändan tilldömdes Jones matchen genom enhälligt domarbeslut. Gustafssons förlust möttes av burop från publiken och flera MMA-profiler ifrågasatte domslutet. Här kan du läsa mer om deras efterlängtade returmöte.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer