Nyhet

Storslam för Sverige i Jujutsu-VM

Det svenska jujutsulandslaget gjorde en minst sagt kraftfull blågul maktdemonstration under världsmästerskap i Baltiska Hallen i Malmö. Eller vad sägs om tre guld, två silver och fem brons?

GULD

William Seth-Wenzel fick in de första slagen i finalen mot ryssen Denis Belov och tog ledningen. Bägge rörde sig smidigt över golvet i ett högt tempo. Men när de kom in i närkamp var det William som var dominant, men ryssen hade inte gett upp och började krypa närmare Williams ledning, när poängtavlan visade två lika siffror tio sekunder innan matchens slut flödade adrenalinet i hallen och publiken hejade vilt. Stämningen i den Baltiska hallen var magisk när slutsignalen äntligen ljöd och William tog hem VM-guldet med minsta möjliga marginal. I para-jujutsufinalen för herrar möttes Mike Malmer och rumänen Attila Szanto. Mike tog sig snabbt från stående till marken där han tog side på rumänen och jobbade sig upp till mount. Mike tog hem guldmedaljen till Sverige på teknisk överlägsenhet då motståndaren klappade ut. I para-jujutsufinalen för damer fick Jenny Österhall möta Kerstin Pamer från Österrike. Det var en stadig stående kamp där Jenny till slut tog hem guldet genom avslut som fick motståndaren att klappa ut. Jenny som dessutom vunnit ett VM-guld i judo och två i BJJ under året tog idag alltså årets fjärde VM-guld när hon vann finalen i Baltiska Hallen.

SILVER

Maxine Thylin gick till VM-final där hon mötte Janine Mutton från Kanada. Maxine fick ner sin motståndare på mattan i sin favoritposition, kanadensiskan kämpade för att få upp de bägge i stående position och fick verkligen kämpa då Maxine gjorde sig tung. Maxine såg stark ut och utstrålade en imponerande beslutsamhet. Men Mutton  överraskade och kom tillbaka in i matchen med full kraft, plockade poäng och kvitterade slutligen. Slutsekunderna blev nervösa då matchen stod och vägde, Mutton lyckades till slut få till en fördel vilket betydde att Maxine Thylin fick nöja sig med VM-silvret denna kväll. Linda Lindström som för tio år sedan tog VM-guld i Baltiska Hallen mötte i sin final Morgane Houx från Frankrike. Det var en match mellan två kvicka och snabbfotade atleter, slagutbyten och nedtagningar avlöste varandra och trots att Linda inledningsvis hade initiativet tog fransyskan över och plockade in poängen, med en minut kvar var spänningen stor då Linda var i underläge 12-9. Det var en intensiv och svettig kamp som utspelades på mattan och Linda närmade sig Mutton men nådde till slut inte riktigt ända fram och fick nöja sig med ett VM-silver.

BRONS

Fredrik Widgren hade såklart hoppats på ett VM-guld på hemmaplan, men efter semifinalförlust mot fransmannen Percy Kunsa fick han nöja sig med att kämpa om bronset. Och i den matchen gick det bättre. Fredrik tog kommandot och tog ledningen efter ett skickligt placerat slag, det rycktes och slets på mattan och rumänen kämpade med att få ner svensken på mattan. Fredrik kändes kontrollerad och trygg och stod emot offensiven och utökade istället ledningen genom en snabb nedtagning och efterföljande fasthållning. Det blev till slut en överlägsen vinst för Widgren med 11-3. Jonas Lunds bronsmatch var en jämnare historia, där slagväxlingar tog vid och svensken levererade ett klockrent slag som resulterade i att Jonas tog över ledningen. Tysken såg trött ut men slutminuten blev spännande när tysken plockade in ledningen och när matchen var över var poängställningen 15-15 och Jonas vann på en ippon mer. Arash Hadiha mötte i semifinal fransmannen Jules Simon. Matchen blev en sanslös tillställning där de båda bjöd på stor underhållning. Matchen slutade 7-7 i poöng, men fransmannen hade en ippon mer. I bronsmatchen mot rumänen Vlad Lascu visade Hadiha sin kapacitet och gjorde en briljant insats och vann en mycket rättvis bronsmedalj, Sveriges första medalj under VM. Malmöbon Mikael Marffy hade en lång väg till sitt brons men kunde till slut slå ryssen Aleksandr Sak i +94-kilosklassen i stilen newaza (markkamp).
– Det här är helt sjukt! Kommer hit och förlorar första matchen på domslut, kämpar mig tillbaka i återkvalet och vinner fyra matcher och sen bronset, alltså det är sjukt, säger Mikael Marffy till budokampsport.se

Sverige avslutade hemma-VM i jujutsu i Malmö på bästa sätt genom att vinna sin första medalj någonsin i lag. Det var en skräll redan när laget tog sig till semifinal i Baltiska hallen efter att ha besegrat jätten Ryssland. Sedan blev stornationen Frankrike för svår, men det blågula landslaget samlade kraft och knäckte regerande världsmästarna Belgien i bronsmatchen.

Foto: Jonathan Broberg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer